Pfff, wat een weer zeg! Als er een jaargetijde is wat voor mij niet vlug genoeg voorbij kan zijn dan is het de zomer wel. Het liefst werk ik gewoon de hele zomer door en pak ik vrij als het weer lekker weer wordt om te snoeken.
Tekst en foto’s Frans Oomen
Dan blijven er natuurlijk wel de weekenden over en ja, dan moet er toch gevist worden. De laatste jaren gebruik ik het zomer seizoen dan ook om te vissen op de andere rovers die ons land rijk is. Met name baars maar ook snoekbaars zijn main target in deze periode. Roofblei ook wel maar door de drukte op het water laten die zich niet zo snel zien. Stap in de boot dan gaan we verkoeling zoeken op het water.
De wateren.
Als ik me ga richten op baars en snoekbaars dan zoek ik dat meestal op groot water. Rivieren komen daar bij mij het meest voor in aanmerking. Je zal merken dat je niet alleen bent in deze periode. Speedboten, jetskiërs en plezier jachten maken het vissen behoorlijk lastig. Van die eerste groep kun je jezelf nog wel redelijk makkelijk verlossen. Zoek water of een deel van het water op waar geen stranden zijn. Over het algemeen willen de bezitters van die dingen graag een deel van de dag doorbrengen op de kant voor een BBQ of wat te zwemmen
Kijk ook even of er zones zijn waar je niet snel mag varen. Daar komen ze ook niet zo graag. Kijk zelf ook goed uit want de controles worden vaak verscherpt in de zomer en da’s maar goed ook!
Die plezierjachten is iets waar je mee zult moeten leven. Op hele grote wateren valt het gelukkig nog al mee en is er plaats genoeg. Vaak is er ook een vaargeul aangegeven en is er buiten de vaargeul plaats genoeg om te vissen. Kijk wel uit met verboden zones zoals je bijvoorbeeld op het Volkerak tegenkomt. Te herkennen aan een met gele boeien gemarkeerde zone.
In de bouwvak vakantie is het vaak echt te gek met boten op het water maar vooral de periode tussen de opening van het seizoen en de bouwvak valt het nog wel mee. Ik woon dicht bij het water dus ik pak in de avond nog wel eens een uurtje of 4 mee.
Plugvissen
Baars vissen doe ik deze periode het liefst met plugjes. Dropshotten en verticalen werkt ook maar pluggen hebben mijn voorkeur. Je dekt er sneller veel water mee. En je kan er mee werpen en trollen.
Ik neem voor dit werk en lichte baitcaster en/of een lichte spinhengel. Licht maar liefst wel strak. Zeker werpend mis je veel vis als je met te zachte hengels vist. Wel is het zo dat een gehaakte baars minder snel lost op een zachte hengel.
Op de molen of reel komt een gevlochten lijn van ca 15/00 mm. Dunner kan wel (iets), maar dikker liever niet. Je plug loopt er stukken minder diep door. Vis je te dun dan loop je de kans dat je regelmatig wat kunstaas kwijt raakt als je plug weer eens een met mosselen begroeid obstakel raakt.
Boven de plug komt natuurlijk een staaldraadje want hoewel we niet op snoek vissen, kunnen we ze ook niet uitsluiten. Kies je staaldraadje ook een beetje in functie van het vissen op baars. Geen 40Lb sevenstrand maar gewoon 15 of 17Lb. Zelf heb ik goede ervaringen met Savagear en Drennan.
Koop passende sleeves en niet te grote swivels en spelden. Ik vind het wel prettig als de spelden een mooie ruime bocht hebben. Ook dit hoeft niet zo zwaar te zijn. Zolang het sterker is dan je hoofdlijn zit je goed. Vervang ze wel tijdig want die kleine speldjes kunnen er minder goed tegen als je ze vaak open en dicht doet.
Stekken
Gaan we trollen dan kiezen we het best lange stroken water uit waar we een flink eind kunnen afleggen. De rechte kanten van een rivier lenen zich daar het best voor. Het verschilt eigenlijk niet van het trollen op snoek. Wel vissen we, zeker gedurende dat de dag vordert steeds wat dieper. De drukte op het water en ook het zonlicht drijft de vis vaak wat meer de diepte in. Het arsenaal pluggen wat ik bij heb is daar dan ook op aangepast. Van diep naar ondiep. Ook kan het voor komen dat je een bijvangst als bv snoekbaars in de ochtend vangt op het ondiepe. Naarmate de dag vordert trekken ze steeds dieper weg.
Door met diep lopende pluggen te vissen maak je af en toe bodemcontact met lip van de plug. Als het water over een schone bodem beschikt, zoals op de meeste rivieren wel het geval is, kan dit geen kwaad. Integendeel zelfs. In een enkel geval pak je juist zo je vissen. En kijk dan ook niet op van een mooie snoekbaars. Snoek zul je minder snel vangen als je echt tegen de bodem trolt maar uitsluiten doe je ze niet. Houdt er wel rekening mee dat je een plug kiest die beschikt over een wat dikkere, stevige lip. Ik zal er hieronder zo meteen een paar beschrijven.
Werpend vissen is heel wat anders. Dat doen we niet lukraak op het water maar meer op stekken waar wat structuur te vinden valt. Stenen dammen, taluds, brugpijlers, kribben, dat soort zaken. Afhankelijk van de diepte van de structuur kies ik mijn pluggen. Daarbij vind ik het wenselijk dat de pluggen snel op de gewenste diepte komen, zeker als het wat dieper is. Je vist dan langduriger in de nabijheid van de vis voor mijn gevoel. Baarzen zijn niet zoals snoeken dat ze meters ver omhoog komen en mee zwemmen over grote afstanden.
De pluggen.
Kijken we in de winkel rekken van de beter gesorteerde hengelsportzaak dan valt het op dat er toch wel heel veel kunstaas te koop is. Het meeste is natuurlijk voor snoek bedoeld en dus vaak te groot om gericht mee op baars te vissen. Toch vind je nog genoeg spullen die wel geschikt zijn voor baars. Eens kijken wat ik zoal in mijn kunstaasdoos heb zitten:
Rapala shad rap en fat rap
2 legendarische plugjes van een al even legendarisch merk. Echte baars toppers. Die fat rap heb ik in 4 en in 5 cm waarbij de 4 cm uitvoering toch wel favoriet is. Vooral in de chrome blauwe kleur. Ook bij enkele vismaten is dit dé nr 1 baarsplug. De Fatrap 5 is een plug die graag door andere rovers genomen wordt en daarbij kom je soms echt voor verrassingen te staan!
Daarnaast is er de shad rap en jointed shad rap. Beide echte toppers!
Illex Chubby
Kleine bolle plugjes van Illex. Illex staat al jaren garant voor top kwaliteit en dat merk je. Dit plugje is een ware baars magneet. In verschillende uitvoeringen te krijgen maar mijn voorkeur gaat uit naar de kleinste maat. De reden is dat dit een écht klein plugje is wat nog op een fatsoenlijke manier te vissen valt.
River 2 sea Hi dep CNK 65
Een hele mond vol deze plug: River 2 sea Hi dep CNK 65! Deze plug is iets groter dan de meeste baars pluggen die ik hier noem. Hij is dan ook veel meer all round maar baars kan er toch moeilijk van af blijven. De plug is uitstekend te werpen door de verplaatsende gewichten in de plug. Zijn iets dikkere lip maken dat je hem ruig over de bodem kunt vissen.
De afkorting CNK staat voor “Crank” of in gewoon Nederlands: in een tempo binnen draaien!
Storm Wiggle wart en Hot n Tot.
Wie de markt voor 2e hands kunstaas een beetje volgt ziet dat de wiggle wart van Storm een geliefde plug is. Er is veel vraag naar en niet alleen in Nederland. De hype rond dit plugje is niet geheel onterecht want hij heeft het wel allemaal: mooie ratel, stevige lip voor bodem contact, formaat is precies goed en hij loopt altijd recht. Wat wil je nog meer?
De Hot n’ tot is ook een prima baars plugje. Er zijn 2 uitvoeringen: de oude met metalen lip en de nieuwe met kunststof lip. De metalen lip heeft als voordeel dat hij tegen een stootje kan. De kunststof lip uitvoering kun je makkelijker tunen als hij scheef loopt. Iets wat je overigens niet snel mee zult maken want Storm staat ook voor kwaliteit!
Rapala DT4 en DT6
De DT serie van Rapala draait al weer een tijdje mee. De Dt 4 is mijn favoriet omdat hij de rest van de bovenstaande pluggen mooi aanvult. DT4 staat voor dives to 4, wat zo veel betekend als 4 voet diepgang (=1,2mt) De DT6 gaat 6 voet dus 1,8mt. Let op, deze pluggen zijn van balsahout gemaakt en daarom niet gemaakt om heel ruig over structuur te vissen. Daarvoor pak je beter pluggen die volledig uit plastic zijn. Je zal niet de eerste zijn die alleen een lip overhoud.
Verder zijn noemenswaardige pluggen:
Salmo Hornets
Salmo Boxer
Bagley Kill r’ Bee
Timbertigers
Diverse ratelpluggen zoals de Rattlin’rap en de kleine Bill lewis.
Met het bovenstaande moet je een eind komen lijkt me. Succes met de baarzen.
Frans Oomen