Nu het voorjaar is aangebroken, is het tijd om het over een andere boeg te gooien. Een van de mooiste tijden van het jaar staat voor de deur, en waar de meeste wateren in het noorden van Europa nog bedekt zijn met ijs, zijn de omstandigheden hier in Nederland tamelijk zacht voor de tijd van het jaar.
Tekst en foto’s: Christian Drost – Esox Only
Maar zo nu en dan staat er weer een koude front voor de deur. Toch zit er een stijgende lijn in de watertemperaturen en onderwater bereidt de snoek zich voor op de paai. Tijd om jullie wat meer inzicht te geven in deze visserij, en hoe je het beste te werk kunt gaan!
Afhankelijk van de weersomstandigheden, kan het vissen op snoek in het voorjaar een geweldige bezigheid zijn, mits de omstandigheden goed zijn. Het weer moet stabiel zijn voor de vis om zich naar hun ondiepe paaigronden te begeven. De snoek heeft het grootste deel van de winter verbleven in diepere gedeelten van het water rond de bodem, of ergens op half water. Nu de watertemperatuur begint te stijgen, komt ook de paaidrang van de vis op gang, en hierdoor gaan ze ondieper liggen.
In het voorjaar kan je dus overal op de ondieptes snoek verwachten. Er zijn veel verschillende plekken waar de vissen zich verzamelen voor de paai, en het vinden van deze gebieden vergt wat ervaring. Op middel diep water, waar de gemiddelde diepte bijvoorbeeld maximaal 3 meter bedraagt, kan de meerderheid van de snoekpopulatie nergens heen, dan ondieper.
Hier is het dus veel gemakkelijker om ze uiteindelijk te vinden. In dit soort wateren is de vis vaak het hele jaar goed te vinden, en dat maakt de visserij ook zo interessant. Vaak hebben deze wateren niet echt een bijzonder talud, en daardoor verplaatst de snoek zich veel gemakkelijker heen en weer dan in dieper water. In het voorjaar is hier dan ook vis te vinden direct onder de kant en is ver werpen dan vaak onnodig.
De snoek kan zomaar ineens recht voor je voeten staan, en zal dat in letterlijke zin ook doen, simpelweg omdat de oeverbedekking, in termen van riet, takken of anders bijvoorbeeld zoals een afgestorven planten bed met een zandbodem hier al een mooie paai plek biedt!
Als het op grotere wateren aankomt, zoals bijvoorbeeld een meer, wordt het waar en wanneer een heel ander verhaal. Wanneer wordt ineens belangrijker dan waar, en juist dat maakt de voorjaarsvisserij op snoek zo interessant. In een meer vind je verschillende dieptes. Grotere gebieden met dieper water, naast ondieper water, en daartussen nog ondieper water. Vissen op voorjaars snoek is hier letterlijk het vinden van een speld in de hooiberg.
Ik wil één ding duidelijk maken voordat ik verder ga met dit artikel, en dat is dat snoeken op verschillende momenten in het voorjaar paaien. Hier in Nederland bijvoorbeeld begint het gesloten seizoen eind maart, om de vis de kans te geven te paaien. Maar gebeurt dat ook echt op dit tijdstip?
Om het kort te houden, het voorjaar is cruciaal voor het voortbestaan van een snoek, de winters worden elk jaar milder en zo komt het dat sommige vissen al gepaaid hebben lang voor het voorjaar is aangebroken. Maar hoe dan ook, om niet te veel in detail te treden over hoe vissen zich op een watermassa verplaatsen, snoek paait meerdere keren in het voorjaar. Wanneer is dus veel belangrijker dan waar. Wanneer de vis naar de ondiepere kanten trekt, hangt volledig af van het type water waarop je vist.
Het is geen geheim dat gekleurd of donkerder water sneller opwarmt door de zonnestralen, terwijl in wateren met een hoger zicht de zon er nog steeds doorheen kan dringen, maar het veel langer duurt om het water op te warmen.
Watertemperatuur is van groot belang voor een snoek wanneer deze besluit om over te gaan tot zich voortplanten. In het kort komt er echter op neer dat wanneer deze tussen de 4 en 8,5 graden schommelt, de beste omstandigheden zijn voor de snoek. Maar het kan ook zijn dat op een later tijdstip, bijvoorbeeld rond 10 of zelfs 12 graden de vis nogmaals paait.
Voor het vissen op snoek in ondieptes gebruik ik twee hengels. De Abu Garcia BEAST Pro Casting in 150gr en een andere in 225gr. Beide zijn 8’6″ wat in mijn opzicht een cruciale lengte is bij dit type visserij. De lichtere 150gr wordt gebruikt om klein tot middelgroot aas te werpen, dat enig soort finesse vereist, zoals de hybride jerkbaits van Murky Lures, terwijl de zwaardere 225gr in aanmerking komt voor het vissen met zwaardere jerkbaits, zoals een glider bijvoorbeeld.
Ja, natuurlijk kan je lichter vissen als je dat wilt, maar hier is zwaarder de sleutel. Ik raad het niet aan om een hybride jerkbait te vissen met een 225gr setup, want hier heb je de fijnere actie van een lichtere hengel zoals een 150 grammer nodig om het aas zijn actie te geven. Het werken met hybride jerkbaits gaat veel aangenamer met een lichtere hengel, want dit is een spel van finesse, en het aanpassen van de actie die je eraan geeft, dat is precies wat dit soort jerkbaits zo verdomd effectief maakt, plus hybride jerkbaits zijn ook niet echt gecontroleerd te vissen op grote afstand, en vaak is het beter om ze dichterbij te vissen.
Aan de andere kant gebruik ik een 225grams hengel en in dit geval de Abu Garcia 8’6″ BEAST Pro Casting, deze hengel is een absolute droom om mee te vissen als het om afstand gaat. Het is echt een werp kanon om gliders ver te werpen. De Svartzonker McTracer of Berkley Zilla Glider past bijvoorbeeld uitstekend bij deze hengel.
Een persoonlijk favoriet is het werpen met gliders in het voorjaar om veel water te bedekken. En Hengels in de 200gr range zijn zeker geen overkill, maar uitermate geschikt voor het vissen over lange afstand. De lengte van de hengel geeft gelijk een heel andere dimensie aan het zetten van de haak, en de curve of ook wel de body van de blank maakt dit geheel compleet.
Met het hierboven genoemde kunstaas kan je echt afstanden werpen. Er is niets mooiers dan aan het eind van een lange worp, wanneer het aas het water heeft geraakt een mega beuk op je hengel te krijgen en een grote vis te drillen. En dit is ook de reden waarom ik zo’n zware setup gebruik. Door de jaren heen heb ik ontdekt dat het allemaal op één ding aankomt, en dat is de backbone van de hengel en vooral ook de buiging die de blank van een langere hengel maakt.
Hier is geen ruimte voor fouten en ik zie het helaas zo veel. Kunstaas vissers die (te) korte hengels gebruiken voor het vissen met jerkbaits, welke overigens leuk zijn op kleiner water of kleinere vis, maar als het om het vangen van een voorjaars vis gaat, kan je met een korte hengel vaak toch niet goed de haak zetten. Een korte hengel absorbeert namelijk de kracht van de haakzetting en vouwt daarin dubbel als een vaatdoek.
Ook heb je een soort van boemerang effect, wat je voelt als je die desbetreffende haak zet. De hengel veert terug op het kunstaas en de vis, en er is geen momentum meer over. Mijn pr snoek van 131 ving ik ook tijdens het werpen, en deze schoof er naast de boot op. Ik moest alle zeilen bijzetten om de haak te zetten, en dan had ik met een korte hengel nooit gered.
De backbone van de langere hengel alsmede de lange parabool heeft toen in een split second echt het verschil gemaakt. En ik weet zeker, als ik deze niet had, dan had ik ook nooit zo mijn pr gevangen. Dus voor een visserij als deze komt de Abu Garcia 8’6″ BEAST Pro Casting in 225gr in beeld!
Op beide hengels zit de Abu Garcia MAX61 LH reel met een 5:3:1 gear ratio. De dubbele slinger maakt het een hele fijne reel om op deze manier met jerkbaits te vissen en de reel is van zeer goed kwaliteit. Beide reels zijn uitgerust met hoogwaardige lijn, namelijk 0,39mm Berkley Sick Braid X8 46,3kg in 102lb. Dit lijkt voor sommigen misschien overkill maar dat is het niet. Ik vind het persoonlijk erg prettig te vissen met een wat dikkere gevlochten lijn omdat deze lift creëert in je kunstaas.
Hierdoor kan je zwaarder kunstaas niet alleen ondieper vissen, je kan er ook heel mooi jerkbaits, of in dit geval hybrides mee met slack vissen, omdat de lijn voor het kunstaas uit loopt, en niet de neiging heeft om naar beneden te dwarrelen. Dit zorgt ervoor dat jerkbaits anders in het water bewegen en ook de extreme trekkracht is perfect als je een grote snoek haakt.
De acute kracht die ineens vrij komt bij het zetten van de haak zorgt ervoor dat je voor maximale zekerheid wanneer je met een wat dikkere lijn vist, en zeker wanneer het gaat om het vissen op grote snoek, wil je de error tot een minimum beperken.
Ik vis overigens standaard op het grote water met gevlochten lijnen van 100lb, en hierdoor hoef ik nooit meer na te denken over materiaal pech. En dat geeft zekerheid, maar ook rust, wetende dat wanneer je echt een bak van een snoek haakt, het niet aan het materiaal zal liggen om deze te verspelen!
Christian Drost – Esox Only