Bij het aanschouwen van een dergelijke watermassa ga je als visser al heel snel denken: Waar zou de vis zich ophouden? Waar zijn de taluds, waar zijn de kuiltjes, de bultjes, de richeltjes, de plateaus? Waar mogen we onderwatervegetatie verwachten en waar de harde platen of mosselbankjes? Boven water is daar meestal heel weinig van te merken. En al snel gaan we dan op zoek naar een geschikte waterkaart, liefst voorzien van de nodige dieptelijnen.
Tekst en foto’s: Danny Geysen.
In onze contreien zijn de meeste grote plassen, kanalen en rivieren al wel in kaart gebracht, maar meestal zijn deze kaarten dan bedoeld voor de beroeps- en pleziervaart en bevatten ze, voor ons vissers, nog te weinig detail of zijn ze zelfs te onnauwkeurig. Bovendien zijn de kleinere plassen en meren vaak helemaal s nog niet in kaart gebracht. Tijd dus om zelf de handen uit te mouwen te steken? Maar hoe begin je daar nou aan? Hoe kom je aan de nodige dieptegegevens? Welke software ga je gebruiken en moet je je eerst nog inwerken? Hoe lang heb je daar voor nodig? Hoe zal je te werk gaan? Allemaal niet zo vanzelfsprekend voor een leek of iemand die niet de nodige tijd heeft, om er mee vertrouwd te geraken.
Voor die vissers heeft Lowrance een hele praktische en slimme oplossing bedacht, nl. Insight Genesis. Dit is een service van Lowrance, waarbij je een aantal sonarlogs upload op hun servers en waarbij je een kant en klare waterkaart terug ontvangt. Heel simpel … Hierbij kan je de kaart in ieder geval op je computerscherm bekijken en bij het betalend abonnement, ook op maximum 4 combotoestellen of kaartplotters gebruiken (Lowrance HDS Gen2 – Elite 5 HDI en 7 HDI). Bij deze laatste versie kan je naast het diepteprofiel ook een kaart met de hardheid van de bodem of een kaart met de aanwezige onderwatervegetatie downloaden. Je hoeft een water ook niet in één keer in kaart te brengen; je hebt de mogelijkheid om meerdere tracks te combineren tot één waterkaart. Dit alles is niet ééns zo moeilijk, zoals we verderop zullen zien.
Hoe ga je nu te werk?
We gaan er van uit dat je ondertussen reeds enkele sonarlogs (SLG of SL2-datafiles) verzameld hebt. (Hoe je dit kunt doen, staat netjes uitgelegd in de handleiding van je toestel.) Het beste vaar je een aantal (bijna) parallelle baantjes in noord-zuid richting en daarna hetzelfde stukje nog eens van oost naar west. Zelf gebruik ik wel eens enkele verloren uurtjes tijdens bloedhete zomerdagen, om al slepend met kunstaas, zo’n traject af te leggen en ondertussen de data te loggen.
Hoog tijd nu om een account aan te maken bij Lowrance en een keuze te maken uit de aangeboden formules. Surf daarvoor naar de Insight Genesis Store: https://insightstore.navico.com en klik op de tab ’Sign Up’ . Vul de gevraagde gegevens in en volg daarna de wizard. Kies vervolgens je abonnement via ‘My Products – Purchase new service’ en doorloop de stappen van 1 tot 6. In stap 3 kies je voor ‘Insight Genesis – Choose a service level’. Op dit ogenblik – december 2013 doet Lowrance een bijzondere actie i.v.m. het Insight Genesis abonnement en krijg je een fikse korting op de Premium Subscription, wat ook meteen het meest uitgebreide abonnement is . Deze kost nu 99 US $ per jaar (i.p.v. 299 US $) en is momenteel ook de enig mogelijke keuze) Tenzij je zou opteren voor de gratis versie, maar daarmee kan je een kaart alleen op het computerscherm bekijken. Onder de hoofding ‘My Plotters’ kan je tot 4 toestellen ingeven met hun serienummers. De geproduceerde waterkaarten zullen enkel samenwerken met die toestellen, die hier met hun serienummer vermeld staan . Het account is nu aangemaakt en voorzien van de vereiste gegevens.
Vanaf nu kunnen we de eerste sonarlogs uploaden. Hiervoor heeft Lowrance de Insight Genesis Upload tool ontwikkeld, die je kunt terugvinden onder de Insight Genesis tab in je account. Tip: Misschien niet onbelangrijk om weten… Bij het uploaden van je sonarlogs kan je aangeven of je deze gegevens voor je zelf wilt behouden ( Keep private) of dat je ze wil delen met anderen (Share). Je wordt per email verwittigd als je eerste track is omgezet naar een kaartje en dat is dan terug te vinden onder ‘Insight Genesis/My uploads’. Via de tab ‘View Trips’ zie je dan het kaartje, geprojecteerd boven op een satellietbeeld. Door middel van de ‘Track’ tab kan je er voor kiezen om de gevaren tracks al dan niet te tonen bovenop de waterkaart. Naast het waterkaartje zie je de sonarviewer, die je kunt starten als een DVD-speler. Hierbij volgt een rood bolletje het pad van de track en geeft de actuele positie weer, die in de sonarviewer getoond wordt. Via de tab ‘Merge trips’ kan je kiezen om meerdere tracks samen te voegen tot één enkele waterkaart. Onder ‘merged uploads ‘krijg je nu het gecombineerde kaartje te zien. Je hebt de keuze tussen dieptelijnen per voet, 3, 5 of 10 voet.
Via het pijltje naast de tab ‘contours only kan je kiezen voor ‘composition’ of ‘vegetation’. Kies je voor composition, krijg je een kaartje te zien met de hardheid van de bodem en daarover heen de dieptelijnen. Via de optie vegetation krijg je de plantengroei in beeld.
Door middel van de tab ‘Map Generation’ kan je aangeven voor welk toestel het kaartje bedoeld is en hoe de kaart er uit moet zien. Enkele ogenblikken later kan je dan een bestand (.exe) downloaden met het gevraagde kaartje. Dubbelklik het bestandje en geef aan op welke locatie (de driveletter van het station met het SD-geheugenkaartje ) de waterkaart uitgepakt moet worden.
Steek dit SD-kaartje in de kaartlezer van je toestel en zoem in op de plaats waar je de waterkaart mag verwachten. Eenvoudiger kan bijna niet! Zorg er wel voor dat je toestel ingesteld staat op Lowrance kaarten en niet op Navionics.
Wil je één en ander nog een keertje nalezen, of zoek je nog extra informatie, download dan de Insight Genesis User Guide (PDF) op : https://insightstore.navico.com/lowrance_user_guide
Of bekijk de volgende video met alle informatie over Insight Genesis!
Voor extra hulp kan je ook altijd terecht op de Nederlandstalige Helpdesk: http://lowrance.actieforum.com
Veel succes,
Danny Geysen – Lowrance ProStaff Nederland/België