Daniel vd Post Noorwegen kajak avontuur 2017. Deel 1

kabeljauw-goby

Jaarlijks trekken vele landgenoten naar dit prachtige land om er te gaan vissen op de diverse zoutte rovers. En dat is zeer begrijpelijk als je naar de mogelijkheden kijkt die dit zeer uitgestrekte land heeft te bieden. Pas als je in Noorwegen zelf bent gearriveerd krijg je een klein idee van de grootsheid er van. Helemaal als je er met de auto naar toe reist, en dat is precies wat wij hebben gedaan. Zes kajak vissers met allemaal Noorwegen ervaring in de benen, waaronder een aantal ervaren rotten die er elk jaar weer terug naar toe keren.

Tekst en foto’s: Daniel vd Post

ons onderkomen voor twee weken
Ons onderkomen voor twee weken.

Noorwegen
Het land van de ontelbare eilanden, het land met een kustlengte waar je bang van word. Een land met talloze fjorden, het land waar je nog nagenoeg ongerepte natuur aantreft. Het zijn vaak schilderachtige omgevingen waar men zich in bevind. En dan hebben we het nog niet eens over het vissen gehad, een land om verliefd op te worden. Dat is ook de reden waarom Noorwegen zo’n populaire bestemming is onder Nederlanders maar ook bij Duitsers, Belgen en vele andere Europeanen.

Qua oppervlak is het dusdanig groot dat je het nooit allemaal gezien kunt hebben en je telkens weer verrast word door de schoonheid ervan. Bij mij staat dit land zeker bij de top landen waar men naar toe kunt gaan om te gaan vissen.

Na er eerst drie jaar op en rij te zijn geweest in de omgeving van het Skarnsundet fjord (Omgeving Trondheim en vervolgens het drie jaar te hebben overgeslagen. Was het dit jaar weer eens tijd om mee te gaan met de mannen (Leo, Thomas, Niek, Martin & Theo)

Met zes Hobie Outback kajaks zijn we het Noorwegen 2017 avontuur aangegaan. Dit model kajak leent zich perfect voor onze visserij.
Met zes Hobie Outback kajaks zijn we het Noorwegen 2017 avontuur aangegaan. Dit model kajak leent zich perfect voor onze visserij.

Terråk
We hebben een huisje aan het water geboekt een aantal kilometer buiten het plaatsje Terråk. Terråk ligt op dezelfde lijn als het eiland Leka wat weer vlak naast een berg ligt die Heilhornet heet. Op ruim vier uur rijden ten Noorden van Trondheim om je een idee te geven waar de visserij heeft plaatsgevonden. Na een auto rit van dertig uur, ja je leest het goed! Dertig uur waarbij vooral de laatste paar uur echt een genot zijn voor het oog komt deze auteur aan bij het huisje. Wat een pracht locatie! Na een goede (hoognodige) nachtrust kunnen we eindelijk gaan vissen.

Puur genieten met zo’n prachtig uitzicht vanuit ons huisje.
Puur genieten met zo’n prachtig uitzicht vanuit ons huisje.

Groot vis gebied dankzij de kajak
Dat klinkt misschien wat vreemd want je zou denken dat je met de kajak maar een klein gebied kunt bevissen t.o.v. een boot. Echter het omgekeerde is het geval!, Met de boot ben je juist gelimiteerd. Doordat je de boot in de meeste gevallen bij het huisje hebt liggen en dat dan ten alle tijden je startpunt is. Wij gebruiken het huisje als basis kamp en bevissen dan diverse locaties, daar je met de kajak op het dak van de auto alle kanten op kunt.

En zo geschiede het ook, waarbij het weer vaak enigszins de keuze bepaalde waar er gevist zou worden. Er word op deze wijze in de omgeving van het huisje gevist maar ook bijvoorbeeld een stuk verderop  in hetzelfde fjord. Maar vrij vaak ook in een geheel ander fjord of zelfs aan de zeezijde nabij het eiland Leka wat allemaal binnen zo’n drie kwartier rijden ligt. Je hebt immers met de kajak ook geen trailerhelling nodig, een weg die vlak nabij het water ligt is meestal al voldoende.

Google Maps is hierbij onze grootste vriend samen met de Navionics Web App en de Noorse weer website YR.No welke vrij betrouwbaar in zijn voorspellingen blijkt te zijn.

Met deze drie websites worden dagelijks de plannen gesmeed waarbij we ons ook vaak opsplitsen in twee of drie groepjes naar gelang men wil vissen.

Een fantastische trip met meerdere meter vissen zoals deze dikke Kabeljauw van exact 100 cm.
Een fantastische trip met meerdere meter vissen zoals deze dikke Kabeljauw van exact 100 cm.

Target species en materiaal
Het vissen in Noorwegen geschied voor onze groep voornamelijk met kunstaas op de soorten Kabeljauw, Pollak, Koolvis, Zeeforel en Heilbot. Daar 95% van onze visserij zich plaatsvind tot een diepte van maximaal een metertje of dertig. En daarbij wijken we dus af van het grootste gedeelte van de boot vissers die vaak op het diepe water staan te sleuren met echt zwaar materiaal. Nee wij verkiezen ervoor om met licht materiaal de vissen te belagen en het verleden heeft al vaak uitgewezen dat dit zeer effectief kan zijn.

p10107301

Qua materiaal bestaat onze uitrusting dan ook voornamelijk uit spinhengels in de range van 25 tot 50 gram zoals de W3 powerstick serie en de W4 Ultrastick beide van Westin. Echter er gaan wel wat zwaardere (snoek) stokken mee om toch ook op dertig meter water met groot rubber aan de gang te kunnen. We vissen veel met rubber met loodkoppen maar ook pilkers van een gram of 35 blijken zeer effectief te zijn al heb ik er persoonlijker nauwelijks mee gevist.

Nee mijn voorkeur lag meer bij het rubber met loodkoppen van 20 tot 80 gram waarbij ik het meest heb gevist met 20- 42 gram. Welke dan werpend worden aangeboden, ze naar de bodem te laten zakken en dan langzaam weer worden binnen gevist. Of juist wat langer bij de bodem worden gehouden, stukje binnendraaiend en weer laten zakken.

Bijzonder leuk spelletje, waarbij de vis soms wel 20 meter mee naar boven zwemt om vervolgens je kunstaas alsnog te pakken en dan keihard naar beneden speert.

Leuke Polak op Sandy Andy welke een echte topper is voor de visserij in Noorwegen.
Leuke Polak op Sandy Andy welke een echte topper is voor de visserij in Noorwegen.

Het zoeken kan beginnen!
Waar ga je in hemelsnaam beginnen op zo’n pracht locatie als je zoveel water tot je beschikking hebt? Het is net als met de visserij in Nederland zoeken naar de taluds / onderwater bergen / uitlopers van land die in zee doorlopen en ga zo maar door. Plekken waar de vis uit de stroming in een hinderlaag kan liggen wachten totdat er een hapje langskomt. Maar het is vooral ook veel, echt veel zoeken naar aasvis zoals de haring. Neen ze springen zeker niet vanzelf in de boot of in ons geval in de kajak. Er zal geïnvesteerd moeten worden waarbij de eerste dagen vooral bestaan uit veel terrein verkennen. En kijken wat zich er onder het oppervlak afspeelt, Is er veel aasvis te vinden?

De Lowrance HDS 9 Carbon geeft perfect de situatie onderwater weer. Een klein bergje met de nodige aasvis erboven in de vorm van kleine koolvis.
De Lowrance HDS 9 Carbon geeft perfect de situatie onderwater weer. Een klein bergje met de nodige aasvis erboven in de vorm van kleine koolvis.

Navionics web app
Zie je überhaupt vis op je fishfinder, zijn er mooie stekken te vinden op je Navionics kaart of via de Navionics web app? Allemaal cruciale dingen om succesvol te zijn in het zoeken naar de grotere zoutte rovers. In het fjord nabij ons huisje is het op de zeeforel na wat magertjes, wat op zich ook niet echt verwonderlijk is. Daar het landschap wat zich boven water bevind ook gewoon doorloopt onder water tot wel 500 meter diep!

kabeljauw-meter

Steile afgronden waarbij de bodem niet eens gevonden kan worden zijn daarbij geen uitzondering en dat op drie meter uit het kantje! Een eiland wat zich ten midden van het fjord en recht tegenover ons huisje bevind bied enige uitkomst. Hier zijn wat beter bevisbare dieptes te vinden maar echt wild is het er niet, waar afgezien van enkele kleine schooltjes koolvis (tot een cm of 35). Met daaronder gullen van een cm of zestig tot een enkele uitschieter van 80cm worden gevangen (gul is kleine kabeljauw).

Er zitten echter ook hele stukken bij waarbij er nauwelijks wat te zien is, misschien komt het doordat de winter echt nog maar net voorbij is in deze omgeving. ( begin Mei 2017) En de aasvis in de vorm van o.a. Haring nog niet echt in aantallen naar binnen is gezwommen.

Op de achtergrond de zo kenmerkende berg Heilhornet.
Op de achtergrond de zo kenmerkende berg Heilhornet.

Heilhornet
Mede hierdoor besluiten we om een ander fjord te proberen. Wat aan de andere kant van de prachtig herkenbare berg met zijn dan nog witte flanken ‘Heilhornet’ ligt. Het is een fjord wat zeer dicht aan open zee ligt maar tevens ook een geheel andere structuur kent dan het fjord bij ons huisje. Er zijn hier veel meer ondiepe stroken, uitlopers van land , kleine baaitjes en onderwaterbergjes te vinden. Het valt ons direct op dat het gemiddelde slag gul/kabeljauw hier duidelijk groter is en we zien daarnaast ook wat meer schooltjes met kleine koolvis. Eigenlijk zijn we Thomas, Niek en mijn persoontje direct ervan overtuigd dat we hier een betere visserij hebben.

Haring gevonden!
Op de tweede dag dat we met z’n drieën dit fjord bevissen maar nu een stukje verderop er in zijn gegaan. Komen we in een ‘lullig baaitje’ waar Niek de dag ervoor al wat mooie kabeljauw heeft gevangen. Tevens ligt deze baai een beetje in de luwte ligt van de vaak aanwezige wind. Een baaitje van maximaal 15 meter diep en misschien drie honderd meter lang en maximaal 100 meter breed. Met aan drie zijden een zeer ondiepe opening naar het grote fjord doordat het achter een eilandje ligt verstopt. Uitgerekend hier komen we onze eerste scholen met Haring tegen. In Noorwegen geld vaak wanneer men de haring vind dat de grotere rovers in de buurt zijn. Het is dus vaak de sleutel naar mooie vissen dat men de haring gevonden krijgt.

Haring gevonden dankzij de Lowrance HDS 9 Carbon. Waarop ook mooi te zien is dat er ook een rover bij zwemt in dit geval een flinke koolvis.
Haring gevonden dankzij de Lowrance HDS 9 Carbon.
Waarop ook mooi te zien is dat er ook een rover bij zwemt in dit geval een flinke koolvis.

Deze week deel 2 hier op Roofvisweb.nl

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post

Heeft U nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of als U vragen hebt over het vissen vanuit een kajak neem dan gerust eens een kijkje op mijn website Daniels Fishing Experience.