Vissen met de Downrigger

Vissen met de Downrigger.

Elke roofvisser heeft er wel mee te maken.. Hoe kom ik nou bij die vis!! Je kijkt op je scherm en hebt signalen op 10, 15 of misschien nog wel dieper. Of je zit op het water en wil de dressuur doorbreken maar hoe?

Ik was aan het vissen in Zweden tijdens mijn vakantie en kreeg hetzelfde. Ik had signalen op 25 meter en heb geen kunstaas wat zo diep kan lopen. Kunstaas dat zo diep kan lopen is bij mijn weten niet te krijgen, bouwen lijkt mij ook geen optie want een lip met de grote van een surfplank is geen doen. Een een snoek drillen met een 400 grams stok is ook geen sport lijkt mij. Een downrigger zou het kunstje moeten klaren maar die had ik niet bij mij natuurlijk, laat staan dat ik er wel eens mee gevist had.

Tekst en foto’s: Derk vd Molen en René van den Brug.

Vissen met de downrigger kan soms heel effectief zijn

Terug in Nederland liet het mij niet los, het apparaat zou best wel eens uitkomst kunnen gaan bieden bedacht ik mij want in de wintermaanden wil je liever wat dieper vissen. Soms is het gewoon niet handig om je aasje tientallen meters achter de boot te hebben en wil je net dat aasje gebruiken maar die gaat gewoon niet dieper.

Ik besluit de vraag te gaan stellen op Roofvisweb Forum en al snel krijg ik bericht van Sebastiaan Verkerk en visgids René van den Brug, beide zijn ontzettend enthousiast over de downrigger. René stelt voor om mij een dag mee te nemen in zijn varende balzaal en 2 november is het zover.

De opstelling aan de andere kant met de fishfinders ernaast. Onmisbaar bij deze visserij. Je kan met de structure scan precies zien hoe hoog je zit met je loodbal en dus je kunstaas!! Kan ook met een gewone fishfinder natuurlijk..

Ik rijd in alle vroegte naar het mooie Friesland en na anderhalf uur sturen sta ik bij hem voor de deur. De weersvoorspelling waren verre van gunstig. Windkracht 5/6 met uitschieters naar 7 gepaard met de nodige regenval. We besluiten de eerste bui even af te wachten en nemen een bak koffie en lezen de laatste weersvoorspellingen en forummeldingen. Als de lucht weer open trekt pakken we de boot en gaan te water. Ongelooflijk wat die man heeft weten te bouwen voor boot.

Ik krijg op het water wat uitleg over het systeem en dan is het fishing time!! Maar wat een wind… het is bijna geen doen met dit weer op het water maar toch weet René een mooie snoekbaars te vangen. Aan het einde van de dag kom ik op een aantal voordelen van dit systeem.

En zo ziet dat er dan uit als je vaart. De hengels staat expres in deze stand om de vis te kunnen haken. Vis pakt het aasje en de clip schiet los. De hengeltop veert omhoog en de vis zit gehaakt.

Voordeel 1 van de downrigger is dat je nooit meer lijnen bij de schroef van de motor hebt lopen bij het trollen. Bij veel wind wil de boot nog wel eens wat scheef trekken om op koers te blijven. De “gewone” getrolde hengels en lijnen willen dan nog wel eens gevaarlijk dicht in de buurt van de schroef komen, vooral als je iemand voorin hebt zitten. Met de downrigger geen probleem. Je lijn loopt praktisch recht naar beneden… In een haven is dat erg handig, je kan gewoon door trollen zonder steeds op je lijnen te moeten letten en de boel binnen te halen wanneer je moet manoeuvreren om boten heen of wanneer je gaat keren.

Duidelijk te zien hoe diep het aasje loopt. Perfect ook om te zien dat je nu vlak boven de vis zit. Je ziet een signaal duidelijk in beeld!! Nu wachten op die ene vis…

Voordeel 2 je kan heel erg secuur op diepte vissen. Je kunt op je scherm precies zien op welke diepte je zit omdat de loodbal vrij dicht bij de boot blijft. De sonar pikt hem op en geeft een mooi beeld van de diepte van die loodbal. Dat is een groot voordeel als de vis vrij vast ligt. Met de “gewone trolhengel” is het toch altijd weer iets meer gokken hoe diep je aasje loopt. Wij trolden op een diepte van rond de 5 meter, ik telde de slagen die ik maakte tijdens het zakken van de loodbal en zat steeds precies op de diepte die ik wilde.

Geconcentreerd vist René vd Brug het water af. Je kan heel precies en secuur je aas presenteren wat veel voordelen heeft. Met los trollen van kunstaas is het toch altijd wat lastiger schatten hoe diep je zit..

Voordeel 3. Dressuur op het water? Vis een swimbait, fatso of jerkbait op diepte. Vissen zien die aasjes nooit op die diepte dus je bent ze weer een stapje voor.

Uiteindelijk de beloning!

Het was erg jammer dat het weer ons totaal tegen zat dit keer maar de overtuiging is bijzonder groot bij mij nu. Het volgende wat er bij mij op de boot komt is zeker een downrigger!! En we spreken gewoon weer een keertje af om het dunnetjes over te doen.

Deze snoek is eerder gevangen door Rene met de Downrigger.

Mocht je nou iets willen weten over dit systeem dan kan je natuurlijk op het Roofvisweb Forum je vragen stellen hierover en dan zal René en andere ervaren vissers proberen hierop te antwoorden.

Wil je het eens meemaken hoe dat werkt boek dan eens een dag met deze ervaren visgids.

Hij kan je er alles over vertellen en in de praktijk laten zien. Zo kan je altijd nog de keuze maken of het je wat lijkt of niet.

Iedereen nog heel veel visplezier gewenst en wie weet tot ziens op het water en anders aan de waterkant!!

Vriendelijke groet,  De kunstaasdokter Derk vd Molen.

Ook eens een dagje vissen boeken met Rene van den Brug? Kijk dan eens op zijn website: www.devisgids.nl

Zijn er nog vragen over het vissen met de Downrigger stel ze dan op ons Forum via deze link!