Hoofdstuk 5 in de jubileum reeks gaat over één van onze allermooiste vissen welke we in Nederland kunnen vangen. De oer-Hollandse baars (Perca fluviatilis), een prachtige rover met schitterende uiterlijke kenmerken. Prachtige rode vinnen, een fraaie stekel kam en mooie strepen waarbij ze qua kleuren je blijven verrassen.
Tekst en foto’s: Daniel vd Post
Donkere vissen, licht gekleurde exemplaren, felle strepen, nauwelijks tot geen strepen en sowieso echte vechtersbazen welke op vele manieren te vangen zijn. Het is een visserij welke nog steeds populairder word, waarbij ook het formaat met de populariteit mee lijkt te groeien.
Jaren geleden was een 50 plus baars een echt bijzondere vangst, maar ze lijken steeds groter te worden. Of dat ook echt het geval is? Of dat wij vissers met steeds verfijnder en doelgerichte technieken om deze prachtige vissen te verleiden tot een aanbeet beter zijn geworden? Durf het niet te zeggen, misschien is het een combinatie van beide samen met het helderder worden van vele wateren? Maar één ding staat als een paal boven water, het is een super gave visserij!
10 year Anniversary
Het is op de kop af tien jaar geleden dat mijn passie voor het vissen vanuit een kayak is ontstaan. Toentertijd door de aankoop van een Hobie Outback kayak is er voor mij een wereld aan mogelijkheden open gegaan. Om mijn hobby te kunnen beoefenen én uit te breiden tot wat het vandaag de dag is! Door dat feit te ‘vieren’ lijkt het mij leuk om een serie van 10 artikelen te maken.
Over het vissen vanuit de kayak, wat je er mee kunt en vooral wat voor avonturen je ermee kunt beleven. Door mijn ervaringen van de afgelopen 10 jaar met jullie te delen. Hoop ik mede vissers te kunnen enthousiasmeren, inspireren en mee te laten genieten van mijn liefde voor het vissen vanuit een kayak.
Met de Kayak achter de baarzen aan
Voor mij is de kayak het ideale vaartuig om met kunstaas gericht op de baarzen te vissen. De werpende visserij heeft de voorkeur waarbij ik de meeste tijd besteed aan de visserij op ondiep water. Baarzen zijn soms lastig te vinden en je kunt ze op zowel diep als ondiep water tegenkomen.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld snoek houden baarzen er wel van om gedurende de koudere maanden op ondiep water te vertoeven. Steenstort, strekdammen of stroken met mosseltjes zijn altijd mogelijke baars stekken maar zeker ook de ondiepe platen op het Haringvliet/ Hollands Diep.
Doordat de werpende visserij bij mij de voorkeur heeft zoek ik de baarzen het liefst op het ondiepe. Natuurlijk kun je ze op het diepe 5 a 8 meter ook werpend bevissen maar op de zojuist genoemde wateren speelt wind vaak een alles bepalende rol. Vandaar dat ik liever de stroken van 2 tot 5 meter bevis welke dan wat eenvoudiger zijn te bevissen.
Ze zeggen vaak snoeken is zoeken maar voor de baars geldt eigenlijk hetzelfde. Het is wel geregeld zo dat als je er één hebt gevonden er meestal wel meerdere in de buurt zijn. Waarbij je ze geregeld ook een langere periode op dezelfde locatie kunt verwachten. Maar soms zijn ze ook weer spoorloos verdwenen en kun je ze weer gaan zoeken.
Baarzen op het Haringvliet en Hollands Diep
Dit zijn mijn favorieten wateren om de baarzen te bevissen met kunstaas. Er zijn op deze wateren zo ontzettend veel mooie stroken/ stekken dat je hier echt nooit bent uitgevist. Het zijn zeker niet de eenvoudigste wateren mede door de hengeldruk (wedstrijden) en constant veranderende omstandigheden (regenafvoer rivieren/ weersinvloeden).
Maar er zwemmen absoluut zeer fraaie en oersterke baarzen rond. Over het algemeen kun je stellen dat vanaf de rivieren gezien hoe verder je westwaarts gaat hoe helderder het water word. Echter als het over vis dichtheid gaat is het net andersom waarbij ik het over alle soorten heb.
Baars houd van helder water en je kunt deze dan ook over het hele gebied verwachten maar ze zijn soms lastig te vangen. Het is wel en dat is natuurlijk een dooddoener uren maken en veel zoeken en je zult dan de puzzel langzaam ontrafelen. Als je echt kijkt wat ik persoonlijk het leukste vind is dat de grote ondiepe platen werpend te bevissen.
Echt puur gericht op baars waarbij ik wel bijna altijd een Flexonite onderlijn gebruik vanwege de mogelijke aanwezigheid van snoek. In de vroege wintermaanden (november/december) is er meestal vrij weinig bijvangst van (kleine) snoek, maart vormt de omslag en in de zomerperiode is het sowieso prijs met de vaak in overvloed aanwezige (voornamelijk) kleine snoek.
Beste periodes voor baars
Mijn voorkeur gaat uit naar de 2e helft van maart tot aan de gesloten tijd.
In deze periode zijn de (vrouwelijke) baarzen op hun aller dikst en maken ze zich klaar voor de paai welke in de gesloten tijd valt (april/ mei) Dat is logischerwijs de periode dat je de aller zwaarste baarzen kunt vangen tot wel 3 kg aan toe!!
Naast maart is ook de periode net voor de winter november/ december een top tijd voor de baars. De vroege ochtend en de laatste uurtjes daglicht zijn vaak de beste momenten om gericht op baars te vissen daar ze in die periode het actiefst zijn. Zeker als het aangenaam weer is met een zonnetje en niet al te veel wind voelt de baars zich lekker.
Vaak merk je het aan de aanbeten of ze er zin in hebben of niet. De aanbeten van baars kunnen verschillen van zeer voorzichtig tot een beetje gepluk aan je kunstaas tot zonder enige aarzeling vol erop.
Werpende visserij
Voor de werpende visserij vanuit de kayak gebruik ik hengels van net over de 2 meter in lengte. Mijn absolute favoriet is de Westin Fishing W6 Finesse TC 5-15 gram met een lengte van 213 cm.
Deze hengel is echt subliem qua actie, goede werpeigenschappen waarbij de top exact doorgeeft wat er onder water gebeurt. Je voelt de kleinste nibbels en geringste bodem contact én hij is tevens zacht genoeg voor de drill.
Dat is combinatie welke je niet vaak tegenkomt strak maar toch vergevingsgezind. Een zeer belangrijke combinatie voor de baars visser, daar in tegenstelling tot snoekbaars of snoek baars een relatief zachte bek heeft. Is je hengel te stijf dan zal je regelmatig baars verspelen daar helpt geen slip afstelling van je molen bij.
Een goede baars hengel moet alle capriolen van de baars kunnen opvangen en vechters zijn het!
Kunstaas
Qua kunstaas kunnen we echt alle kanten op met de baars. Er is denk ik weinig kunstaas waar je ze niet mee kan verleiden, het is alleen belangrijk dat je het een beetje afstemt op de periode in het jaar. Hoe lager de watertemperatuur hoe trager / rustiger en visa versa voor de zomer periode.
Het is vaak wel een beetje uitvogelen wat ze op dat moment graag willen hebben. Een softbait of toch een hardbait met ratels (pluggen) of bijvoorbeeld een Creature Bait in de winter.
Afgelopen maanden merkte ik dat ze eerst werpend met de traditionele jighead waren te verleiden met softbaits zoals de nieuwe kleine BullTeez.
En na een aantal vangsten als het dan wat stil valt er toch nog zijn te verleiden met een meer subtielere techniek via de Carolina rig en een Creature Bait. Het gericht vissen op baars is dan ook op bepaalde momenten in het jaar één van mijn favoriete bezigheden.
Tip: voor de liefhebbers zie ook mijn Top 10 baars rijtje ;)
Als je alles op de baars hebt afgestemd zijn het geweldige knokkers welke eruit zien alsof ze zo uit een schilderij komen. Heeft U nog een vraag of opmerking omtrent dit artikel of over het vissen vanuit een kayak.
Dan kunt U altijd een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.
Met vriendelijke groet, Daniël van der Post