De Europese Unie heeft maandag 26 januari noodmaatregelen afgekondigd voor de commerciële zeebaarsvisserij. De maatregelen – die per direct ingaan en tot 1 mei van kracht zijn – omvatten een volledige stop van de pelagische trawlvisserij op de paai- en overwinteringsgebieden van de zeebaars: Het Kanaal, de Keltische Zee, Ierse Zee en Zuidelijke Noordzee.
Bron: Sportvisserijnederland
Uit het ICES-adviesrapport van 2014 werd duidelijk dat de zeebaarsstand er zeer slecht aan toe is. De visserijsterfte moet tot wel 80% moet worden gereduceerd, wil de zeebaarsstand zich nog kunnen herstellen. Hoewel deze uitkomsten niet anders dan tot het nu genomen besluit konden leiden, liepen de onderhandelingen tussen de EU-commissie en de lidstaten in december 2014 nog vast. Via een noodprocedure – die is alleen mogelijk als de visstand er zo slecht aan toe is dat onmiddellijk ingrijpen de enige weg vormt – is de knoop nu toch doorgehakt.
Succes voor EAA
Het besluit is een succes voor de European Anglers Alliance (EAA) en haar leden, en een eerste stap op weg naar een lange termijn beheerplan waarin het grote belang van de zeebaars voor de sportvisserij voorop staat. De nu genomen maatregelen gelden tot 1 mei en kunnen eenmalig met zes maanden worden verlengd. Daarnaast heeft de EU-commissie aangekondigd zo spoedig mogelijk met aanvullende maatregelen te komen voor de overige visserijvormen, zoals aanlandingsbeperkingen voor de beroepsvisserij en beperkende maatregelen voor de recreatieve visserij. Het voorstel is om een ‘baglimit’ in te voeren van drie zeebaarzen per persoon per dag, evenals een verhoging van de minimummaat van 36 naar 42 centimeter voor heel Europa.
‘Sportvisserij als sector erkend’
Fred Bloot, president van de EAA, in reactie op het Brusselse besluit: “Zeebaars is een iconische vis voor de sportvisserij. Wij zetten ons al jaren in om de sportvisserij op zeebaars te optimaliseren.” Het sluiten van de destructieve wintervisserij met pelagische (pair)trawlers wordt al sinds 2001 door de EAA gepropageerd. “Het heeft de EAA en onze leden, waaronder Sportvisserij Nederland, enorm veel inspanningen en lobbywerk gekost om gehoor te krijgen, maar nu is er eindelijk een begin. Ook de inzet van de VVD, die kritische vragen heeft gesteld aan de staatssecretaris, heeft bijgedragen aan deze positieve uitkomst. Daarnaast is het goed nieuws dat de EU-commissie in haar toelichting op de maatregel de sociaal-economische betekenis van de hengelsportsector nu voor het eerst volmondig erkent. De EU is daarmee een proces gestart waarin de sociaal-economische positie van de zeesportvisserij wordt gewaarborgd”, besluit Bloot.
Proportionele bijdrage
Ben Biondina, voorzitter van het Nationaal Platform Zeehengelsport en bestuurslid van Sportvisserij Nederland sluit zich daarbij aan. “We weten hoe belangrijk de zeebaars is voor de sportvisserij, en ik denk dat we met deze en toekomstig te nemen maatregelen vanuit de sportvisserij een proportionele bijdrage leveren aan het nodige herstel van de zeebaarsstand. Daar is ook tijd voor nodig, maar dit is het allemaal meer dan waard”, aldus Biondina. “Graag wil ik ook de EAA complimenteren met dit behaalde resultaat. Daarnaast is het ook het vermelden waard dat onze staatssecretaris Dijksma bij de onderhandelingen in Brussel steeds heeft gepleit voor stringentere maatregelen voor de beroepsvisserij.”