Waarom Speedjiggen op baars, wie doet nou zoiets? Wie heeft het wel eens geprobeerd? Waarom is speedjiggen in grote delen van de wereld zo populair en hier in Nederland zo onbekend? Lets do it, Ik ben benieuwd, wat zal het resultaat zijn?
Tekst en foto’s: Dennis Horvath.
Tijdens mijn trip naar Japan heb ik heel wat uurtjes wadend speedjiggend gevist en ik moet zeggen met een behoorlijk leuk resultaat. Hier ben ik dus ook warm gelopen voor deze techniek. De vis daar is wel compleet anders dan hier in Nederland. We visten daar hoofdzakelijk op Jack Travally, niet die hele grote bakken maar gewoon op de normale maatjes. Ik heb er een aantal van mogen vangen en ik moet zeggen het zijn echte kanonnen. Eenmaal een Jack gehaakt neemt deze meteen een run, misschien een beetje vergelijkbaar met onze zeebaars maar dan sterker en nog explosiever.
Natuurlijk kwamen hier ook de nodige andere vissen naar boven zoals Grouper, Grunter, Tarpon en Baracuda. Het materiaal waar we mee visten was speciaal afgestemd op deze speedjig techniek. Strakke korte hengels, dunne lijnen en speciale loodkopjes met speciale shadjes. Deze loodkopjes met dit specifieke shadje had de juiste actie. Op de foto is duidelijk te zien dat er een soort van weerhaakje op de steel van de haak zit, dit voorkomt het afzakken van het shadje tijdens het binnen tikken. De kop van de jig is dusdanig gevormd dat hij als een “kogel” door het water gaat, het sleepoog zit bovenop de kop bevestigd zodat je hem tijdens het binnen jiggen iets omhoog slaat, bij het rustmoment zal hij weer zakken.
De vorm van de shad is dusdanig dat hij in het verlengde van de kop zit en taps toeloopt. Een schoep of twisterstaart zal de boel alleen maar afremmen en een negatief effect hebben. Verder is de shad van zeer taai materiaal, zeer rekbaar en bijna niet kapot te krijgen. Het materiaal waarvan deze shad is gemaakt heb je echt nodig als je vissen zoals Jack, Grouper, Baracuda en Grunter kan verwachten. Deze vissen zijn namelijk echte slopers, de gemiddelde shads waar wij hier in Nederland mee vissen zullen daar geen lang leven hebben. Hoofdzakelijk visten wij in Japan met de 3 grams loodkopjes en dat op zee of in de zeearmen gewoon in de stroming.
Speedjiggen houd in: Je gooit je aas zo ver mogelijk weg en laat hem zakken tot je de juiste diepte hebt bereikt. Vervolgens tik je hem binnen, dit doe je met kracht. Je houd de hengel tijdens het binnen tikken laag, na een tik beweeg je de hengel naar voren en geef je een slag aan de molen. Dit is het moment dat je het contact met het aas verliest en het aas zakt hierdoor ook een beetje. Als je op de juiste manier dit aas binnen vist maakt het aas een soort van jerk beweging, het slaat uit van links naar rechts en van boven naar beneden. Nu hoor ik de mensen al denken………Je verliest het contact met het aas? En dit is nu ook juist het moment dat het aas waarschijnlijk gegrepen zal gaan worden, juist tijdens dit rustpunt. Klopt!!! Maar omdat je de shad met kracht en snel binnen tikt zal de vis die het aas op het rustmoment gegrepen heeft automatisch gehaakt worden tijdens de tik die volgt na dit rustmoment. Hele mooie theorie, en in de praktijk werkt het nog ook! Voor de Jack, Tarpon, Grouper, Grunter en Baracuda. Maar werkt het ook voor onze Nederlandse baars?
Dus nu weer terug in Nederland kan ik het niet laten om juist deze techniek hier te proberen in deze wateren. Het resultaat mag er zijn. De één na de andere baars kwam boven, zelfs de kleine baarsjes wisten mijn aas feilloos te vinden. Opvallend is wel dat de meeste vis op exact dezelfde manier gehaakt is. Ze pakken het aas echt van achteren. De staart van de shad zit 9 van de 10 keer ergens achter in de keel van de vis.
Dat ook de grotere baarzen het aas goed te pakken nemen is duidelijk. En ook hier is het verhaal. Op het moment dat je ze voelt zijn ze al gehaakt door de krachtige jig beweging. Nu reist de vraag: Is deze techniek nou beter dan dat “normale” technieken die we hier gewent zijn? Het antwoord hierop heb ik helaas niet. Het is in ieder geval weer eens een andere manier om onze geliefde baars te vangen.
Ohh ja, hier nog even mijn GT op een 5 grams hengel gevangen…..Gewoon omdat het kan!!!
Ik zeg, tot de volgende Flog……Groet Dennis.