Hoe vang ik meer snoek in Zweden?

Al zo’n 8 jaar kom ik in Zweden (Vastervik en regio Dalsland) om de roofvis te belagen samen met een groep vismaten van de ’s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging.

Vorig jaar namen een aantal vismaten hun eigen kajak mee om de wat kleinschalige meren uit te kammen. Dat heeft voor mij de ogen wel wat geopend. Hun vangsten overtroffen de aantallen van mij en de andere die vanuit een boot visten. Ook hun gevoel van avontuur zoals het vissen op maagdelijk water waar boten niet kunnen traileren en het opzoeken van de meertjes diep in de bossen was zeer aantrekkelijk om mee te maken. Zo ontstond bij mij het idee om een bellyboat aan te schaffen en ook de kleinschalige meren te bevissen in Dalsland. Bij mij is de lengte van de snoek niet het allerbelangrijkste. Ik beleef ook veel plezier aan snoeken van rond de 40-60 cm. Met aangepast materiaal geven ze in Dalsland prima sport. Sterke visjes die Zweden.

Tekst en foto’s: Haakon Nadorp

 Relaxt-flipperen-en-vissen-met-Airrus-hengel.
Relaxt-flipperen-en-vissen-met-Airrus-hengel.

Eind april heb ik toch de portemonnee open getrokken, en een bellyboat aangeschaft inclusief waadpak, grote flippers en ander toebehoren. Meteen de bellyboat omgebouwd voor fishfinder en hengelsteunen. Ook heb ik mijzelf extra verwend met een nieuwe lichte baitcaster waarmee ik pluggen, shadjes en jerkbaits tot een gram of 30-40 prima kan wegzetten en binnen vissen.  Mijn keuze was gevallen op de Airrus Micropuls X, type MX701HXF-C (2.10m in lengte en een werpvermogen van max. 28 gram, maar in praktijk is het wel wat zwaarder te belasten).

Deze Ferrari (niet alleen de kleur) onder de hengels staat hoog aangeschreven in Amerika en Italië en is nu bezig de rest van Europa te veroveren. Mijn trip naar Zweden is ideaal om de hengel uit te proberen op het kleinschalige water.

res663938_fit_783x437_0MC0x0x9977x10000x2

Dus op Hemelvaartsdag vertrokken we vol goede moed en een zwaarbeladen auto op weg naar Dalsland, Zweden. Bestemming Johan Postma’s Wärdshus in Edsleskog. Na een hartelijke begroeting en het uitpakken van de spullen werden de visplannen gesmeed.

Met behulp van Google Maps op satelliet niveau zochten we meertjes op waar een landweggetje vlak langsliep. Nu heb je 3 mogelijke situaties omtrent de meertjes:

1. Openbaar meertje waar je zonder problemen kan vissen
2. Privé-meer waar je na navraag mag vissen van de eigenaar, al dan niet tegen een vergoeding
3. Privé-meer waar je door de eigenaar wordt weggestuurd

Hoe herken je een privé- meer?
Vaak is dit een meertje waar je 1 huis vlak aan het water aantreft. Via Google Maps keken we dus ook altijd of er meerdere huisjes aan het meer stonden. Ook de vorm van het meer: inhammen, baaitjes maar ook riet is te zien via Google Maps. In Dalsland zijn er vele van die kleine meertjes te vinden.

Kleinschalig meertje.
Kleinschalig meertje.

Hoe verliepen de vangsten?
In vergelijking met de mensen die met een boot het grotere water opgingen, heb ik het prima gedaan. Andere Nederlanders in dezelfde omgeving die met een boot ook het grotere water bevisten hadden een redelijk taaie week. Met 55 snoeken mocht ik niet klagen. Gemiddeld toch zo’n 8 snoeken per dag, maar ik had 2 uitschieters met 13 en 15 snoeken per dag. Over de hoeveelheid lossers zal ik het niet hebben. Dat is een veelvoud van dit aantal geweest. Kortom actie heb ik genoeg gehad.

Ook de Airrus Micropuls X baitcaster is een verademing. Door de micro guide-oogjes maakte ik verdere worpen dan dat ik gewend ben. Het is een ongelofelijk gevoelige hengel en het bezit voldoende power cq. ruggengraat. De hengel weegt ook niet al te zwaar; ligt lekker uitgebalanceerd in de hand. Kunstaas was prima binnen te vissen en aanbeten of vuil aan de hengel kwamen prima door. Tevens heb je ook veel drilplezier bij snoeken van kleiner formaat. De reden hiervoor is de speciale carbon blank waarin bucky paper (velletje van koolstofnanobuisjes wat 500x sterker dan staal is) is verwerkt. Kortom een tophengel!

Als fieldtester van River2Sea heb ik natuurlijk ook haar kunstaas uitgeprobeerd. Vooral de 3-delige plug V-Joint Minnow 95 SU was mij zeer goed bevallen en heeft menig snoek opgeleverd. De plug komt snel op diepte, heeft een brede onderkant dus meer silhouet. Maximale diepgang is ruim 1 meter. De forelkleur bracht voor mij de meeste snoeken op.

V-Joint Minnow 95SU_2
V-Joint Minnow 95SU_2

De Biggie crankbait leverde mij (kleinere) snoek op. Driftig aasje met een luide ratel. Lokt agressie uit. Vis deze snel binnen en las pauzes in waardoor de Biggie naar het oppervlakte stijgt. De meeste aanbeten komen als je de Biggie weer start.

Biggie
Biggie.

Ook mijn favoriet, de ondieplopende swimbait S-Waver kon niet achterblijven. Ik vis deze jerkend binnen en dit geeft een gliderachtige actie. Doordat het 2-delig is, zit er ook een soort slangachtige beweging in. Een goede vismaat van mij heeft er ook slepend met de kajak goed snoek mee gevangen. Zowel in de 12 als in de 16,8 cm uitvoering prima vangers. Favoriete kleuren zijn de Fire Tiger en de goudkleurige baars Yellow Perch.

S-Waver2
S-Waver200

Samengevat, voor mij een eyeopener om na 8 jaren eens te investeren in kleinschalig water. Hier zit een goed bestand aan snoek en baars. Weinig tot geen visdruk. Vis deze wateren eens af met een (gehuurde) kajak of bellyboat. Ook voor vliegvissers zeer aantrekkelijk. Volgend jaar ga ik weer heen en wederom zal ik de snoek en baars belagen op de kleinschalige meren.

Haakon Nadorp

Kijk voor meer informatie over de River2sea producten op: www.river2seaeurope.com