Daniel vd Post 10 jaar vissen vanuit een Kayak hoofdstuk 3

Het Oostvoornse meer is zonder enige twijfel een regelrechte top locatie voor elke kayak visser. Enkele kenmerken zijn dat je er gemakkelijk te water kunt en er geen gemotoriseerde vaartuigen zijn toegestaan. Dat maakt van het O.V.M. een zeer kayak vriendelijke omgeving met daarnaast een zeer uitdagende visserij welke uniek is in Nederland én Europa!

Tekst en foto’s Daniel vd Post

Een 100% catch en release locatie gevuld dankzij vrijwilligers met diverse forel soorten welke uitstekend kunnen overleven in het brakke water.

Het is op de kop af tien jaar geleden dat mijn passie voor het vissen vanuit een kayak is ontstaan. Toentertijd dankzij de aankoop van een Hobie Outback kayak is er voor mij een wereld aan mogelijkheden open gegaan om mijn hobby te kunnen beoefenen én uit te breiden tot wat het vandaag de dag is!

Om dat feit te ‘vieren’ lijkt het mij leuk om een serie van 10 artikelen te maken. Over het vissen vanuit de kayak, wat je er mee kunt en vooral wat voor avonturen je ermee kunt beleven. Door mijn ervaringen van de afgelopen 10 jaar met jullie te delen hoop ik mede vissers te kunnen enthousiasmeren, inspireren en mee te laten genieten van mijn liefde voor het vissen vanuit een kayak.

Zonsopkomst op het O.V.M.
Mooie 60 tiger werpend gevangen vanuit de Hobie Outback kayak.
Oostvoornse meer

Typisch zo’n water wat deze jongen totaal niet kende voordat zijn liefde voor het vissen vanuit een kayak is ontstaan. Als je een water zou kunnen ontwerpen qua grootte en variatie in structuur welke ideaal is voor de kayak visser dan komt het Oostvoornse meer heel dicht in de buurt.

Ondieptes, mooie stijle taluds, veel variatie en wat vegetatie waar de vis tussen kan liggen en een fraai bestand met oogstrelende forel soorten. Het is dankzij de gesloten tijd op het zoette dat de liefde voor het Oostvoornse meer is ontstaan.

Gezien het aantal vissers welke je in April en Mei tegenkomt t.o.v. de winterperiode geld dat voor veel van de bezoekers aan deze locatie. Op het O.V.M. geld een andere gesloten periode welke in de maand november plaats vind. Zodoende is het een prachtig alternatief voor degene die toch met kunstaas wil vissen in Nederland.

Regels

Er zijn wel aparte regels van toepassing op dit water waarvan de enkele haak zonder weerhaak de belangrijkste is. Je mag met elk soort kunstaas vissen zolang het maar voorzien is van één enkele haak (niet één dreg)

Qua foto zeker één van mijn mooiste forellen van het Oostvoornse meer.
Al driftend werpend vissen op forel

Het Oostvoornse meer leent zich perfect voor de werpende visserij vanuit de (Hobie) kayak. Doordat de kayak zeer goed is te positioneren t.o.v  het talud en tevens eenvoudig te corrigeren is. Maakt het tot een ideaal vis vaartuig, waarbij je ook nog eenvoudig afstanden kunt afleggen en zodoende elk gewenst hoekje (driftend) kunt bevissen.

Tel daarbij op het stille karakter van de kayak en je hebt een absolute topper voor zowel de werpende als slepende visserij. Als je dit combineert met zogenaamde wobblers zal je in korte tijd zeer veel water kunnen afvissen.

Die verre worpen en het vele water wat je daarbij bevist is ideaal om forel te lokaliseren en te verleiden tot een aanbeet. Forel is een nieuwsgierige rover welke moeilijk kan afblijven van kunstaas met een onvoorspelbaar karakter.

Toch zal het geregeld voorkomen dat de forel je kunstaas volgt waarbij een spin stop of juist een versnelling de trigger kan zijn voor een aanbeet.

Wat een schitterende donkere kleuren heeft deze bruine forel gevangen in de winterperiode.
Doorzetten en zoeken

Forel is zeker niet een makkelijke vis om te vangen op het Oostvoornse meer. Je kunt het treffen natuurlijk, maar vaak is het een kwestie van zoeken naar wat werkt. En waar de forel zich ophoud, waarbij het wel geregeld zo is als je dr één hebt gevonden er meer in de buurt aanwezig zijn.

Het is zeker ook zaak het water om je heen in de gaten te houden waarbij de forel zijn aanwezigheid wel eens verraad door in het wateroppervlak te draaien.

Er zitten twee soorten forel op het Oostvoornse meer en een aantal ondersoorten uit de twee hoofd groepen. Beide hebben hun eigen voorkeuren waar ze zich ophouden en daar zal je op moeten inspelen als visser. Bijtmomenten kunnen variëren waarbij het soms uren niks kan zijn en dan plots vang je er een aantal na elkaar.

Soms is alleen de regenboogforel actief soms alleen de bruine soms beide of beide niet. De regenboog forel zal je vaker op de ondiepere gedeeltes aantreffen dan de Bruine (bron/beek) forel. De bruine zitten vaak wat dieper en zijn ondertussen al weer vele jaren geleden (2012) voor het eerst uitgezet als experiment om meer diversiteit te creëren.

Kleinere regenboog forellen zal je wel geregeld op het open water tegenkomen daar deze graag scholen zeker als ze vrij kort na uitzetting nog hun weg moeten vinden op het O.V.M.

Het O.V.M. is een prachtige locatie welke direct grenst aan de niet zo mooie industrie van de Maasvlakte.
Bruine / Regenboog en Meer forel

Dat zijn de soorten welke je tegenwoordig kunt vangen op het Oostvoornse meer. Al zullen er vermoedelijk wat dieper ook nog een enkele elzasser saibling kruising bruine (bron/beek) forel met artic char exemplaar rondzwemmen welke na een uitzet in 2017 maar heel sporadisch worden terug gevangen.

De bruine forel blijkt het erg goed te doen op het O.V.M (zijn wat sterker en worden wat ouder) en zijn mijn persoonlijke favoriet. Waarbij elke exemplaar weer anders is getekend (ook afhankelijk van periode in het jaar) en ze kunnen variëren van zilverachtig tot aan een donkerbruin. Maar het zijn allemaal absolute kunstwerkjes van moeder natuur.

Bruine forel zit geregeld aan de randen van de taluds zowel ondiep als diep (2 t/m 6 meter) maar je komt ze ook tegen op dieper water 10 a 15 meter. Hierdoor zijn ze wat minder gevoelig voor de aanwezigheid van de aalscholver.

Regenboogforel is over het algemeen wat sterker qua vechter als een bruine forel en kom je vaker tegen op ondiep tot zeer ondiep water (twee tot minder dan een meter water) Het nieuwste experiment qua uitzet is de meerforel welke een ondersoort van de bruine forel is.

In Ierland is deze vraatzuchtige en snelgroeiende variant bekend als de Ferox trout. Zeer benieuwd hoe deze het komende jaren gaat doen op het Oostvoornse meer.

Regenboog forel
Meerforel / Ferox Trout
Bijzonder water dankzij vrijwilligers

Het Oostvoornse meer is een oude zeearm welke in de jaren 60 tig is afgedamd van de zee. Door het brakke karakter welke tevens in stand word gehouden door een verbinding met het naastgelegen Europoort haven gebied is er een uniek water ontstaan.

Forel kan zich niet voortplanten op het O.V.M omdat het simpelweg ontbreekt aan een stromende rivier met grind waar forel zijn eieren wilt afzetten. Maar ze kunnen wel prima overleven in het brakke water én uitgroeien tot flinke exemplaren.

Het Oostvoornse meer is 100% afhankelijk van de inzet van vrijwilligers zoals de Vereniging Nederlandse Vliegvissers (V.N.V.) en Sportvisserij ZW Nederland als het gaat om het uitzetbeleid. Zonder uitzetbeleid is er geen forel visserij mogelijk daarom is het ook belangrijk om een registratie formulier in te vullen zodat men kan monitoren hoe elke forel variant het doet.

En het uitzetbeleid ten goede van de sportvissers kan aanpassen om zodoende een zo aantrekkelijk mogelijk visserij aan te kunnen bieden.

Het Oostvoornse meer is dankzij vele vrijwilligers één van mijn favoriete locaties in Nederland.
Zeer recente vangst (mei 2020), prachtige bruine forel van 67 cm.
Succesvol vissen op forel

In al die jaren dat deze jongen met de kayak het Oostvoornse meer “onveilig” heeft gemaakt is er veel geprobeerd qua kunstaas en het aanbieden ervan. Waarbij in het begin kleine pluggen en later wat grotere pluggen de voorkeur hadden.

Lepeltjes voor de werpende visserij, maar het nadeel was toen en nu het snelle zinken van de metalen lepels. Pas toen ik de zogenaamde wobbler ontdekte wist ik dat ik goud in handen had.

Eindelijk kan ik de ondieptes werpend afvissen waarbij ze ook nog eens vele malen verder gooien dan een pluggetje of shad. Wobblers zijn anders dan lepels gemaakt van een hard ABS plastic waardoor ze lichter zijn en mede daardoor én hun vorm minder snel zinken.

Hierdoor kun je ze veel langzamer en langer in de strikezone aanbieden op de ondieptes waar doorgaans toch de meeste vangsten vandaan komen. Daarnaast is de actie nog onregelmatiger / onvoorspelbaarder dan een lepel en kun je eenvoudiger variëren met de inhaalsnelheid.

Allemaal factoren welke een zeer positief effect hebben op het aantal aanbeten en vangsten. Softbaits kunnen ook goed werken zeker als je de talud randen en de diepe kant ervan bevist. Je vist wel wat minder water af door de geringere werpafstanden maar zeker als de forel actief is kan dit goed werken.

Is de forel minder actief dan heb je door plaatsing van de haak (loodkop) wel meer missers dan bij een wobbler waar de haak aan de achterzijde zit. Forel heeft dan toch de nijging om aan te bijten puur uit nieuwsgierigheid dan dat hij /zij er vol voor gaat.

Wobblers hebben uitstekende werpeigenschappen en een onvoorspelbare actie.
Zeker niet de eenvoudigste visserij maar de beloning kan zeer fraai zijn.
Hopelijk nog lang behouden

Het Oostvoornse meer heeft absoluut mijn hart gestolen en keer er altijd weer graag naar terug. Niet alleen in de maanden April en Mei maar zeker ook in de winterperiode daar dat een top periode is om op forel te vissen.

Hopelijk kunnen we nog lang genieten van dit bijzondere stukje Nederland. Welke direct grenst (wat soms ook te ruiken is met een Noorden wind..) aan de industrie van het immense Europoort gebied welke altijd loert op een mogelijke uitbreiding. Of één of ander onnozel plan om het O.V.M. vol te gooien met zonnepanelen.

We hebben het allemaal langs zien komen in de jaren dat ik er actief ben als kayak visser. Hopelijk blijft het gebied nog vele jaren zoals het nu is waarbij de inzet van vrijwilligers en S.V.N. een belangrijke rol in dit alles heeft.

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post

Heeft U nog een vraag of opmerking over dit artikel of heeft U een vraag over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.