Gaan we het nou hebben over de Nederlandse samenleving ?…Nee joh, daar zijn andere site’s en fora voor, dit leek me gewoon de meest geschikte naam om het onderwerp te beschrijven. Ik wou het hebben over de verschillende soorten kunstaas die per definitie geschikt zijn voor het vele en vooral visrijke cultuurwater in Nederland.
Tekst en fotografie: Roy Simons & Jack vd Mortel
Cultuurwateren zijn de plekken waar de meeste van ons de eerste voorzichtige stapjes hebben gezet in de visserij die we later zouden uitbreiden, aan de hand van een vader, opa, oom of gewoon met vriendjes, goedkope hengeltjes, nylon lijn, stalen onderlijntje en een kleine spinner of plug en gaan.
De kick van je eerste aanbeet, of het nou het relatief zachte tikje was van een ondermaats baarsje of de hengel buigende aanbeet van een snoek, vergeten doe je het nooit meer, en als je een beetje als mij en velen andere roofvissers bent, dan is met die eerste aanbeet een verslaving geboren….condoleer je portemenee maar alvast. Alhoewel vele mannen ( en vrouwen, vergis je niet) na die eerste paar jaar overstappen naar bijvoorbeel groot water vanuit de boot, of graag de polders opzoeken, is er ook een grote groep die hun hele roofvisleven cultuurwater als eerste stekkeuze hebben.
Ik ben ook zo iemand, hoe overzichtelijker hoe beter in mijn ogen. Leuk allemaal natuurlijk….maar ging dit niet over kunstaas ?….JA dat gaat het ook, want welk kunstaas is nou het beste om te beginnen in dit water, met alle opstakels als fietsen, winkelwagens, en als je hier in Den Helder woont,…volledige bankstellen in het water……
Wie kent ze niet, de spinner is dat stuk basis kunstaas waar eigenlijk iedereen wel mee gevist heeft, en alhoewel door al het plastic en rubber geweld de spinner steeds meer naar de achtergrond is gegaan heeft ie aan vangkracht nog niks ingeboet. De spinner is een mes wat aan twee kanten snijd zullen we maar zeggen, ze hebben een dubbele aantrekkings-kracht op de rovers.
Aan de ene kant heb je de kleuren en glinstering die het blad met zich mee brengt in het water…er is een reden waarom je het ooit een blinkertje noemden. Aan de andere kant heb je de trillingen die het aasje veroorzaakt door om z’n eigen as heen te spinnen. De vis kan die trillingen perfect opvangen door z’n zijlijn orgaan en ook nog eens een inschatting maken hoe groot de bron van deze trilling is en of het dus de moeite is om te gaan kijken of niet.
De spinner is een perfect stukje gereedschap om op cultuur water te vissen, ten eerste is ie niet erg kostbaar en als je dan eens aan de onafwendbare fiets vast hangt is dat geen ramp. Daarbij komt ie in vele gewichten en maten waardoor je voor elk moment wel een spinner kan hebben, en aangezien je door je eigen snelheid heel makkelijk de diepgang kan bepalen is de spinner een zeer veelzijdig stuk kunstaas.
Pluggen heb je in alle soorten en maten, van diepduikend tot pluggen die een halve meter net halen. De pluggen waar we ons in dit stukje op zullen focussen zijn ondieplopende drijvende pluggen. Een plug is een imitatie visje, niet meer niet minder, of ze nou uit 1 of 4 delen bestaan, ze zijn allemaal ontworpen op een vluchtend of gewond visje te imiteren. De snoek als roofdier zal altijd kijken naar prooi die het makkelijkst te pakken is en laat een zwak of verward visje nou net dat zijn.
Voor in de Nederlandse cultuur wateren ben je het beste af met een ondiep lopende en drijvende plug, dit om de kans op vast zitten zoveel mogelijk te beperken. De legendarische Rapala Jointed 11cm is nog steeds een goede keuze, maar eigenlijk zal elke plug met een beetje actie wel vis opleveren, het is simpelweg gewoon een kwestie van weten wat je doet en waar je moet zoeken en de vis komt vanzelf, zoek de Hotspots op (die ik al besproken heb in het artikel Ontdek je Plekje) en probeer te wisselen qua tempo tijdens het binnen draaien, ook af en toe een kort rukje met de hengel (het zogenaamde Twitchen) wil wel eens voor zeer felle aanbeten zorgen.
De Diepgang van een plug staat 9 van de 10 keer aangegeven op de verpakking, maar als je die niet hebt of het staat er niet op dan bied het uiterlijk van de zwemlip uitkomst, hoe haakser de lip op de plug staat hoe ondieper zal ie lopen. Ik raad je hartelijk aan om te experimenteren met het vissen met je pluggen, en zeker niet te snel de hoop op te geven, kweek vertrouwen en het zal zich terug betalen.
Roy ga je op haaien vissen? Is iets wat ik met regelmaat hoor als ik aan het water sta, of de altijd leuke ” Wil je die vis bewusteloos gooien ?’‘ Reken maar op dat soort opmerkingen als je er zoals ik voor kiest met Jerkbaits te vissen. Jerkbaits en dan met name Gliders zijn perfect geschikt voor cultuurwater. Je kan ze over het algemeen ondiep vissen, zijn groter als de gemiddelde plug of spinner en hebben een actie die snoek gewoon tot waanzin drijft.
Zijn ze ideaal om mee te beginnen?…nee absoluut niet, het vissen met Jerks vereist aangepast materiaal en het feit dat alle actie vanuit de visser zelf moet komen maken ze niet de beste starters keuze, daar komen ook nog eens de relatief flinke aanschaf bedragen boven op.
Maar als je wat verder gevorderd bent in je visserij en je wilt naar het volgende plan is dit wel een zeer leuke keuze, je kan Jerkbaits perfect op zicht vissen, wat als resultaat heeft dat je elke aanbeet ziet en dat kan al je hele sessie geslaagd maken, een vis op de kant krijgen verdwijnt al snel naar een tweede plan, de kick die de aanbeet geeft zo perfect in zicht is een ervaring op zich. Jerkbaits worden gevist met een vrij korte hengel van gemiddeld 2 meter in combinatie met een reel ipv een molen. Door middel van korte tikjes van uit de pols wordt er als het ware de actie in getrokken…ofwel Jerken. Het aasje zal mits het juiste ritme is gevonden van links naar rechts door het water glijden op zn weg terug, iets wat een snoek bijzonder graag wil onderzoeken door eens flink de tanden er in te zetten.
Jerks zijn er in vele prijsklasse, van de gemiddeld geprijsde fabrieks-baits als de Spro Rapper, Salmo Slider, en Strike Pro Busterjerk tot handgemaakte jerkbaits die flink aan de prijs kunnen zijn…ik heb ze persoonlijk gezien tot 170 euro op fora, al zijn ze lang niet allemaal zo duur en die extreem dure vangen echt niet perse meer als een Salmo Slider van 10 euro.
Voor meer info over Jerkbaits in het algemeen en de te gebruiken materialen verwijs ik je graag naar het wereld wijde web, er is een enorm scala info te vinden. Of je nou met Spinners. Pluggen of Jerkbaits vist, er is in het meeste cultuurwater altijd wel een visje te vinden, de gemiddelde lengte zal niet absurd hoog liggen, maar uitschieters tot ver boven de meter zijn mogelijk. Het is een kwestie van zoeken en uren maken…heb vertrouwen in je kunstaas en jezelf en de vangsten zullen komen en blijven komen.
Roy Simons