Wat gaat de tijd toch snel…..zo sta je aan het begin van een nieuw roofvis seizoen en amper een paar weken verder is het al volle bak zomer. Nou is die zomer natuurlijk wel erg lekker waarbij we qua weerbeeld ook redelijk verwend worden. Toch zit er wel een nadeel aan al dat mooie weer en dat is de hoge water temperatuur.
Tekst en foto’s: Daniel van der Post
Nou is dat voor de meeste vissen geen probleem echter voor snoek is het een ander verhaal. Die heeft naarmate de water temperatuur stijgt over het algemeen steeds meer tijd nodig om “bij te komen” na het gevecht wat hij/zij is aangegaan nadat deze zich heeft vergrepen aan ons kunstaas. Als je dan een snoek bijna moet reanimeren nadat je hem gevangen hebt zet dit je toch aan het denken….
Voor mezelf hanteer ik dan ook het volgende: zodra de water temperatuur boven de 20 graden Celsius uitkomt vind ik dat te hoog om nog gericht op snoek te vissen.
Nou vis ik wel erg graag op deze prachtige rovers en om dit toch zo lang mogelijk te kunnen doen verhuis ik naarmate de water temperatuur stijgt naar grotere wateren om uiteindelijk te eindigen op het Volkerak of Hollands diep/Haringvliet. Qua temperatuur blijft het Volkerak het langst “koel” doordat je daar vrij weinig stroming en voldoende diepere stukken hebt. Die diepere stukken zijn er ook voldoende op het Hollandsdiep/Haringvliet echter ligt de water temperatuur hier toch een paar graden hoger door de invloed van de stroming en het in verbinding staan met oa de Amer en Merwede. De watertemperaturen waar ik vanuit ga zijn aan het oppervlak gemeten door mijn visvinder en het is voor mij puur gissen hoe de water temperatuur is op bijvoorbeeld 8 meter is.
Al zal deze op stromend water waarschijnlijk hoger liggen dan op water met weinig stroming. Met al deze informatie in het achterhoofd pas ik mijn vis sessies hier op aan en ben zodoende de afgelopen weken voornamelijk aan het vissen geweest op de grote wateren die hierboven zijn genoemd. Nou zijn dat zeker niet de makkelijkste wateren om vanuit de kajak te bevissen door de immense oppervlakten waaruit deze wateren bestaan.
Toch trekt dat grote water me wel aangezien er zeer fraaie exemplaren in rondzwemmen en ik het als een uitdaging zie om me nog beperkte stek kennis telkens een klein beetje uit te breiden. Dat dit met ups-and-downs gaat is iets wat er gewoon bij hoort natuurlijk maar dat maakt het dan weer wel des te mooier als je wel een mooie vis weet te foppen of een leuke stek tegenkomt.
Zo gebeurde het dat tijdens een aantal ochtend sessies op het Volkerak er verrassend veel baarzen boven kwamen. De snoeken gaven niet thuis tijdens deze sessies maar qua baarzen ging het telkens richting de dubbele cijfers en dat op stekken waar ik normaal slechts een enkele baars vang en juist op stukken die ik normaal overslaat.( vanaf nu dus niet meer) Het waren misschien niet allemaal grote baarzen maar er zaten toch telkens ook diverse 40+ baarzen tussen en die geven toch leuk sport aan licht materiaal. Een sessie op het Hollandsdiep van een tijdje terug zal ik niet gauw vergeten.
Het was rond 0.500 uur dat mijn kajak het water in gleed in een fraaie omgeving met mooie wolkenluchten voor een tripje om eens te kijken wat er te vangen viel op de ondiepere stukken.
Het plan was om met kleine pluggen vlak langs de planten te varen en dat te doen met de hengel in de hand zodat je nog wat extra actie aan het kunstaas kan geven door te versnellen en/of hem even te laten stilvallen. Deze techniek is vanuit de kajak perfect te hanteren daar je zeer nauwkeurig de taluds met planten kunt volgen. De eerste vis van deze dag was gelijk ook een hele beste. Terwijl ik met de hengel in mijn hand varend langs een talud met planten een beetje aan het “spelen” ben met een Salmo hornet (5cm versie) krijg ik hier een aanbeet op. Aangezien ik toch wat gewicht voelde tijdens de eerste momenten dacht ik bij mezelf: OK, leuke snoek van rond de 80 cm.
Omdat de water temperatuur al vrij hoog lag was het plan om deze vis strak af te drillen zodat deze snel zijn vrijheid weer kon terug krijgen. Trok mijn hengel flink krom en probeerde de vis naar boven te krijgen echter toen werd het al snel duidelijk dat het hier niet om een 80 cm snoek ging maar iets dat een stuk zwaarder en groter was. De dame in kwestie had geen enkele zin om van de bodem af te komen en bleef dan ook bij de bodem terwijl ik toch echt flink in mijn hengel hing.
Na een tijdje zo gestoeid te hebben kwam er dan toch eindelijk schot in de zaak en kon ik deze dame voor het eerst bewonderen. WOW dat is een hele beste. Ze was nog lang niet uitgevochten en er volgde een paar mooie runs ze bleef maar proberen om van die kleine “hornet” af te komen echter slaagde ze daar niet in. Uiteindelijk wat vele minuten later leek maar in werkelijkheid wel zal mee vallen kon ik deze dame eindelijk met de kieuw greep pakken.
Doordat het gevecht want dat was het toch wel een tijdje had geduurd heb ik het foto momentje zo kort mogelijk gehouden en na het opmeten 111 cm!! heb ik haar voorzichtig terug gezet. En het verbaasde me eigenlijk dat ze amper een paar tellen nodig had om bij te komen voordat ze al dusdanig veel kracht had dat ze er krachtig vandoor zwom. Dit in tegenstelling tot diverse kleinere snoeken van afgelopen weken die toch duidelijk meer tijd nodig hadden om op adem te komen. Met de aankomende voorspelde periode met hoge temperaturen zal ik de snoeken voorlopig met rust laten en mijn focus verleggen naar andere rovers op zowel zoet als zout water.
Op naar het volgende avontuur….
Meer informatie over het Kajak vissen is te vinden op het blog via: danielskayakfishingadventures.blogspot.nl