Langzaam maar zeker beginnen Hobie kajaks steeds meer een bekend fenomeen te worden op de Nederlandse wateren. En dat is niet voor niks , de mogelijkheden die je met een Hobie kajak hebt zijn enorm groot. Je bent bijna één met de natuur doordat je vrijwel geruisloos kunt vissen en stekken kunt benaderen.
Tekst en foto’s: Daniel van der Post
Het is voor mij de ultieme manier van vissen, de totale vrijheid en rust die je met de kajak hebt en het kunnen vissen op plekken die voor anderen vrijwel onbereikbaar zijn maken de kajak uniek.
De kajak voelt zich prima thuis op de grote verscheidenheid aan wateren die ons land rijk is. En dan bedoel ik zout, zoet, groot, klein, stromend of niet stromend water het maakt voor de kajak niks uit die staat vanwege zijn uitstekende vaar eigenschappen en grote stabiliteit overal zijn mannetje. Het is naast het kant, boot, belly en street vissen en aparte tak in het visserij gebeuren.
Een aantal jaren geleden kwam ik er voor het eerst mee in aanraking tijdens het vissen op zeebaars. Via een maatje die er dol enthousiast over is kwam ik in contact met de heren van Viskayaks.nl. Deze heren Bram Hullekes en Johan Vis zijn zelf fanatieke kajak vissers en zijn enorm gepassioneerd over deze tak van visserij en zelfs dusdanig dat ze er een bedrijf in zijn begonnen genaamd Viskayaks.nl.
Je begrijpt het al nadat ik deze heren heb leren kennen was ik snel verkocht en heb in 2010 een nieuwe Hobie Outback kajak aangeschaft. Het feit dat ik dit nog steeds mijn beste aankoop ooit noem zegt heel veel denk ik. De mogelijkheden die ik nu heb t.o.v. de kant vissers voor het vissen op o.a zeebaars zijn enorm. Ik kan dus nu wel vissen rond bijvoorbeeld strekdammen / paalhoofden die vanaf de kant net buiten werp bereik zijn. En ja, dat zijn vaak de beste plekken ….daar waar je vanaf de kant net niet bij kunt komen…
Dan pak je toch gewoon een bootje zou je zeggen?
Nou dat zou inderdaad kunnen , alleen het grote voordeel van een kajak t.o.v. een boot is dat deze geruisloos een stek kan benaderen ook op zeer ondiep water. Zodat de zeebaars geen argwaan krijgt of verstoord word door het geluid van de motor.
Heb het tot nu toe alleen over Hobie kajaks gehad dit komt doordat dit merk de Rolls Roys is onder de kajaks. Er zijn wel andere merken op de markt verkrijgbaar maar de Hobie’s steken er met kop en schouder boven uit als het om de kwaliteit gaat. Een belangrijk punt van de Hobie kajaks is het Mirage drive systeem dit is het gedeelte wat je gebruikt om jezelf voort te bewegen.
Het is een trap systeem wat zeer ingenieus in elkaar zit en is zo effectief dat je er met de hand niet tegenaan kunt peddelen. Je gebruikt dus je benen om je eigen voort te bewegen en heb zodoende dus je handen vrij voor het vissen. De mogelijkheden die je met een kajak hebt zijn enorm daar je deze zo vanuit je schuur / garage op het dak van je auto legt en vrijwel overal naar toe kunt gaan om je kajak in het water te laten glijden. Je bent niet afhankelijk van trailerhellingen en kan zodoende vrijwel elk stek bevissen die we in ons prachtige land rijk zijn, de mogelijkheden zijn vrijwel ongelimiteerd.
Om het vissen vanuit de kajak nog interessanter te maken heb ik er een prachtige hulpmiddel opgezet in de vorm van een fishfinder van het merk Lowrance. Doordat de kajak makkelijk te manoeuvreren is kan ik zeer nauwkeurig taluds afvissen en geeft de Lowrance me een zeer goed beeld waar de vis zich bevind.
Qua hengelkeuze is het soms even zoeken maar zijn er tegenwoordig steeds meer modellen die geschikt zijn voor het gebruik vanuit een kajak. Het zit hem vooral in de lengte van de hengel en het gedeelte tussen de molen / reel houder en de butt. De meest gebruikte hengel lengtes voor de kajak visserij liggen rond de 2 meter en zijn dus net iets korter dan de meeste boothengels. Dit komt door de relatieve lage ‘zit’ houding die je in de kajak hebt en dan zijn hengels langer dan ongeveer 220 cm gewoon niet meer de lekkere werp stokken.
Veel korter dan 2 meter is ook niet aan te bevelen want dan kan je je hengeltop niet meer langs de voorkant van je kajak geleiden als er een flinke vis aanzit. Doordat je in de kajak in een ‘zit’ houding zit is het ook wenselijk dat je een hengel hebt met een vrij kort handvat zodat deze niet in de ‘weg‘ zit tijdens het werpen / drillen van de vis.
In deel 2 meer over kajak vissen.
Mocht je vragen hebben over het kajak vissen? Daniel vd Post is met zijn complete kajak 3 dagen aanwezig tijdens de Visma op de stand van Roofvisweb.nl. Meer Visma nieuws binnenkort hier op Roofvisweb.nl
Meer informatie over het Kajak vissen is te vinden op het blog via: danielskayakfishingadventures.blogspot.nl
Daniel van der Post