Ik ben geen echte snoekbaars visser, maar meteen daarna denk ik, de meeste van ons zijn eigenlijk geen specialisten en vissen gewoon voor de “fun” net als ik. We hoeven er niet van te leven of op nummer 1 op een podium te prijken. Verwacht daarom ook geen hogere wiskunde en super de luxe tips voor het vissen op snoekbaars. Daar zijn wel mensen voor die dat beter kunnen als ik.
Natuurlijk is de Just Shad ook uitermate geschikt om dikke baarzen te vangen! Zeker in de zomer periode met de kleinere uitvoering van 7,5cm en 10cm.
Tekst en Foto’s: Jack vd Mortel.
Ik ben eigenlijk meer een snoekvisser als een snoekbaars visser. Ik ben een visser van de oude stempel en heb niet zo veel op met al die nieuwe technieken die zich vooral op sonar gebied zijn intrede doen. Leuk om allemaal te zien maar ik ben meer van de beleving om me heen dan van het turen naar een scherm. Ik zal niet ontkennen dat met al die nieuwe snufjes misschien meer en grotere vissen gevangen worden, het is gewoon niet zo mijn ding.
Het enigste wat ik belangrijk vind in mijn visserij is het bodem verloop en de bodem gesteldheid. Dus met andere woorden, is de bodem hard is de bodem zacht, bevinden zich er mosseltjes of obstakels op de bodem. Zulk soort zaken vind ik wel belangrijk om te weten. Het is bizar ooit hoe een klein bultje of kuiltje in de bodem of een stukje gezonken boom elke keer weer vis op leveren.
Dit zijn dus wel allemaal zaken die ik in mijn geheugen probeer op te slaan, of op je dieptemeter kan ook natuurlijk hahaha. Ik vis altijd vanuit de boot en vis meestal verticalend, diagonaal en wat minder werpend. Met het diagonaal vissen bedoel ik dat mijn lijn veel verder achter de boot ligt als met verticalen en vaar daarbij op de elektromotor iets harder als bij het verticalen.
Vaak hoor ik dat de snelheid waarmee het shadje word “opgetikt” wordt aangepast aan de temperatuur van het water. Dus is het water nog niet echt koud dan kan er wat meer met de shad worden bewogen, en is de watertemperatuur duidelijk aan het zakken mag het allemaal wat rustiger. Het klinkt je misschien raar in de oren wat ik je nu ga vertellen, maar ik beweeg mijn shad bijna nooit of héél minimaal tijdens het verticalen.
En dan maakt het voor mij totaal niet uit wat voor temperatuur het water heeft. Dus shad af laten zinken naar de bodem dan opdraaien tot een 15cm boven de bodem en gewoon stil laten hangen. Wel uiteraard af en toe contact met de bodem zoeken om te voelen of je nog goed zit. Op deze manier tergend langzaam varend op de elektromotor het bodem verloop volgen.
Mijn favoriete shads in deze zijn de 19cm V tail-2.0 en de nieuwe serie “Just-shad” die vorig jaar op de markt is gekomen. De afgelopen maanden heeft het meest de “Just-shad” van Iron-Claw aan de speld gehangen. Alleen al om te kijken hoe deze shad zich gedraagt en wat de resultaten hier mee zijn als deze regelmatig in de speld hangt.
Nou ik kan je zeggen, dat was verbluffend en de vangsten waren vaak beter dan de andere die ik aan de trailerhelling trof, de pelagic vissers tel ik dan niet mee. En of het dan de shad of de techniek is zullen we nooit te weten komen.
De keuze uit deze Just-shads is reuze met zijn 12 verschillende kleuren en met de maten 7,5 – 10 – 12 – 14 en 18cm. Waarbij de grotere maat ook prima voor de snoek kan worden gebruikt . Voor 2023 zijn twee nieuwe kleuren toegevoegd.
De gewichten van de kop die ik gebruik variëren doorgaans van 10 tot en met 18 gram na gelang de stroming en de diepte. En denk nou niet dat je snoekbaars altijd diep moet zoeken, ik vang mooie snoekbaarzen met het verticalen op 3,5 – 4 meter.
Blijven de aanbeten tijdens het vissen recht onder de boot uit stap ik over op het diagonaal vissen wat zomaar ineens de doorslag kan geven om toch nog mooie snoekbaarzen aan de schubben te komen. Ik vaar dan uiteraard wat sneller op de elektro motor en geef wat meer lijn zodat de shad een 10 a 15 meter achter de boot zijn werk doet. Omdat de snelheid bij deze techniek wat hoger is gebruik ik wat zwaardere gewichten van 20 tot 28 gram.
Deze schoep shads lenen zich hier uitstekend voor. Net als bij het verticalen begin ik relatief ondiep zo rond de 3,5 meter. Mochten de aanbeten uit blijven schuif ik wat diepte betreft een tweetal meters op en herhaal dit tot ik op een bepaalde diepte wat meer aanbeten krijg en blijf dan op deze diepte vissen.
Ik hoef ook niet altijd vis op mijn dieptemeter te zien om daar te vissen. Een talud af vissen of in de nabijheid van obstakels is altijd goed. Ik vang op deze manier mooie vissen terwijl mijn scherm aangeeft dat er geen vis te zien is. Ik vis echter nooit dieper als 9 – 10 meter.
O ja….nog even terug komend op het vissen met de 19 cm V-tail. Hiervoor gebruik ik wel een stinger die ik niet aan de loodkop bevestig maar aan de haak zelf. Dit zijn ook standaard stingers van Iron-Claw die er in verschillende lengtes en haken op de markt zijn. Zorg er wel voor dat de haak van de stinger niet te dicht op de V staart staat.
Omdat ik toch al bijna niets of helemaal niet beweeg moet de V-tail wel ongedwongen kunnen bewegen door de stroming of turbulentie van het water. Deze stinger zet ik vast doormiddel van een rond rubbertje die ik doormiddel van een pons uit een oude fietsband heb geslagen.
Loodvrij
Wat betreft de loodkoppen die ik gebruik ,deze hebben meestal de vorm van een football of een gewone ronde kop. Steeds meer gebruik ik nu loodkoppen zonder lood, raar eigenlijk als je dit zo zegt. Maar die koppen zijn van RVS en zijn een heel stuk vriendelijker voor het milieu.
Zoals ik al vertelde houd ik het eigenlijk altijd heel simpel en zo zijn de keuzes ook beperkt zodat het maken van keuzes makkelijk en snel wordt. Ik heb dan ook totaal geen last van keuze stress, dat is bij het snoeken wel eens anders hahaha. Ik gebruik aan mijn hoofdlijn altijd een fluor cabon onderlijntje met een dikte van 0,4 . En ook de meeste snoeken worden er nog mee geland tijdens het vissen op snoekbaars. Deze onderlijn is zo’n 50 cm lang.
De hengels die ik gebruik voor het verticalen zijn niet al te lang en deze liggen qua lengte zo rond de 2,1 meter en hebben een werpgewicht tussen de 10 en 30 gram. Ik vind werp gewichten van hengels altijd moeilijk aangeven omdat twee verschillende merken met hetzelfde werpgewicht toch vaak anders aan voelen, maar dan heb je ongeveer een indicatie.
Tijdens het diagonalen gebruik ik wel een wat langere hengel omdat ik wat verder van de boot af vis en ik dit dan wat prettiger vind. Wil je toch exact willen weten welke hengels ik nu gebruik dan zal ik er hier 3 beschrijven voor je.
Hengels
Iron-Claw High-V2 5-21 gram lengte 2,10 m. Nieuw voor 2023
Doiyo Saino 8-24 gram lengte 2.44 m.
Doiyo Shiroi 3-18 gram lengte 2,13 m.
Een goed molentje in de maat 2000 of 2500 maakt het zaakje compleet. Ik gebruik hiervoor de Saino van Dioyo in de maat 2000.
Zoals ik al vertelde is het allemaal niet zo’n hogere wiskunde met moeilijke fratsen die uitgehaald moeten worden om af en toe mooie vissen te vangen vind ik. Gewoon lekker genieten van je omgeving je gezelschap je visserij en het buiten zijn in de natuur.
Succes en geniet er van! Jack van de Mortel.
Bij welke winkeliers zijn de producten van Iron Claw te koop of te bestellen? Klik hier voor de lijst met winkeliers!
Alle Roofvis producten van Iron Claw en Doiyo Concept zijn te koop bij Black River Fishing & Boats in Hasselt – Overijssel.
Winkeliers die nog niet met de Firma Saenger samenwerken en geïnteresseerd zijn in de Iron Claw of Doiyo producten, kunnen daarvoor telefonisch contact opnemen met de Nederlandse vertegenwoordiger Edwin Klijnsma op: 06 23935296 of via e-mail: Edwin.klijnsma@saenger-tts.com