Vissen met de pen op snoekbaars (deel 1)

Het vissen met de pen is voor mij een van de mooiste en spannendste manieren om de snoekbaars aan de schubben te komen. Je fijn afgestelde dobber die op het water drijft, wachten op de aanbeet en het schuin weg de diepte inlopend, is een manier van vissen die met geen andere visserij is te vergelijken

Tekst en foto’s: Willem Zijlstra

Wanneer na, soms lang wachten, er beweging komt in de dobber staat je lichaam helemaal op scherp en begint het mentale gevecht met de snoekbaars die op sommige dagen erg onvoorspelbaar kan zijn. Wanneer slaan, speelt hij ermee, zet hij door of is het iets anders? Allemaal superspannend en verslavend….

Beet,daar gaat ie !
Beet, daar gaat ie !

Het hele gebeuren om het vissen met de pen op snoekbaars is vooral afhankelijk van een goede montage die vooral moet deugen. En vis je dan op een stek waarvan je zeker weet dat er snoekbaars zit heb je een echt grote kans ze ook daadwerkelijk te pakken

Maar hoe lood ik nu mijn dobber uit, welke hengel gebruik ik, welke dobber onder welke omstandigheden bv kleur en gewicht, welke haak, wel of geen onderlijn? En wat voor onderlijn dan? Snoekbaars kan toch een slimme en uiterst achterdochtige vis zijn. Gebruik ik loodhagel of toch liever een schuiflood?

Allemaal zaken die heel belangrijk zijn en die ik in meerdere artikelen uitgebreid voor het voetlicht zal halen. Heb je die zaken goed voor elkaar dan kan je een nieuwe dimensie toevoegen aan het vissen op roofvis. Want het is echt prachtig om te doen en levert vaak ook nog eens de grotere vissen op!

foto en weer terug !
Foto en weer terug!

Dobbers
Laten we beginnen met de dobber. De dobber is heel belangrijk omdat die in feite het enige contactpuntje is wat je hebt met het hele verhaal onder water. Een goede en goed uitgelijnde dobber kan je heel veel informatie verschaffen. Een slecht werkende dobber absorbeert allerlei informatie die je nodig hebt om een goed beeld te krijgen wat er allemaal gebeurt en waardoor je anders wel vis zou vangen.

Type
Zelf gebruik ik bij voorkeur een zogenaamde hoempie-ploempie dobber meestal handgemaakt en in verschillende gewichten. De naam hoempie-ploempie dobber staat voor een type dobber die meestal bestaat uit 2 drijflichamen en een ovale top. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes van ongeveer 20 centimeter tot 35 centimeter maar ook in verschillende gewichten en drijfvermogens. Het voordeel van een hoempie-ploempie dobber is dat door middel van een korte tik, de dobber recht omhoog komt uit het water waardoor het aasvisje als het ware gaat dansen onder water, hier wil ik het graag in een ander deel over hebben.

Verschillende soorten en maten.
Verschillende soorten en maten.

Gewicht
Ik denk dat ik wel een stuk of 20 verschillende soorten dobbers heb in alle soorten en maten. Ik pas dit gewicht aan de omstandigheden aan. Waait het bv hard en zit er veel stroming in het water gebruik ik een dobber van ongeveer 7/8 gram. Is het windstil en weinig stroming gebruik ik een lichtere dobber van ongeveer 4/5gram. Ook wanneer de snoekbaars erg voorzichtig is en niet door wil bijten gebruik ik een lichte dobber om toch elke kleine aanbeet te kunnen detecteren.

Kleur
Als kleur gebruik vaak een dobber met een felle oranje bovenste top dit is duidelijk zichtbaar ook wanneer de dobber wat verder weg staat. Ook de kleur zwart is meestal goed te zien. Er zijn verschillende kleuren te verkrijgen en combinaties die je veel ziet zijn o.a. zwart met oranje top, zwart/wit met een oranje top of fel geel met een oranje top. Het zien van bepaalde kleuren kan ook heel persoonsgebonden zijn want iedereen reageert soms anders op kleuren. Sommige mensen hebben liever geel als rood maar ook andersom. Probeer een bepaalde kleur eerst eens uit voordat je gelijk 10 dezelfde aanschaft.

Goed afgesteld.
Goed afgesteld.

Materiaal
De meeste dobbers zijn gemaakt van balsa hout maar er zijn inmiddels ook andere dobbers op de markt gemaakt van oa fiberglas, carbon maar ook van verschillende soorten kunststof. Ook hier geldt gebruik wat je zelf het fijnste vind en waarmee je het beste kunt zien wat zich onder water afspeelt.

Volgende keer gaan we verder over de verschillende soorten lijnen die geschikt of ongeschikt zijn, voor het vissen op snoekbaars met de pen.

Actie!
Actie!