Ik ben Levin van Hoof, bij mij begon het roofvissen toen mijn nonkel een bootje had gekocht. We trokken er altijd op uit om te gaan snoekbaarzen in Nederland, nog niet met kunstaas maar wel met doodaas.
Maar dat alles veranderde toen ik met mijn vader mee ging naar Watersport Matheussen, waar ik een paar wob shads kocht en er zelf eens op uit trok om op wat lokale vijvers te bevissen. Dat ging allemaal goed en ik ving mooie aantallen snoeken, door de jaren heen is er veel veranderd in mijn visserij. Ik ga jullie hierbij vertellen over mijn ervaringen en technieken om de Belgische roofvis op de hielen te zitten.
Tekst en foto’s: Levin van Hoof.
Slecht weer, regen en veel wind, geen ideaal weer om er eens op uit te trekken met je bootje op één van de grote rivieren in Nederland. Dat zijn dan van die ideale dagen om de polders in te trekken of om te gaan kantvissen op een rivier. Dat is allemaal wel goed en wel maar wat vele niet weten of nog niet aan gedacht hebben is dat je ook bij ons in België prima kunt kantvissen, met soms vangsten waar vele bootvissers het op gericht hebben.
Hierbij ga ik wat anekdotes vertellen over visdagen op de lokale vijvers.
“Pa wanneer gaan we nog eens vissen me de boot “ riep ik begin januari. “t ’Is veel te koud” kwam er van de weerkant. “Oké dan ga ik wel even op de put vissen.” Riep ik terug, ik ging naar mijn tuinhuis pakte een hengeltje met reel mee en allerhande soorten kunstaas. Ik sprong op de fiets en vertrok naar de vijver. Het had s’nachts hard gevroren en gesneeuwd. Onderweg naar de vijver fietste ik langs een paar andere vijvers die blijkbaar al dichtgevroren waren. Eenmaal aangekomen op de vijver bleek er nog één stukje van de vijver ijsvrij te zijn. Ik begin met een shadje van HM, na een paar worpen niks gezien te hebben haal ik mijn shad uit het water gevolgd door een kolk. Ik zwierde de shad vliegensvlug terug in het water waarop diezelfde snoek de shad vlak voor de kant greep.
Het was een leuk snoekje die vocht voor wat hij waard was, hij mocht eens snel poseren voor mijn zelfontspanner en dan weer lekker voort zwemmen. Eenmaal aangekomen op het laatste plekje dat nog bevis baar was deed ik een BBZ aan de speld die na het eerste worp vlak voor de kant gegrepen werd door een mooie vis van 83 cm. Zo, dat was dan een verslagje van een koude dag vissen, maar hier in België kun je ook prima terecht in de zomer mits aangepaste materialen.
Gedrag en materiaalkeuze.
Je hebt ook zo van die dagen dat je echt geen vis kunt versieren en dan de volgende dag terugkomt op dezelfde plek en na één worp met een mooie snoek staat te poseren. De precieze oorzaak hiervan weet ik niet maar het zal altijd iets te maken hebben met het weer en het jaargetij. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de snoeken hier op de vijvers weliswaar 9 van 10 keer je kunstaas volgen tot aan de kant en dan pas toeslaan. Wat dan erg handig is zijn suspending tot slow sinking jerkbaits bv Sikabaits en SS Rappers. Die kun je voor de kant laten hangen, weliswaar vlak voor de snoek zijn bek. Dan gebeurt het dikwijls dat je de snoek toch nog kunt vangen.
Ook leuk is het wilde gedrag van de snoeken. Eenmaal aan de haak pakken ze mooie runs met meestal agressieve luchtsprongen tot gevolg. De drills zijn dus vaak kort en heel hevig. Over het kunstaas kun je zolang vertellen als je zelf wilt. Ik hou het kort met een paar foto’s die vismaat Remco en ik hebben gemaakt.
Dit zijn de Spro Bronze Eye Frog, prima om in de zomer te vissen tussen de vele planten, weliswaar krijg je er 9 van 10 missers op maar dat kan je voorkomen door een klein stingertje met dreg op zijn rug te bevestigen.
De Triple Devil en de BBZ van Spro. Bij de BBZ kun je best een beetje experimenteren welke maat en vorm, zodat je weet welke eigenschappen het kunstaas moet hebben wil je de nodige snoeken kunnen verleiden.
Bij de softbaits krijgen de Spro Wob Shads het hard te voorduren. Deze wob shads vis ik met een 10/0 haakmaat en 8 grams speciale Gamakatsu loodkop. Ook de komodo shads van 11 cm op een Gamakatsu weedless haak werkt prima in de zomer om mooi tussen de planten te vissen. En last but not least een HM-shadje in een purple blue kleur, op deze heb ik al 12 snoeken gevangen en hij is nog steeds in prima staat.
De stekkeuze
Hiermee moet je altijd opletten, vele vijvers zijn privé en dus niet toegankelijk zonder toestemming van de eigenaar. Via Google kan je de nodige informatie opzoeken over het water, en via Google maps kan je de vijver eens in detail bekijken.
Hier zijn twee mooie voorbeelden van vijvers die toegankelijk zijn. Voor deze wateren moet je een vergunning hebben van de Vlaamse Overheid. Deze zijn te bekomen op ieder Vlaams Postkantoor of online te bestellen voor 11, 16 Euro. Meer info i.v.m. de vergunningen vind je op : http://www.natuurenbos.be/visverlof
Er mag niet vanuit de boot of bellyboat gevist worden.
Kijk ook eens op de volgende link van Hengelen in België waar je via Google maps heel wat Belgische wateren tegen komt!
Andere rovers
O ja, waar ik nog niets over verteld had is onze kleinere gestreepte rover de baars. Die kun je in de zomer prima vangen op spinners en kleine plugjes. Het zijn dan wel niet de 45-50+ vissen die de bootvissers onder ons gewoon zijn maar de kleinere dappere exemplaren die een hopeloze snoekdag toch nog een beetje kunnen redden.
De snoekbaars
Snoekbaars, daar ben ik heel kort over omdat ik deze ervaring nog niet heb gehad op de vijvers, ze zitten er wel maar over het algemeen gaat het niet zo goed met de snoekbaars in België.
Nog een soort die je zelden of nooit vangt is de roofblei, hij komt op slechts weinige vijver voor en als ze hier voorkomen heeft dat te maken door uitzetting of door verbintenis met een kanaal of rivier.
Even wat foto’s.
Hierbij laat ik jullie een paar foto’s zien van de snoeken die ik gevangen heb in de Belgische vijvers.
Ik hoop dat jullie mijn stukje interessant vonden en misschien kom ik jullie tegen op één van de Belgische wateren.
Groeten vanuit België,
Levin van Hoof