Het Zuid Westelijk Delta gebied omvat een zout gedeelte en een zoet gedeelte. Waar ik vanaf mei tot en met oktober op de beruchte zoute rover de zeebaars jaag gaat mijn aandacht steeds meer over naar de iets kleinere, maar niet minder felle, zoete rover de baars. In de zomer periode zijn de keuzes steeds moeilijker.. rij ik naar het Haringvliet, Zoommeer en Volkerak of ga ik naar de Ooster- en Westerschelde.. hummmm..
Test en foto’s: Marco Nieuwenhuize
De reden van dit verhaal is dat ik vorig jaar geadopteerd ben in een kleine groep van hardcore zoetwater vissers die iedere week van het jaar opstap gaan langs of op (bellyboot) de zoete gedeelten van de delta.
Deze mannen vissen vaak al vanaf hun jeugd op deze wateren en kennen de stekken, het gedrag en de manieren van de zoetwater baars. De fishing4predatorsclub van vismaten heeft het virus van de jacht op grote baarzen behoorlijk aan me overgedragen.
Omdat er verschil is tussen stilstaand water (Volkerak) en stromend (Haringvliet en Hollands diep) is er ook verschil in gedrag. Stroming is op het Haringvliet belangrijker dan op het Volkerak. Helderheid van het water speelt hierbij natuurlijk ook een rol. Beide wateren zijn de laatste jaren steeds helderder geworden. In het donker vissen op grote baars werkt dan ook soms beter dan overdag.
Er zijn zeker overeenkomsten met het gedrag van de zeebaars. Kleinere baarzen zwemmen in grote scholen en naarmate de baarzen groter worden zijn de scholen steeds kleiner. Wat ik waarneem is dat grote baarzen net als grote zeebaarzen steeds luier worden in hun aasgedrag. Grote zeebaarzen liggen op de bodem krabben te vreten… grote baarzen liggen ook vaak dicht bij of op de bodem en zullen zich te goed doen aan krabjes en kreeftjes die ze van de bodem af plukken. Natuurlijk jagen ze ook op scholen vis en is het gedrag afhankelijk van de watertemperatuur en de tijd in het jaar! En met groot bedoel ik de 45plussers die een ander gedrag hebben dan de 35 tot 40 plussers… en pas op dit zijn mijn ervaringen in het genoemde gebied!
Omdat we voornamelijk vanaf de kant en vanuit de bellyboot vissen zoeken we de vis tussen de 0,5 en maximaal 3 meter water. Alles vissen op de foto’s zijn gevangen op max 3 meter water. Ook hier weer een parallel met de grote zeebaarzen die zich meestal binnen 0 – 20 meter vanaf de kant ophouden (hiermee bedoel ik ook direct tegen de stenenpakking vlak voor je voeten). Denk aan het krab en kreeftjes verhaal..
De tijden waarop we vissen zijn vaak met zonsopkomst en zonsondergang. Zowel in de zomer als in de winter. Zomers heb ik er duidelijk meer moeite mee om vroeg op het water te zijn.
Er is een duidelijk verschil tussen het Volkerak wat stil staat en het Haringvliet wat altijd in beweging is en een lichte getijdenstroom heeft. Staat er geen stroom in het Haringvliet dan zijn de vissen moeilijk te vangen zeker de grotere. Op het Haringvliet kun je vrijwel overal langs de randen, steenpakkingen en wierbedden baarzen tegen komen.
Het Volkerak is altijd een moeilijk water voor de baars. Hier moet je echt op zoek gaan en vangen we meestal in het donker beter dan overdag.
De meest gebruikte methode die we toepassen is werpend vissen (ook vanuit de bellyboot) met lichte jigkopjes van 2 tot 7 gram, kunstaas van max 9 cm en plugjes van 4 tot 9 cm.
Om deze gewichten gecontroleerd te kunnen vissen gebruiken we dunne gevlochten lijnen van 8/00 tot 12/00 en een voorslag van rond de 30/00 fluorocarbon. Hengel lengte voor de kant visserij tussen de 210 en 270 meter.
Volgende keer wil ik meer ingaan op de methodes en materiaal…
Tot visss..
Marco Nieuwenhuize – www.roofvisworkshops.nl
Met dank aan de fishing4predators groep: Marco Verspeten, Jan Netten, Patrick van Westen, Jeroen Starkenburg en Roy van Splunter