HS-Outdoor Fair ‘meet-and-greet’: Bart Mylle

De HS-Outdoor Fair 2014 wordt door de bezoekers met name zo aantrekkelijk gevonden omdat zoveel bekende vissers ook werkelijk aan het vissen zijn.

Je staat naast je favoriete visser op de stek, of je stapt aan boord bij weer een andere specialist. In aanloop naar ons buitenevenement stellen we regelmatig één van die in Maurik specialisten aan de hand van wat korte vragen aan je voor. Dit keer Bart Mylle, één van de twee Mylle-brothers, de topvissers uit België!

Bart 1

Naam: Bart Mylle
Leeftijd: 42
Gespecialiseerd in: Eigenlijk heb ik niet echt een specialisatie, de hengelsport en meer specifiek de kunstaaswereld heeft een grote variatie aan technieken en het zou spijtig zijn om je in één van deze technieken vast te bijten. Wat ik in feite het liefst doe is werpend vissen met kunstaas, niet bepaald op één soort maar meer in het algemeen. Is het nu op zout of zoet water, met groot of klein kunstaas het speelt eigenlijk geen rol, zolang ik maar actief bezig kan zijn.

Sponsors/merken:
Sinds een vrij lange tijd heb ik het genoegen om voor soft bait fabrikant @rt-baits en Hengelsport De Kock te mogen vissen en zo allerlei nieuwe producten te mogen testen. Onlangs is Lamiglas erbij gekomen en meer kan ik echt niet wensen. Ik sta dan ook 100 procent achter deze drie merken/sponsors.

Visser sinds:
Het vissen begon allemaal op mijn vijfde levensjaar bij het krijgen van een eerste bamboehengel van een buurman, vanaf dan liep het mis… De eerste jaren werd er iedere vrije dag gevist op paling, met de vaste stok, in de vele kleine poldersloten in de omgeving van Heist aan Zee. Vanaf mijn twaalfde tot mijn 18e jaar werd er hoofdzakelijk gevist op zee vanaf de kant (surf-casting). De haven van Zeebrugge was daar een uitstekende uitvalbasis voor het vangen van gul, paling, wijting, tong en platvis. Tussendoor werd er al eens met lepels op zeebaars gevist en niet zonder succes. Op mijn 19e jaar heb ik mijn vriendin Pascale leren kennen en ben ik in regio Mechelen aangespoeld. De eerstvolgende jaren is er niet veel van vissen in huis gekomen. Ook niet na de geboorte van mijn twee zonen, Sven en Timur. Maar vanaf dat mijn zonen een jaar of vijf waren, had ik terug een excuus om te gaan vissen. Er werd eerst hoofdzakelijk gevist op witvis met de vaste stok op de omliggende vijvers en kanalen. Maar dit stak al gauw tegen.

De eerste spinhengels en kunstaas werden gekocht en de jacht op de zoete rovers kon beginnen. Het bleef niet alleen bij spinhengels de eerste vlieghengels werden ook aangeschaft. De interesse om een vis met een stukje kunstaas/vlieg te verleiden werd steeds groter. Snoek, baars snoekbaars en forel waren de rovers waar we op concentreerden. Na enkele jaren kantvissen werd er met mijn vismaat Lucas een klein visbootje gekocht. Dit bootje werd hoofdzakelijk ingezet bij het trollen op kanalen en grote polders. De laatste zeven jaar wordt er hoofdzakelijk gevist met mijn vaste ‘visbroer’ Frank. Het trollen, vissen van de kant en vliegvissen doen we nog altijd, drie opeenvolgende jaren hebben we enorm veel geverticaald, maar de laatste drie jaar heeft het werpend vissen vanuit de boot en belly-boat voorrang gekregen. Wie weet wat er volgende jaren nog zal gebeuren. Wij staan open voor het vangen van iedere vissoort zolang het met kunstaas is. Vissen is zoals jagen, een oerinstinct waar ieder van ons mee geboren is, maar bij de ene persoon uit dit zich iets meer dan bij een andere…

Het vissen heeft ook binnen de familie een vaste plaats ingenomen. Ieder verlof (vrije dag/vakantie) wordt altijd ingepland in functie van het vissen met mijn zonen. Is dit nu big-game vissen, vliegvissen of werpend vissen van de kant in koude óf tropische oorden, voor ons speelt dit geen rol. Iedere grote vakantie proberen we altijd te plannen in functie van het vangen van één bepaalde vissoort. Zo hebben we nog tientallen vissoorten die we willen vangen en zijn we beslist nog jaren zoet met het zoeken van bestemmingen.

Bart 3

Favoriete vissoorten ‘Top drie zoetwater’:
Voor mijn dagelijkse visserij staat snoek op nummer één, omdat het vangen van die groenjassen heel visueel is, op de tweede plaats komt de snoekbaars en op derde plaats baars. Als je de vakantiebestemmingen mee zou tellen, zou voor mij de peacock basss op één staan, om dezelfde reden als bij de snoek, het visuele aspect. Op twee kwam dan het zalmvissen zowel in Noord Amerika, als in Europa. Tenslotte op drie van het buitenland komt het vissen op de kleinere soort salmonieden, zoals forel en vlagzalm.

Bart 4

Favoriete vissoorten ‘Top drie zee’:
Voor Europa of onze eigen kust wateren kan je de zeebaars als nummer één beschouwen, omdat deze met licht materiaal bevist kan worden. Op twee de kabeljauw/gul en op drie zou ik makreel noemen, omdat je al deze soorten met kunstaas kan vangen! Voor de vakantiebestemmingen zou ik een volledig ander lijstje maken en bone-fish op één zetten, op twee alle baarsachtigen – snappers – en op drie dan de barracuda of de trevally familie. Zolang ik maar met kunstaas kan vissen, of het nu een vlieg , zacht rubber of een plug is.

Favoriete technieken:
Mijn meest favoriete vorm van vissen is het werpend vissen met kunstaas. Voor mij leunt het werpend vissen het meest aan met de jacht. Het is volgens mij ook de moeilijkste tak van de visserij, eentje die vaak onderschat wordt. Het is niet enkel een shadje of een plugje in het water werpen en gewoon binnen halen, het is veel meer! Deze tak van de visserij heeft zoveel mogelijkheden dat ik waarschijnlijk nog de rest van mijn leven er mee bezig zal zijn.

Favoriete (kunst)aassoorten top drie:
Mijn favoriet kunstaassoort momenteel is zeker de Creeper van @rt-baits om de snoek mee achter de vinnen te zitten. Verder de DK shad-collectie van @rt-baits voor de snoekbaars, waarbij de Ribbit er uitspringt voor het werpend vissen op snoekbaars. En als jerk-bait de DK Madball. Ik heb nog nooit zo een jerkbait gehad die zowel grote snoek, snoekbaars als baars wist te verleiden.

Je meest bijzondere vangst van dit jaar:
Oh, iedere vangst is speciaal, ik heb niet echt een vis die meer bijzonder is dan een andere…. Maar als ik toch eentje moet kiezen zou ik zeggen de tweede metersnoek die we tijdens de Predatortour gevangen hebben. Voor de Predator tour moesten we drie snoeken, drie snoekbaarzen en een baars vangen. Als je op een wedstrijd als team twee ‘meters’ kunt vangen, dan is dat gewoon super! Zeker omdat mijn broer en ik er ieders eentje ving! Op dat moment wisten we ook dat we in het klassement zeer goed stonden. Dat moment gaf ons toen een volledige ontlading!

Je hebt een aardige lijst aan vissoorten gevangen, maar welke vis wil je zeker nog wel eens vangen:
Een enorme Giant Trevally (GT) op de popper lijkt me nog wel eens leuk!

Je hebt met je broer Frank reeds tweemaal de prestigieuze Predatortour gewonnen, die wedstrijd kent toch een niet al te misselijk deelnemersveld, licht eens een tipje van de sluier op van jullie succes…:
Eigenlijk weet iedereen het al, maar twee jaar geleden heeft ons niemand serieus genomen. Drie jaar geleden zijn we op het Volkerak begonnen met voorvissen. Verschillende testen gedaan met kunstaas, technieken en kleuren. Daaruit is gebleken (toch voor ons) dat een DK Shad met een transparante buik en een knalgele rug enorm goed werkte. Deze kleur hadden we in samenspraak met Kris Brems van @rt-baits ontwikkeld en getest.

Bart 2

En ook dit jaar hebben we enkel met deze shad al onze vis gevangen. Toevallig of niet, ik weet het echt niet… Niet alleen het materiaal is van cruciaal belang, maar ook het huiswerk. Ik kan er niet genoeg op hameren, huiswerk of kennis van het water is 70 tot 80 procent basis van het succes. En dit krijg je niet door enkele keren te komen voorvissen, dit resultaat kan je enkel behalen door keer op keer, in weer en wind te vissen en het water van binnen én buiten te leren kennen!

Even een gemeen vraagje, wie van de Mylle-brothers is nu écht de beste visser:
Oei, moelijk om op te antwoorden aangezien de competitie tussen ons als broers nog steeds onbeslist is, maar als team kunnen we prima functioneren.

IMG_9793_resize

Wat mag de HS-Outdoor Fair bezoeker van je verwachten:
De workshops of toelichting van verschillende gepassioneerde vissers is écht een meerwaarde op de HS–Outdoor Fair, op veel verschillende stands kun je enorm veel informatie verzamelen. En daar ergens tref je mij ook, dus tot dan!

Ga voor meer informatie naar : www.hs-outdoorfair.nl