15 maart 2013 wordt vast een heuglijke dag in het bestaan van de Vlaamse Roofvisfederatie. Dan treedt immers het nieuwe Uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering in werking, tot uitvoering van de wet op de Riviervisserij.
Na lang aanslepende gesprekken (liefst 7 jaar) tussen de Vlaamse Hengelsportfederaties en de bevoegde instanties, werd het nieuwe besluit ondertekend op 1 februari 2013. Dit nieuwe besluit houdt een aantal verbeteringen in voor alle zoetwater hengelsport disciplines. Wat zeker in het oog springt zijn de talrijke aanpassingen i.v.m. het hengelen op roofvis. Onder impuls van de Vlaamse Roofvisfederatie werden een aantal maatregelen opgenomen voor een betere bescherming van de roofvis en een langere periode dat er gevist kan worden. Dit alles moet er op termijn toe leiden dat het vissen op snoek, snoekbaars en baars in Vlaanderen terug aantrekkelijker wordt, zodat het ook opnieuw loont om in de eigen omgeving een kunstaasje nat te maken.
Wat verandert er op 15 maart 2013 i.v.m. het vissen op roofvis?
Snoek MOET op elk openbaar viswater teruggezet worden en dit al zeker tot eind 2018.
De minimummaat voor snoekbaars wordt opgetrokken van 40 cm naar 45 cm.
Terwijl er ook een meeneembeperking van 3 stuks per hengelaar per dag geldt.
Op de bevaarbare waterwegen (rivieren en kanalen) en een aantal plassen (al deze wateren staan opgesomd in een positief lijst) geldt GEEN gesloten tijd meer voor roofvis. Er mag dus worden doorgevist, maar in de periode van 15 april tot en met 31 mei moet ELKE gevangen vis teruggezet worden.
Op de niet-bevaarbare waterwegen en ecologisch waardevolle plassen geldt nog wel een gesloten tijd voor roofvis tussen 1 maart en 31 mei. Maar op de meeste wateren, die in deze categorie vallen, betekent dit toch nog dat er 2 maanden langer gevist kan worden dan voorheen.
Al zeggen we het zelf, mooie verwezenlijkingen voor onze Vlaamse roofvishengelaars. Maar hiermee is de taak van de Vlaamse Roofvisfederatie nog niet afgelopen. Want wat is immers een vooruitstrevende wetgeving zonder afdoende controle? Als deze op een goede manier georganiseerd kan worden, eventueel met medebeheer van het viswater door hengelsportverenigingen en federaties, ziet de toekomst er ineens heel wat rooskleuriger uit voor roofvissend Vlaanderen.
Meer info op: www.vrf.be
Of stuur een mail naar: info@vrf.be