Ronde Jigheads of football jigheads, shroomz, fireballs, stand-up jigheads, tube jigheads, enz. Zie jij door de jighead bomen het bos niet meer? Wil je weten; “wanneer vis ik nu met welke loodkop en wat zijn nu eigenlijk de verschillen?” In dit artikel ga ik wat duidelijkheid scheppen in deze chaos.
Even een kleine disclaimer. Ik heb het hier voor het gemak maar even over loodkoppen, maar dit kan natuurlijk ook tungsten, RVS of een ander materiaal zijn. Zelf vis ik zo veel mogelijk met BFT tungsten jigheads, maar nog niet alle modellen loodkoppen zijn in tungsten verkrijgbaar en het prijsverschil is nog altijd groot.
Welke jighead in welke situatie?
Hoe kies je nu eigenlijk de juiste loodkop voor de situatie? Dat is afhankelijk van een aantal zaken zoals; vis je op stilstaand water of stromend water, het soort kunstaas (V-tail, schoepstaart, dragontail, etc), wil je op half water of op de bodem vissen en de vistechniek (vertikaal, werpend, Carolina rig, Ned rig, etc – zie hiervoor ook mijn andere blog).
Bijvoorbeeld: Ik wil op de rivier snoekbaars vangen. Het stroomt redelijk snel en de vis ligt waarschijnlijk op de (zand)bodem op 4 meter diepte. Zelf zou ik hier een shad met een v-staart of een kleine schoepstaart kiezen omdat een grote schoepstaart nogal veel opwaartse druk veroorzaakt. Als loodkop kun je dan zo’n puntig model nemen, die hebben minder weerstand en als je een standup jighead (1A) gebruikt lijkt het net alsof je kunstaas een vis is die in de bodem aan het wroeten is. Dus hier pak ik dan een 14 of 18 gram standup jighead om mee te beginnen. Als het niet zo snel stroomt dan is een gewone ronde jig (7) prima.
Een ander voorbeeld: Ik wil snoekbaars vangen op een diep grindgat en de vis lijkt op 8 meter diep in open water te hangen. Het vissen op open of half water voor hangende (suspending) vis, noemt men pelagic vissen. Bij pelagic vissen zijn drie dingen belangrijk, namelijk; je aas moet snel op de gewenste diepte zijn zodat je de vis niet kwijtraakt; je aas moet goed zichtbaar zijn op de sonar / dieptemeter; je aas moet horizontaal en boven de vis gepresenteerd worden. Roofvis valt namelijk van onderen aan.
Footbal jig
De meeste pelagic shads hebben een V-staart voor stabiliteit zodat ze mooi horizontaal hangen. Een zogenaamde footbal jig (grote ronde loodkop) met lange haak is nu ideaal om het aas snel op diepte te krijgen. Denk aan misschien wel 30 gram. Je kunt de loodkop ook nog dippen of kopen met een speciale laklaag (2) die voor een betere reflectie op de sonar zorgt, zo zie je het aas nog beter. Hoe harder het materiaal, hoe meer het zal reflecteren, dus tungsten is hier bijvoorbeeld ook een goede keuze aangezien dit zeer hard is. Denk wel aan een onderlijn want snoek is een regelmatige bijvangst van deze visserij. Zelf gebruik ik vaak 0.74 mm / 50 lbs fluorocarbon als onderlijn.
Mushroom heads
Mushroom heads of shroomz (3) zijn paddenstoel vormige jigheads die gebruikt worden voor de Ned rig. Het idee is hier dat het kopje rechtop op de bodem staat. Zeker als je een drijvende worm of kreeft als aas gebruikt werkt dat echt heel goed. Dit is waarschijnlijk de beste baars set-up die er is. Lees meer over de Ned rig hier.
Tube heads
Tube heads (4) hebben een mooie gewichtsverdeling en zorgen voor een perfecte horizontale presentatie. Het lood gaat volledig in de tube waardoor er een zeer natuurlijke presentatie is voor de dagen dat de vis zeer lastig te vangen is. Vindt je bijvoorbeeld eenmaal een school baarzen op een bepaalde diepte, dan kun je deze montage op een soort pelagic stijl vissen, maar dan heel subtiel.
Ook zogenaamde hollow belly swimbaits kun je mooi met een tube head jig vissen. Je maakt of een klein sneetje in de buik van het aas waar de dan de loodkop naar binnen kunt schuiven, of bij sommige is het rubber zo flexible dat je de jig head erin kunt drukken zonder het aas te beschadigen. Dit is een mooie montage waar je heel traag (werpend) mee kunt vissen.
Ovale jighead
Vissen met de ovale loodkoppen (5) is vooral prettig als je werpend vist. Deze laat je vervolgens afzinken en vooral dat zweefmoment geeft vaak aanbeten. Door de brede loodkop zal het aas mooi stabiel vallen. Soms is zwaar vissen een voordeel omdat je een soort plof op de bodem krijgt en er allerlei stof van de bodem loskomt, wat dan weer een wroetende vis nabootst. Soms wil je wat lichter vissen om het zweefmoment te maximaliseren.
Jigheads met een platte (haak)kant
Jigheads met een platte (haak)kant (6) zijn geschikt om horizontaal door de waterkolom binnen te vissen. Je gooit in, telt bijvoorbeeld tot 3 en begint te draaien. Vang je niets, tel je tot 5 enz. Net zo lang totdat je uitgevonden heb op welke diepte de vis aast. Is dat op de bodem, dan kun je misschien beter naar een standaard loodkop overstappen. Een standaard rond model zoals (7) en (8) is eigenlijk voor alle omstandigheden wel te gebruiken, dus als je een verzameling met verschillende haakmaten en gewichten aanlegt, dan grijp je nooit mis.
Fireballs
De fireballs (9) met korte haak zijn typisch voor het vissen met dood aas. Je kunt er gemakkelijk een dregsysteem aan maken en de haak gaat door de neus van de aasvis. De korte haak is hierbij handig aangezien je een aasvis niet net als een shad over de haak kunt rijgen.
Lengte van de haak
Nog even een opmerking over de lengte van de haak. Want om het nog lastiger te maken zijn al deze jigheads ook nog eens verkrijgbaar met allerlei verschillende haken. Over het algemeen kun je zeggen dat een wat kortere haak er voor zorgt dat je shad wat vrijer kan bewegen en dus meer actie heeft. Een langere haak heeft dan het tegenovergestelde effect. Nu denk je misschien, meer actie is beter dus doe maar kort, maar helaas zijn roofvissen rare beesten en weet je vooraf nooit of ze die dag veel of juist bijna geen actie willen zien. Als richtlijn zou ik hier geven, is het water helder en stroomt het niet of langzaam, dan is minder actie over het algemeen beter; is het water troebel en/of staat er veel stroming dan is meer actie gewenst.
Dat zijn zo in het kort een aantal verschillende loodkop technieken en vormen. Er zijn nog veel meer specialistische loodkoppen zoals bijvoorbeeld de Cheburaska rig. Daar hebben we in een andere blog over montages al eens over geschreven. Hopelijk heb je er iets aan en krijg je geen keuze stress de volgende keer dat je in de winkel staat.
Succes Huib en Frank – Mystery Box