Regelmatig krijg ik complimenten over mijn vangstfoto’s. Men vraagt vaak welke luxe camera ik daarvoor gebruikt heb, maar het tegendeel is waar! Alle foto’s maak ik gewoon met mijn mobiele telefoon. De basis is vrij eenvoudig. In dit artikel neem ik je mee hoe je betere foto’s kan maken en waar je op moet letten.
Tekst en foto’s: Ronald Bonestroo – Visgids Harderwijk
Als je een foto neemt, zorg dan dat de persoon én de vis beiden precies in het beeld vallen. Dan heb je de mooiste beeldhoek en komt de vis het beste tot zijn recht. Ook zijn er dan weinig afleidende of storende factoren in beeld. Bij het veranderen van je standpunt, door hoger of lager te gaan zitten, kun je dan ook nog eens het perspectief veranderen. Altijd leuk om daarmee te gaan stoeien.
Bij het bekijken van foto 1 en 2 zie je duidelijk de verschillen. Zo heb je al een heel andere foto en dat door simpelweg iets dichterbij te gaan staan als je de foto maakt.
Het volgende punt maakt of breekt je foto!
Wij willen de vis zien, zorg dan ook dat je de vis ziet en niet dat je handen vol in beeld zijn (foto 3). Soms zie je mensen hun vingers opkrullen en laten de vis op hun vuist leunen (foto 4). Op zich al een stuk beter, maar het ziet er ietwat vreemd uit.
Beter is het om tussen de buikvinnen en de aarsvin de holte op te zoeken net voor de plek waar de graat samenkomt. Daar kun je mooi je vingertoppen in kwijt en dan laat je de vis daarop leunen. Wees niet bang dat de vis eraf valt, je zit met je vingers al gauw over de helft van de breedte van de vis, dus het zwaartepunt ligt boven je vingers.
Op foto 5 zie je de holte en op foto 6 en 7 zie je dat je vingers ineens compleet verdwijnen bij een dikke vis. Bij een slankere vis zul je je vingers nog wel zien natuurlijk, maar al een heel stuk minder storend dan voorheen. Met een beetje oefening kun je je vingers mooi buiten beeld houden en komt de vis gelijk beter tot zijn recht.
Trucje!
Het volgende trucje wat veel toegepast wordt door mensen, is de vis niet recht toe recht aan op de foto te zetten, maar iets in de lens te drukken met bijvoorbeeld de staart of de kop. Hou er wel rekening mee dat, wanneer je dat overdrijft, het een compleet vertekend beeld geeft van de lengte van de vis.
Je kunt zo een snoek van 80cm ineens een meterbak laten lijken. Een geoefend oog kijkt daar al snel doorheen, want fysieke kenmerken van een snoek kun je niet veranderen. De afstand tussen buikvinnen en aarsvin verraadt altijd de werkelijke grootte. Foto 8 en foto 9 tonen aan hoe de complete indruk van de vis verandert door de vis iets te draaien en met de staart naar de camera toe te richten.
Tot slot kun je altijd nog iets creatiever beeld maken door buiten de gebeende paden te denken. De kop van een gigantische snoek lijkt nóg massiever als je daar de nadruk op legt door deze op de voorgrond te plaatsen (foto 10).
Lensdruk foto’s?
Soms kom ik foto’s tegen en denk ik waarom? Een snoek van 60cm in de lens gedrukt lijkt dan al snel op een dikke meter. (foto 12 en 13) Dezelfde snoek, maar dan even in de lens gedrukt! Check de vingers en met gestrekte arm!
En vergeet niet: lensdrukken is niet erg, maar wees altijd eerlijk over de lengte! Je valt ALTIJD door de mand!!
Vele mooie vangsten en foto’s toegewenst…..
Met vriendelijke roofvisgroet, Ronald Bonestroo.
Wil je ook een dag achter de snoeken aan? Check de beschikbaarheid op: www.facebook.com/visgidsharderwijk