Wanneer je vanaf de kant of vanuit de boot met doodaas op snoek gaat vissen, moet je uitrusting naar mijn mening uit een aantal belangrijke zaken bestaan voor het welzijn van vis en visser. Het vangen van een mooie wintervis is natuurlijk prachtig, maar deze ook weer snel en ongeschonden weer terugzetten is natuurlijk net zo mooi! Ik wil een paar materialen de revue laten passeren met daarbij een aantal tips waar je als doodaas visser je voordeel mee zou kunnen doen.
Tekst en foto’s: Willem Zijlstra
1. De Onthaakmat
Wanneer je mooie snoek vangt wil je deze natuurlijk niet beschadigen. In de karpervisserij is het gebruikelijk om de gevangen vis te onthaken op een onthaakmat. Waarom zouden we dat dan niet gebruiken voor de snoek? Het is in mijn ogen ondenkbaar dat we een vis onthaken op stenen of op bijvoorbeeld een steiger waar we vanaf vissen. Gevolg zou kunnen zijn dat je de slijmlaag van de vis beschadigt en dat wil je uiteraard voorkomen.
2. Het schepnet
Is de vis eenmaal uitgedrilt, dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk op de kant krijgen om hem te onthaken en eventueel op de foto te zetten. Wanneer je er voor kiest om de vis te landen met een schepnet, denk er dan aan dat een groot net een stuk vriendelijker is voor grotere snoek. In mijn optiek kan een schepnet niet groot genoeg zijn. Er zijn verschillende soorten en maten te koop van verschillende materialen. Een schepnet met grote mazen en rubber coating heeft als voordeel dat je haken niet in het net kunnen blijven vastzitten. Ook de lengte van de steel is van belang; met een lange steel kun je overal goed bij en minimaliseer je de kans op het missen van een vis.
Basisuitrusting voor elke doodaas visser.
3. Onthaakmateriaal
Houd er rekening mee dat wanneer je een grote snoek vangt, de dreggen niet altijd vooraan in de bek van de vis zitten. Gebruik daarom altijd een lange onthaaktang. De vlijmscherpe tanden van een snoek staan naar achteren gericht en voor je het weet heb je je handen opengehaald met alle gevolgen van dien. Ander voordeel is dat je een lange tang beter kunt gebruiken als hefboom om de haken te verwijderen. Wat ook niet mag ontbreken is een goede kniptang om in het ergste geval de dreg door te kunnen knippen als het onthaken niet lukt. Ook kun je hiermee het staaldraad doorknippen wanneer een gulzige snoek de aasvis al doorgeslikt heeft voordat je aan kon slaan.
4. Voerboot
Als je veel met doodaas vist weet je dat de aasvissen (met name de zoute exemplaren) zeer zacht en week worden. Een veel voorkomend probleem is dat tijdens het werpen je aasvis naar rechts vliegt terwijl je hem eigenlijk naar links had willen werpen. Ik heb dit opgelost door veelvuldig gebruik te maken van een voerboot. Ik bespaar zo niet alleen veel aasvissen, maar kan op heel veel wateren verder uit de kant vissen en net op dat ene kleine talud mijn aasvis droppen.
5. Handschoen
Als ik niet zeker weet waar de haken zitten wanneer ik de kieuwgreep wil gaan toepassen, maak ik gebruik van een speciale handschoen. Deze kan ik uiteraard gebruiken wanneer ik koude handen heb, maar er zitten ook verstevigingen op die je beschermen tegen scherpe tanden en haken. Het is belangrijk dat wanneer een vis in je handen begint te kopschudden en er dreggen buiten de bek hangen, deze goed vast te blijven houden. Met deze handschoen heb je voldoende grip om de snoek goed vast te houden. Tevens beschert deze handschoen je tegen los hangende dreggen zodat jij je volledig kunt concentreren op het vasthouden en veilig onthaken van de snoek.
Succes! Willem Zijlstra
Voor de complete range met onthaaktangen, klik hier.
Op zoek naar een veilige handschoen, klik hier.