Pelagical Sharpshooting – De sleutel tot de grootste snoekbaarzen!

Pelagical Sharpshooting – De sleutel tot de grootste snoekbaarzen!

Tot nu toe worden de meeste snoekbaarzen traditioneel dicht tegen, of op de bodem gevangen, veelal met de verticaal- of dropshot techniek. Niets mis mee natuurlijk, bewezen techniek, en hele leuke sport omdat er vaak grote aantallen gevangen kunnen worden. Maar hoe vaak vang je op deze manier nu een aantal 85 + cm snoekbaarzen op een dag? Niet erg vaak toch? Wel, daar kun na het lezen van dit artikel zelf verandering in brengen! De techniek die we hier zullen beschrijven is overgewaaid uit Zweden, en daar gingen velen ons al voor, het aantal gevangen grote snoekbaarzen in Zweden heeft in 2012 een ongekend hoogtepunt bereikt, door het toepassen van de technieken zoals die in dit artikel uit de doeken worden gedaan door Sebastian Wiman auteur van de grootste website in Zweden Fisheco. Veel leesplezier !

Sebastian Wieman, de omstandigheden maakten het vandaag niet gemakkelijk. Het felle zonlicht zorgde voor een harde schaduw van de boot, en iedere keer als Pontus  Sjöqvist de boot boven een gespotte snoekbaars wilde manoeuvreren, zwom deze vrijwel direct weg. Maar met de opkomende bewolking werd ook de veel minder schuw, en deze snoekbaars pakte de Fin-S vol en zonder enige aarzeling ! Een ruime 93 cm met een gewicht van bijna 9 kilo. Dat is een snoekbaars !

Tekst en foto’s: Sebastian Wiman – www.fisheco.se
Speciale dank gaat naar de vertaler: Andy Assema – www.ftcn.nl

Dit is een typisch beeld tijdens het pelagisch vissen, mits je het op de juiste manier beoefent. Hier zie je de shad duidelijk afzakken naar de vis. Wanneer deze de shad opmerkt, komt deze naar boven om de prooi te inspecteren.

Mooi verhaal hoor, zal menigeen nu denken, maar hoe is dit dan wel mogelijk ?
Het antwoord is relatief eenvoudig – Door te vissen waar de meeste van de grotere snoekbaarzen het grootste deel van hun tijd doorbrengen – en dat is in het pelagische segment van het water ! Uiteraard is er niets mis met de techniek van het vissen op de bodem, en zul je daar echt ook wel grote snoekbaarzen tegenkomen, maar er is een veel efficiëntere manier om heel gericht te vissen op de uitsluitend grote snoekbaars. Laten we beginnen met wat de term “pelagisch vissen” nu precies inhoudt: Pelagisch vissen betekent eenvoudigweg “vissen in de hele waterkolom”, en dus niet per definitie op of bij de bodem !

Maar hoe biedt je dan je aas aan in het pelagisch segment, laten we zeggen bijvoorbeeld op 6 tot 10 meter diepte, bij een  waterdiepte van 20 meter? Gewoon verticaal zoals we gewend zijn, of trollen met pluggen? Dood aas onder een dobber? Of is er een andere en veel betere manier misschien? Jazeker, die is er, en het is de meest efficiënte manier voor het vangen van grote snoekbaars die tot nu toe bekend is !!. Deze manier van vissen is ontwikkeld in Zweden, en daar noemt men de methode, “pelagisch verticaal vissen” , en ook wel  “Pelagical Sharpshooting”. Nu zegt de naam je natuurlijk helemaal niets over de techniek er achter, en dus zullen we in dit artikel diep ingaan op het “nieuwe” snoekbaarzen, Pelagical Sharpshooting!

De getalenteerde snoekbaarscrack Pontus Sjöqvist heeft een interessante echo op de visvinder gezien, en manoeuvreert zijn boot recht boven de target vis!

Techniek en het juiste gebruik van elektronische apparatuur.
Wat heb je nodig qua apparatuur, en hoe moet je daar vervolgens mee omgaan ? Ervan uitgaande dat je al redelijk bekend bent met het gebruik van moderne visvinders, is het op zich geen hogere wiskunde. Maar toch wel iets anders als de methodiek die we gewend zijn bij de traditionele snoekbaarsvisserij. De methode pelagisch vissen is gebaseerd op het gericht vissen op grote, vaak solitaire vis, die zich op halfwater ophoudt. Het opsporen en vervolgens isoleren van dergelijke vis doe je natuurlijk op je visvinder(s), en daarom is het van belang om de juiste apparatuur in te zetten, maar bovenal ook dat je weet hoe deze te bedienen. Het is namelijk erg belangrijk om de juiste instellingen te maken, om deze nieuwe techniek met succes te beoefenen.

Pelagic sharpshooting guru Mr.Håkan Fransson legt hier uit dat je echt een zo zuiver mogelijk echo moet hebben voordat je het kunstaas laat zakken. Verdoe je tijd niet met vissen op “ghost-images”.

Een sonar met zijdelingse beeldvorming (side scan imaging) is hierbij een handig, zo niet onmisbaar hulpmiddel. De kans om je boot dusdanig te besturen dat deze recht boven de waterkolom waarin die enkele grote vis zich bevindt is namelijk minimaal, en de side imaging-functie is dan een uitstekend hulpmiddel om de vis sneller te kunnen lokaliseren in het beperkte watergedeelte waarin we vervolgens gericht willen gaan vissen . Let wel, en dit heel belangrijk : De side-scan visvinder is dus niet de visvinder die je vervolgens ook gebruikt voor het daadwerkelijke “pelagisch vissen”

Een foto van de side imaging visvinder, welke gebruikt wordt om vis te detecteren aan weerskanten van de boot. Een snoekbaars is vaak zichtbaar als een witte stip, en als het een grote vis beftreft, een witte lijn. Hoe langer en dikker de lijn, hoe groter de vis. Het beeld is gesplitst om het water aan beide zijden van de boot te kunnen projecteren.

Wanneer je de vis gelokaliseerd hebt middels de side-scan techniek, dien je vervolgens met behulp van de “normale” visvinder de boot zo precies mogelijk boven de smalle waterkolom waarin de vis zich bevindt te manoeuvreren. Om dat nauwkeurig te kunnen doen heb je een sonar met een smalle kegel nodig, zodat je alleen kunt waarnemen wat er direct onder de transducer gebeurt. Er zijn genoeg moderne visvinders die dit kunnen, maar het is ook belangrijk om er een te gebruiken met een snelle beeldverversing, zodat we altijd een real-time beeld verkrijgen. Dit is noodzakelijk omdat het juist dit kleine deel van de sonarbeelden is waar we gericht willen vissen.

Om het beste uit deze vismethode te halen, zorg je natuurlijk dat je zo comfortabel mogelijk zit, en plaats je de transducer dusdanig dat je gemakkelijk je kunstaas recht onder de transducer kunt laten zakken. Hiertoe wordt de transducer vaak aan de zijkant van de boot geplaatst. Een voorbeeld van een custom-mount hiervoor vind je hier : http://z-bait.blogspot.se/

Een praktijkvoorbeeld:
Op de side-imaging visvinder signaleer je een grote vis, deze bevindt zich een paar meter aan de linkerkant van de boot. Je stuurt de boot dan direct naar de vis toe. Dichterbij gekomen zal deze dan verschijnen in op het beeldscherm van de visvinder die je gebruikt voor de daadwerkelijke visserij. Een kleurenscherm is hier aan te raden, omdat de kleur van de echo een veel nauwkeuriger detectie garandeert. Een tip: Bij vrijwel elke goede visvinder zijn de kleuren in het menu te wijzigen, kies voor jezelf een vaste kleurcombinatie uit voor deze manier van vissen, na de eerste voltreffers zul je gaandeweg beter begrijpen hoe het spelletje werkt, en zal een volgend succes niet lang uitblijven! Nu de boot recht boven de vis gepositioneerd is, laat je je (kunst)aas zakken, en wel recht onder de transducer. Als je dit op de juiste manier en gecontroleerd doet, kun je dit realtime op het scherm van de visvinder zien, en volg je de nauwkeurig de afdaling van het kunstaas richting de echo van de target-vis. Stop het kunstaas ongeveer een meter boven de vis, en wacht …

Een grote snoekbaars heeft extreem krachtige kaken. Het gebruik van de juiste materialen is dus erg belangrijk bij deze manier van vissen.

Hengels, molen-reel. Wat te gebruiken en waarom …
Alvorens te beginnen over de materialen een kleine kanttekening: Het materiaal advies zoals hieronder beschreven wordt, is tot dusver gebaseerd op de Zweedse omstandigheden en ervaringen, dus het is heel goed mogelijk dat je in de Nederlandse wateren tot je eigen conclusies en materiaalkeuze komt, en die kunnen natuurlijk best afwijken. Gebruik het als leidraad, maar onthoud, wie de vis vangt heeft gelijk. Pelagisch vissen is een totaal andere manier, en er zijn dan ook heel andere factoren die een rol spelen met betrekking tot hengel, reel, lijn en aas. De hengel mag een stuk steviger zijn als gewend. Toen de Zweedse early-adopters begonnen met pelagical sharpshooting op snoekbaars gebruikten ze in eerste instantie hun gangbare uitrusting, die men gewend is bij het verticaalvissen, en dat werkt op zich prima, totdat de echt grote snoekbaarzen zich aandienden. Er is veel kracht nodig om de haak goed te zetten in de bek van een echt grote snoekbaars. De kaken van grote snoekbaars zijn ongelooflijk krachtig. Voor deze visserij is een hengel tussen de 6 en 7 voet, met een casting-gewicht van 45-60 gram, echt niet overdreven. Het mag zelfs een licht jerkbait hengel zijn. De hengel dient te beschikken over een goede stijve backbone, anders kun je er niet op vertrouwen om de haak goed te zetten, wat de kans op missers en lossers dus aanzienlijk vergroot.

Vaak maar niet altijd zijn het de grotere vissen die je vangt tijdens het pelagisch vissen.

De reel is bij voorkeur een low profile casting reel. Hiervan zijn er natuurlijk heel veel van op de markt,  het belangrijkste is dat deze zo licht mogelijk van gewicht is, soepel loopt zodat het aas zo snel mogelijk op de gewenste diepte kan komen, en vooral ook een soepele en krachtige slip. De Abu Garcia Revo MGX  is een perfect voorbeeld. Dan de lijnen: Vergeet de gewone 0,08 – 010 mm lijn maar, je hoeft niet strak op de bodem te vissen, en er is geen enkele andere noodzaak voor het gebruik van een dergelijke dunne lijn. Vergeet niet dat er uitsluitend op half water, en gericht op grote snoekbaars gevist wordt! Een gevlochten lijn van ongeveer 0,15 mm is hier prima op zijn plaats, de presentatie is dan nog steeds uitstekend, en de lijn is veel beter geschikt in combinatie met het gebruik van een krachtige hengel.

Klik hier voor deel 2: Het kunstaas, de praktijk en tips en trucs! Mis het niet hier op Roofvisweb.nl

Reageer op dit artikel in het Roofvisweb Forum.