In een artikel in het AD van deze ochtend valt te lezen dat beroepsvisser Klok gebruik maakt van warnetten in het Nieuwe Waterweg gebied voor de vangst van Zeebaars. Beroepsvisser Klok heeft hier overigens toestemming voor van het Rijk . Sinds kort maakt de beroepsvisser gebruik van dit recht vanwege dalende inkomsten door het visverbod op Aal en Wolhandkrab.
Bron: nlfishing.nl
Sportvissers die hier denken een goede stek te hebben gevonden worden geconfronteerd met warnetten die voor de bevisbare stekken zijn geplaatst. Het principe van deze onsympathieke visserij is de Zeebaars massaal weg te vangen op het moment van afgaand tij. De vissen raken verstrikt in de netten en sterven. Het is een commercieel zeer aantrekkelijk visserij gezien de grote vraag naar Zeebaars als consumptie vis.
De visserij is helaas niet zo selectief, ook de beschermde soorten zoals Zeeforel, Steur en Zalm krijgen op deze manier niet de kans tot het gewenste herstel van deze vissoorten in het rivieren gebied.
Deze vorm van visserij lijkt lijnrecht te staan tegenover de aangekondigde EU maatregelen die onlangs werden aangekondigd. Het is te hopen dat dit nieuws ook terecht komt in Duitsland en Frankrijk, waar men smachtend wacht op het herstel van de zalm in de rivieren. Misschien dat er dan druk komt vanuit de EU op de Nederlandse regering om hun beleid ten aazien van de beroepsvisserij aan te passen. Zoals de regelgeving nu word toegepast wordt de zo lang verwachte Zalm al weggevangen voordat ze de grens naar Duitsland en Frankrijk zijn overgezwommen.
Een fragment uit het bericht zoals eerder verscheen op de website van Sportvisserij nederland:
“De Europese Unie moet op korte termijn maatregelen nemen om de sterke terugloop van de zeebaarsbestanden een halt toe te roepen. De European Anglers Alliance (EAA ) grijpt de – deels nog dit jaar – in te voeren beheermaatregelen aan om te pleiten voor een ander, nieuw soort beheer van de zeebaars. Daarbij ligt het accent op de sportvisserij en een verantwoord beheer.
De komende weken zijn zeer belangrijk voor de sterk overbeviste zeebaars. De EU moet snel met een pakket maatregelen komen om de commerciële visserijdruk in 2014 met de door de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) geadviseerde 36% te reduceren. De EAA haakt daar op in door te wijzen op andere en betere manieren om het voortbestaan van Dicentrarchus labrax te waarborgen én deze vissoort sociaal-economisch veel beter te benutten “
Bron: Sportvisserij Nederland
In een reactie op het artikel in het Algemeen Dagblad meld beroepsvisser klok dat deze visserij voor hen de redding is voor hun dalende economische inkomsten. Het belang van één beroepsvisser weegt blijkbaar zwaarder dan het voortbestaan van een vissoort of economisch belang van de Sportvisser die zijn gevangen zeebaarzen weer terugzet.
DUS HET IS VAN BELANG OM DE PETITIE TE ONDERTEKENEN!
GA NAAR: http://nlfishing.nl/stem-tegen/