Welk kunstaas gebruik ik eigenlijk in welke periode? Dat was een vraag die ik mezelf laatst stelde toen ik op een regenachtige dag weer eens wat oude visfoto’s bekeek die ik aan het sorteren was. Het viel mij namelijk op dat het kunstaas steeds groter werd naarmate ik meer kleren aan had en het nog klein was als ik in mijn korte broek in de boot zat. Wat ik er verder uithaalde was dat ook de manier van vissen veranderde naarmate het kouder werd, en er vaker met bv een grote dode aasvis wordt gevist.
Foto’s en tekst: Willem Zijlstra.
Laten we beginnen in het voorjaar, begin van de zomer, de gesloten tijd voor het vissen op roofvis is geweest en de vissen zijn afgepaaid. Dit betekent onder andere dat er veel jongbroed in het water zit en het water al weer lekker begint op te warmen. Een goeie temperatuur van het water is in mijn ogen tot een graad of 15, de aanbeten zijn dan nog lekker fel en hard en de vis is nog goed actief. Ik knoop in deze periode dan ook graag een klein plugje aan de lijn en speel in op het voedselaanbod van de snoek, in die periode veel kleine aasvis. De kleur pas ik aan op de kleur van het water. Goeie plugjes in die periode zijn voor mij plugjes met een korte snelle actie, bv een klein bol plugje van Dorado, de Pikefighter jr of ik kies voor de ‘gewone’ Rapala J11 of J13. Ook een shad tot een cm of 15 sleep ik dan achter de boot aan in het woelwater van de motor dit werkt vaak perfect.
Zomers vis ik relatief weinig op vaarten en kanalen, een vaart bv is meestal niet heel erg diep 1,5 tot 2,5 meter en het water warmt dan ook snel op. Het welzijn van de snoek staat dan ook voorop en meestal wijk ik uit naar andere wateren. Verder is ook het scheepvaartverkeer en dan met name de pleziervaart in de zomermaanden veel intensiever en valt er niet meer fatsoenlijk te vissen. Wanneer ik dan wel ga is dat meestal vroeg in de ochtend van zonsopgang tot een uur of negen, en in de avond vanaf een uur of zes tot zonsondergang. Ik vis dan vaak ondiep tegen de kant diagonalen met een shadje, of trek een ratelplug door het water om de vis te activeren ik varieer dan vaak in diepte en vis meestal niet te diep, wat je vaak ziet in de zomer op de vaart is dat er in de ochtend en avond bijt periode’s zijn waarbij de vis actief aast.
Een techniek die ik wel vaak toepas in de zomer is met de pen op snoekbaars, dicht tegen de kant aan wil dit nog wel eens werken, en het is heerlijk ontspannen.
Gaan we richting de herfst / winter dan gaan de toptijden op de vaart en kanalen mijn inziens weer aanbreken, dagen met vangsten van 10 tot 15 snoeken zijn geen uitzondering. Wanneer het kouder begint te worden wordt ook mijn kunstaas steeds groter, of ik verruil mijn kunstaas voor groot dood aas bv een voorn of een baars. Waar ik nu veel mee vis is bijvoorbeeld een grote baars of snoek imitatie van Balzer. Dit kunstaas heeft trage bewegingen die volgens mij de snoek zo activeert dat deze denkt meer te tijd te hebben en/of de snoek laat denken dat deze de weinig energie die hij heeft het best gebruikt kan worden voor deze plug. Verder heb ik in de winter ook altijd wat grote aasvis op voorraad in de vriezer die ik wanneer het kunstaas het laat afweten graag statisch onder een dobber hang of rustig voortsleep met behulp van mijn elektromotor. Die techniek kom ik later nog wel eens op terug. Waar je nu ook mee te maken krijgt is de vele regen die er kan vallen in deze jaargetijden, vooral in de herfst kan dit nogal tot troebel water leiden. Je gaat dit ook merken aan de vangsten, meestal de eerste 2/3 dagen zijn de vangsten slecht en lijkt het of de vis moet wennen aan de veranderde situatie. Daarna trekken de vangsten weer aan.
Toch zijn er wat kunstaasjes die bij mij favoriet zijn en eigenlijk elk jaargetijde inzetbaar, dat zijn in mijn ogen shads tot een cm of 17, bv de Wobshad van Spro of de Atrractor van Profiblinker, ook de Mann’s shad doet het goed op de vaart, pluggen die voor het verschil kunnen zorgen zijn de Salmo fatso of de driedelige Spro pikefighter .
Tot de volgende keer, Willem Zijstra.
Reageer op dit artikel in het Roofvisweb Forum