Een extra editie aan een serie van artikelen ‘Hunting down the Volkerak Queen’ die betrekking heeft op de snoek visserij op het Volkerak. Waarbij de focus ligt op de echt grote dames van dit majestueuze water of te wel de Queen van het Volkerak. Nu is het inmiddels al weer ruim een jaar geleden sinds de laatste bijdrage van deze serie werd gepubliceerd hier op Roofvisweb. Maar krijg tot op de dag van vandaag nog steeds leuke comments van mede vissers en dat is natuurlijk altijd leuk om te horen.
Tekst en foto’s: Daniel vd Post
Volkerak anno 2017
Misschien is het interessant om even een korte update te geven hoe de visserij momenteel bij mij vanaf de opening van het seizoen op dit prachtige water verloopt. In de openingsperiode (eind mei begin juni) heeft de auteur niet heel veel gevist op het Volkerak doordat het ook altijd een drukke periode is met de kajakwedstrijden en voorbereiding daarvan.
Maar de keren dat er wel werd gevist waren de resultaten niet echt overtuigend en vielen ze eigenlijk wat tegen. Een snoekje hier een snoekje daar maar zeker geen aantallen zoals je die misschien wel zou verwachten aan het begin van het seizoen. Misschien is het zeer warme voorjaar daar de oorzaak van maar aan de andere kant betwijfel ik dat ook gelijk weer.
Daar het in de periode daarna in Juli eigenlijk boven verwachting goed was met niet alleen mooie snoeken (met een uitschieter van 118cm) maar vooral ook geregeld mooie snoekbaarzen van 70 tot wel 80 cm.
Blauwalg
Juli is ook de tijd van de enorme toename van blauwalg waarbij dus de vangsten toch juist goed waren. Maar in augustus vallen bij mij de vangsten enorm terug en de toename van de blauwalg gaat maar door en heb het nog niet eerder zó erg gezien. Een groene soep met een doorzicht van soms amper 20 a 30 cm dat was de realiteit en dat kan natuurlijk voor een zichtjager nooit bevorderlijk zijn. Des te vreemder is dat het in Juli toen de blauwalg ook al behoorlijk aanwezig was de vangsten wel goed waren. Of zouden de snoeken het geweten hebben?, en ze net even wat actiever waren in die periode om de rest van de zomer relaxed door te kunnen komen??
Geen idee, en misschien zijn er mede vissers die weer hele andere ervaringen hebben (of juist niet) gedurende die periode. Pas vanaf half september word de blauwalg (iets) minder op sommige stukken (afhankelijk van de windrichting) en pas vanaf half oktober begint het water ook weer wat meer zijn normale helderheid te krijgen.
Hengeldruk
Want mede vissers waren/zijn er genoeg op het Volkerak waar het af en toe net een optocht is van prachtige vis machines. Waarschijnlijk hebben de tegenvallende resultaten op het Haringvliet en de nieuwe trailerhelling bij de Galathese haven hier rechtstreeks mee te maken. Naast het feit dat het natuurlijk ook een schitterend gebied is met altijd een kans op een monster.
Het maakt het er in ieder geval niet makkelijker op om je visje te vangen waarbij het vanuit de kajak mooi is te observeren daar je (door een beperktere acceleratie) wat meer aan een bepaald gebied bent gebonden die je op die bewuste dag hebt gekozen. Dan zie je de boten komen en gaan waarbij het soms lijkt (voor de boten) alsof er op een stek nog niet of nauwelijks is gevist die dag. Maar dan weten die boten (misschien) niet dat er bijvoorbeeld al 5 ,6 of meer boten dezelfde stek al hebben aangedaan in de uren ervoor.
Kun je nagaan hoeveel kunstaas zo’n snoek gedurende de dag voorbij ziet komen!! Het valt dan vaak ook niet mee om nog een ‘vers’ stukje water te vinden waar nog niemand is geweest die dag. Want liefst vist deze jongen (en waarschijnlijk hebben veel vissers dat) toch op een stek waar nog niet is gevist.
Dressuur?
In de weken voorafgaand aan de dag waarom dit artikel word geschreven word er door mij veel gevist op het Volkerak waarbij alle uithoeken wel worden aangedaan. Toch zijn er op een paar welkome fraaie uitzonderingen na (110/ 116/ 118cm) de vangsten best wel tegenvallend waarbij er geregeld dagen bij zijn van slechts 1of 2 kleintjes (60 a 70 cm snoekjes). In de regel zijn de hele vroege ochtend uren productief en daarna valt het stil en lijkt er nauwelijks vis aanwezig. (zeker op het ondiepe)
Terwijl je weet door wat je op je in die ochtend uren op je fishfinder ziet, dat er op de stek naast een mooie hoeveelheid aasvis er ook rovers aanwezig zijn. Heb het meerdere malen gehad dat zo’n eerste uurtje daglicht voor 5 of meer aanbeten/vangsten zorgde en daarna geen tikkie meer. Een gevolg van de hengeldruk, dressuur??? Wie weet, vind het wel apart dat verschil zo groot kan zijn. Voor de avond uren geld hetzelfde dat laatste uurtje licht zorgt vaak voor nog wat actie.
14 Oktober 2017
Maar afijn, deze bewuste Zaterdag 14 oktober waarbij er (zoals gebruikelijk) vanaf het eerste licht word gestart. Deze keer word er gevist nabij een stijl talud met veel aasvis aan de diepe zijde. Zie op mijn scherm diverse grotere bogen van zowel snoek als snoekbaars. De Lowrance HDS 9 Carbon doet zijn werk en geeft alles zeer gedetailleerd weer. Echter wat ik ook probeer, werpend langs het talud met grote shads. Werpend op het ondiepe, slepend langs de diepe zijde van het talud. Krijg er nog niet eens het kleinste mogelijke tikkie, echt 0.0 reactie.
Dat had ik de week ervoor ook al een keertje meegemaakt en toen ging deze jongen er met een keiharde blank van het water af. Als het ochtend momentje (wat vaak dus goed is) al niks oplevert gaat het niks worden denk ik nog bij mezelf.
Code gekraakt!?
Toen er rond de middag al meerdere stekken waren bevist op verschillende wijze met alle mogelijke kunstaas vormen was het tijd voor een radicale verandering. Dacht bij mezelf waar zie ik nou de meeste aasvis? Dat is echt al in het diepe, denk daarbij rond de 7 a 10 meter. Welk kunstaas heeft me het meeste opgeleverd qua vangsten/aanbeten de afgelopen maand? Dat is toch echt Tommy the Trout in de 25 cm uitvoering welke 160 gram weegt.
Niet allen grote snoeken maar ook veel van het kleinere 60 a 70 cm slag zien deze hap wel zitten, zelfs een beetje snoekbaars laat deze niet zomaar passeren. Maar Tommy loopt een maximaal een metertje of 5 (bij vrij dunne lijn 18/100) dus word er een loodje op de lijn gezet zodat ik Tommy wat dieper kan aanbieden. (daar waar de aasvis zwemt!) Op deze wijze word er een strook bevist waar her en der de nodige aasvis is te zien.
Op 12 meter water! Krijg ik een aanbeet op Tommy waarbij ik de eerste paar tellen nog denk ‘een kleintje’ maar dan voel ik gewicht. Echt serieus gewicht! Maar krijg niet direct een run of een zwaar tegenspartelende snoek. Nee het is voornamelijk gewicht, langzaam pomp ik de vis in kwestie vanuit het diepe omhoog met de Westin Powertsick 15-50 gram.
Brute kracht!!
Als ik een aantal meter heb gewonnen, krijg ik het eerste signaal dat de vis aan de andere kant van de lijn niet gaat mee werken. Er volgt een harde en vooral lange run waarbij er niks is in te brengen en de vis terug richting bodem zwemt. Dit tafereel herhaald zich nog tweemaal, een harde run en dan een zwaar gewicht zonder al teveel tegenstribbelingen.
Even word de slip afstelling vlug gecheckt want die lijkt wat licht te staan? Nee hoor slip staat goed!! Even denk ik nog bij mezelf is het wel een snoek? En niet een bijvoorbeeld vals gehaakte karper? (had ik een paar dagen ervoor op een ander water maar dat terzijde) Doordat er naast de onstopbare lange runs en het zware gewicht in de tussen periodes niet echt een aanwijzing komt dat de vis zich van het kunstaas wilt ontdoen.
Dat is trouwens niet iets wat je wilt hebben maar soms wel voelt als een flinke snoek met z’n kop gaat schudden om zich zo te ontdoen van het kunstaas. (waar deze dan ook wel eens in slaagt!) Liever voorkom ik dat zogenaamde ”kopschudden” door niet statisch te blijven liggen met de kajak maar langzaam te blijven varen zodat de snoek niet met z’n kop schud maar blijft zwemmen.
Na een aantal lange runs krijg ik de dame voor de eerste maal te zien en volgen er nog wat kortere runs. “Zo das een echte” denk ik bij mezelf en snap ik ook waarom ze niet met dr kop schud, het kunstaas is nergens te bespeuren en het enigste wat er uit haar bek steekt is de speld. De rest zit achterin haar giechel, maar wat een imposante bak zeg!!
Prachtig getekend en in top conditie en kan aan de bult op haar buik zien dat er andere recente vangst inzit. Deze Queen is zich duidelijk aan het voorbereiden op de winter. Snel word ze onthaakt waarbij ik Tommy echt achter uit haar strot moet vissen. Oef, blij dat ik een lange onthaaktang bij me heb en daarna word ze in de meetgoot gelegd.
Een echte Queen van het Volkerak
122 hele centimeters bij een imposante omvang zeker gezien het feit dat het half Oktober is!! Gewogen heb ik haar niet, daar dat nogal een gedoe is vanuit de kajak en ik eigenlijk ook nooit doe. Na wat foto’s krijgt ze haar vrijheid terug, ze moet er wel ff van bijkomen maar zwemt dan met een krachtige beweging terug de diepte in. Dit zijn toch de vissen waar we het “allemaal” voor doen en zo’n vis doet alle taaie en mindere sessies gauw vergeten.
Deze dame kwam das pas na 13.00 uur op een dag waarbij er de gehele dag nog geen tikkie was geweest. Zo zie je maar het Volkerak is en blijft een moeilijk te doorgronden water waarbij je altijd de kans hebt op misschien wel tegen de vangst van het jaar te lopen.
Bijtmomentje met een mooie verrassing
In het uur daarna worden op exact dezelfde wijze nog twee snoeken gevangen en nog twee aanbeten gemist. Geen monsters maar het blijft toch apart, soms is het net alsof er een knop omgaat daar beneden. Waarbij je ook nooit weet hoelang het duurt voordat de knop weer terug gezet word. Na een aantal snoeken komen er aan het einde van de middag nog een paar leuke verrassingen bij. Eerst een harde aanbeet en daarna volgt een flink gebonk wat een prachtige snoekbaars van 88 cm blijkt te zijn. (aanbeet is trouwens gefilmd op de waterwolf camera)
En een half uurtje later herhaald dit tafereel zich met een fraaie 70+ cm snoekbaars, beide dus op de 25 cm en 160 grams grote Tommy the Trout! In de kleur “Sea Trout” (deze aanbeet is ook gefilmd!) Binnenkort mag je dus een nieuwe video verwachten met een paar flinke snoekbaarzen erop!
Daarna vind deze jongen het wel mooi geweest en zo zie je maar een dag die taai en moeizaam begint kan dus zo omslaan in een super dag! Want zeg nou zelf een 122 cm snoek en een 88 cm snoekbaars op één middag maak je niet zo vaak mee! Met een dikke grijns rijd deze jongen met de Hobie Outback kajak op dak van de auto terug naar huis. Zo word een taaie periode gauw vergeten en kunnen we weer even voorruit.
Met vriendelijke groet, Daniel van der Post
Wilt U meer weten of heeft U een vraag / opmerking die betrekking heeft op dit artikel of als U meer wilt weten over het vissen vanuit een Hobie kajak dan kunt U altijd een mail sturen naar: info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website: Daniels Fishing Experience
Hieronder vindt u links van de voorgaande delen van Daniel vd Post “Hunting down the Volkerak Queen”
Hunting down the Volkerak Queen deel 1.
Hunting down the Volkerak Queen deel 2.
Hunting down the Volkerak Queen deel 3.
Hunting down the Volkerak Queen deel 4.
Hunting down the Volkerak Queen deel 5.
Hunting down the Volkerak Queen deel 6.
Hunting down the Volkerak Queen deel 7.
Hunting down the Volkerak Queen deel 8.