De visserij op roofblei heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen. Geen wonder, want het is een prachtige vis om te zien, groeit uit tot een mooi formaat en de doorgaans ongekend harde aanbeten maken de visserij ronduit spectaculair! De populariteit van deze visserij heeft echter ook een keerzijde. Wist je enkele jaren geleden waar ze zaten en waren ze actief, dan was het doorgaans al snel raak. De roofblei lijkt in de loop van de jaren echter een stuk voorzichtiger te zijn geworden, en dat geldt zeker voor de grote, oude vissen. En die vangen we juist het liefste!
Tekst en foto’s: Yvo Bindels
Roofbleien zijn niet alleen bliksemsnel, maar hebben ook ontzettend goede ogen. Dat, in combinatie met hun schuwe aard, is voor mij dan ook de reden waarom ik altijd met een relatief lange fluorocarbon onderlijn vis. Fluorocarbon van goede kwaliteit is vrijwel onzichtbaar onder water. Mijn voorkeur gaat uit naar Gamakatsu fluorocarbon van 35/00 mm met een trekkracht van 7,7 kilo. Deze lijndikte is nodig om de vaak harde aanbeten op te kunnen vangen.
De rolletjes met 25 meter lijn zijn ideaal om onderlijnen te maken. Deze verbind ik middels een Albright-knoop aan de gevlochten hoofdlijn. Dit is een knoop die eenvoudig door de hengelogen kan glijden, zodat de lange onderlijn niet buiten de hengelogen hoeft te blijven bij het binnendraaien en het maken van worpen. De Gamakatsu fluorocarbon laat zich fijn knopen en kinkt niet na een aantal vissen. Daar hebben sommige fluorocarbon lijnen wel eens last van.
Niet alleen bij de roofbleivisserij is fluorocarbon een pre, ook bij de baars en forelvisserij kunnen de dunnere varianten uitkomst bieden om de zichtbaarheid van de onderlijn te minimaliseren. Ook mijn dropshotonderlijnen maak ik van de Gamakatsu fluorocarbon en tot slot natuurlijk de snoekonderlijnen en dan met name bij de jerkbait-visserij en het (back)trollen. Dan is 80 lbs wel het minimum, maar liever nog 100 lbs, bij Gamakatsu vind je deze bij de bigspool rollen van 50 meter.
Yvo Bindels
Voor meer informatie over dunne fluorocarbon lijnen, klik hier.
Op zoek naar een fluorocarbon onderlijn voor het backtrollen? Klik hier.