Zo, een tijdje niets van me laten horen hier op roofvisweb, maar ik ben met allerlei dingen druk bezig geweest die niet veel met vissen te maken hadden, helaas! En als ik dan een dagje vrij was, ging ik natuurlijk liever een dagje vissen dan een verhaal schrijven ;-)
Tekst en foto’s: Frans vd Putte
Deze week had ik een dagje vissen met Oscar in de planning staan, en we waren van plan de rivier op te gaan, lekker achter de snoekbaarzen aan. Helaas gooiden sneeuw, ijs en harde wind roet in het eten.. dus kozen we ervoor om eens lekker in wat nieuwbouwwijken te gaan gooien. Een jaar of twee geleden, kwamen we erachter dat als het ijs net begon te vormen, of als juist het ijs van het water begon te verdwijnen, we hele goede resultaten boekten met dikke wintersnoeken die ander kunstaas links lieten liggen. De truc is simpel: zoek plekken waar (nog) geen ijs ligt of waar het ijs net weg is door bijvoorbeeld watervogels.
Smijt de chatterbait zo ver mogelijk weg, laat deze een paar tellen zakken (omdat de haken bovenop het aas zitten valt hij als het ware plat met zijn ‘buikje’ op de grond) en draai heel langzaam binnen. In principe is dit genoeg, maar je kunt ook afwisselen door af en toe te stoppen met binnendraaien en de chatterbait weer naar de bodem te laten zakken waarna je weer verder gaat met binnendraaien. Voel je iets vreemds tijdens het binnendraaien? Geef dan maar gerust een ruk aan die hengel, vaak is de chatterbait gegrepen.
Chatterbaits: iedereen kent ze zo ondertussen wel, maar nog niet iedereen vist ermee. De opbouw is simpel: loodkop met daaraan een chatterblade en op de loodkop een lijfje dat van alles kan zijn: bijvoorbeeld een aantal skirts, een sodftbait of een combinatie van beiden (Op de website van Lureparts vind je een leuk bouwplan: http://www.lureparts.nl/nl/bouwplannen/34-bouwplan-chatterbaits ). Ook kun je een chatterblade voor een hardbait zetten om zo te variëren met je kunstaas en misschien wel dat ene geheime dressuur doorbrekende wapen te ontdekken.
Als je de chatterbait binnenvist, vibreert de chatterblade rechtopstaand van links naar rechts, en door die beweging krijgt het achterliggende lijfje ook een aparte beweging mee. Door de vibraties in het water zal iedere rover in de omgeving het aasje opmerken. Doordat het aas in een rechte lijn beweegt, heb je ook minder kans op missers. Een typische chatterbait-aanbeet is ineens een verzwaring en het wegvallen van de trilling: geeft de chatterbait eens een kans en je zult zien wat ik merken wat ik bedoel!
Van de week was het dus weer zo’n typische dag dat alle signalen richting chatterbaits wezen: de nieuwbouwtjes bijna helemaal bevroren met slechts hier en daar een open plek. Oscar koos voor een chatterbait met skirts: ikzelf koos voor een chattertoad (een softbait in de vorm van een kikker met een chatterblade ervoor). Bij vrijwel het eerste wak was het raak: een dikke wintervis voor mij op de chattertoad. Een paar tellen later in hetzelfde wak een aanbeet bij Oscar, een vis die helaas niet bleef hangen. Bij mij een paar tellen later hetzelfde verhaal. En een paar wakken verder was het dan Oscar die met een kromme hengel stond: een dikke wintersnoek als resultaat.
Helaas waren de wakken schaars, dus veel verdere mogelijkheden hadden we niet…. Maar toch weer een mooi resultaat en een prima manier om de vervallen snoekbaarsdag toch nog een hele leuke draai te geven!