Na 3 jaar gebruik van de St. Croix Avid Inshore serie is deze range niet meer weg te denken uit ons arsenaal. De combinatie van mega gevoelige eendelige snelle hengels met power is simpelweg dodelijk gebleken voor de zeevisserij. Inmiddels kunnen we dus concluderen dat deze stok, in het bijzonder de VIS76HF, een blijvertje is. Uiteraard staat de tijd niet stil en blijven ontwikkelingen doorgaan, ook bij St. Croix.
Tekst en foto’s: Ninja Klapwijk
Op de ICAST 2022 werd de nieuwe St. Croix Legend Tournament Inshore geïntroduceerd. In het bijzonder waren mijn ogen gericht op de mogelijke gelijkwaardige opvolger uit de Avid serie. Al snel was de korrel dan ook op de ILTS76HF gericht. Qua nieuwe specificaties op deze hengel ten opzichte van voorgangers vallen direct enkele items op. Ten eerste bestaat de bank uit het SCIV+ Carbon Fiber. Dit is het nieuwste type blank van St. Croix waardoor ca. 20% gewicht bespaard wordt en de blank tegelijkertijd nog sterker wordt. De blank betreft een hybride blank, dat wil zeggen carbonvezel gecombineerd met de nieuwe IACT glas technologie. Qua smaak omtrent kleur valt te twisten, maar de donderblauwe blank is zeker zeer toegankelijk.
Wat verder in het oog springt zijn de duurzame en kwalitatief zeer hoogwaardige Fuji alconite geleideogen. Het betreft zeer robuuste afgeronde 3-poots ogen over de gehele blank bij dit model in de zeer mooie gunmoke variant. Absoluut geen zorgen op zoutwater voor oxidatie. De extra driehoek verbinding komt de duurzaamheid van de guides zeker ten goede en dat is een absolute pluspunt in de zeevisserij in ruige condities.
De molenhouder is ten opzichte van haar voorgangers mooier en tevens qua ergonomie aanzienlijk beter ontworpen. De hengel ligt veel fijner in de hand en de diameter van het kurk is iets gereduceerd. Daarbij zijn de handvatten ca. 5cm langer geworden waardoor er perfecte balans en ergonomie ontstaat. Voor de exacte verschillen qua maatvoering valt de tabel op de website van st. Croix te raadplegen.
Er is een opening in de molenhouder waardoor direct contact met de blank ontstaat voor nog betere registratie. Voor het oog is het nieuwe design gewoon simpelweg erg mooi. Qua kwaliteit en duurzaamheid staat deze molenhouder van Fuji ook garant.
Tot slot is de hengel voorzien van een rubberen fighting butt op de zwaardere modellen, iets wat voor onze type visserij eigenlijk onmisbaar is. Dit maakt de hengel qua toepassing bijzonder allround. Met dit type valt leuk te vissen op koolvis en kabeljauw, maar deze hengel zal qua power ook grote heilbotten en meervallen moeiteloos de baas zijn zonder enige vorm van compromis.
De blank is volgens st. Croix netto door het SCIV+ concept ca. 20% gereduceerd, door de afbouw zoals hierboven benoemd is de ILTS76HF ten opzichte van de VIS76HF qua totaalgewicht slechts met 20 gram toegenomen. Dit is uiteraard logisch gezien de langere handvatten en dus meer kurk en gewicht op de blank. Deze toevoeging qua gewicht kan dan ook zeker ten harte genomen worden gezien de toegevoegde waarde qua afbouw. Met een hengel van een kleine 237 gram is dit nog steeds bizar licht als je kijkt wat een power er uit deze hengels gehaald kan worden.
De uitvoerige praktijktest zal volgen in 2023 aangezien het kabeljauwseizoen voor ons dit jaar helaas voorbij is. Om een impressie te krijgen van onze visserij met dit type hengels, zie onderstaande video.
Ninja Klapwijk SDM Fishing