Pelagisch vissen op snoek. Het is een hot item op dit moment. Er zijn niet veel tactieken zo succesvol als het vangen van grote vis halverwege de waterkolom. Ook is er naast sidescan geen enkele techniek zo effectief gebleken in het lokaliseren van vis, en het (gedeeltelijk) kennen van het exacte formaat van die vis met een live sonar.
Tekst en foto’s: Christian Drost – Esox Only – English text here
In dit artikel geef ik je een beter inzicht in welk materiaal je kan gebruiken, of vooral, welk kunstaas je het beste gebruiken kan en hoe je deze kan voorzien van de beste rig, om zo het maximale uit een visdag te kunnen halen, of uit korte bijttijden op het water zowel s’nachts als overdag.
Details
Vissen op half water, bij de bodem of richting de oppervlakte, kan een lastig spelletje zijn. Geen enkele andere vorm van vissen vraagt om zoveel details als de pelagische visserij. En met een goede reden, alles gebeurt namelijk direct voor de neus van de vis, en een foutje is snel gemaakt.
Softbaits die hun werk niet goed doen in het water, onevenwichtige rigs, of scheve rigs die de haak bovenop het aas houden, kunnen je kunstaas vreemd laten zwemmen in het water, en daarom is een juiste aanpak met een rig die in balans is ook zo belangrijk.
Het draait met name om de plaatsing van de haak, en dan vooral om de manier waarop de haak of dreg vast op het zachte kunstaas wordt gehouden, de gewichten qua loodkop, maar ook kleuren en trillingen in het water spelen hierbij een belangrijke rol. Het moet er zo natuurlijk mogelijk uitzien, maar ook in balans zijn.
Op de foto hierboven kun je duidelijk zien hoe kleine details het verschil kunnen maken. Dit kunstaas is de Hel Shads en wordt gemaakt door het Duitse merk Revolution Tackle. Ik heb ervoor gekozen om ze te combineren met een van de beste pelagic koppen die er verkrijgbaar zijn, namelijk DMB Balls van Darkmoonbaits, een merk uit België. Deze twee bedrijven hebben hun krachten reeds gebundeld om beide producten beschikbaar te maken, dus het is echt het beste van twee werelden!
De Hel Shad heeft een redelijk slank lichaam, en hierdoor minder weerstand in het water bij het naar beneden zakken. Toch hebben ze een uniek walvisstaartprofiel waardoor ze met weinig moeite veel water naar beneden verplaatsen bij het op en neer bewegen. Omdat deze shads zo slank zijn moet de plaatsing van de dreg op de rug absoluut perfect zijn.
“Een grote snoek inspecteert het kunstaas op Garmin Livescope.”
Het pelagisch vissen op snoek kan echt een secuur spel zijn , en het word trial and error als de zaken niet in balans zijn. Vaak wanneer je vissen op half water vindt, zijn ze op jacht, maar de geringste verkeerde beweging in het water, of van je hengel kan ze direct van gedachten veranderen en er voor zorgen dat ze direct passief worden. En dat is juist niet wat je wilt.
Presentatie
Onthoud dat er uitzonderingen zijn, maar meestal hebben de grotere vissen ervaring en kunnen ze erg kieskeurig zijn als het erom gaat om je kunstaas te pakken. De presentatie moet dus vanaf het begin direct helemaal goed zijn.
Pikecraft Fishing levert met The Quick Release Pin Big een unieke softbait pin en deze maakt het mogelijk om elke haak op de beste manier mogelijk in een softbait te plaatsen. Het is eigenlijk een pin of eerder een soort spike die je in je softbait kunt plaatsen, en je kunt ervoor kiezen om deze met seconden lijm vast te lijmen en vast te zetten in het lichaam van de softbait en dan later de haaksteel in de opening te plaatsen.
Elke haak tot 4/0 kan erin, maar ik raad aan niet verder te gaan dan 3/0.. Vanaf 30 cm of moet ik zeggen boven de 12 inch kan 3/0 het beste worden gebruikt. Het meeste kunstaas heeft een breder lichaam en de haakpunten van deze maat haak komen daar met gemak langsheen.
Bij de De Dag Shad 16cm bijvoorbeeld heb ik gekozen voor een 1/0 omdat dit het beste bij het kunstaas past. Het is altijd belangrijk om te proberen een zo groot mogelijke dreg te gebruiken, maar zonder dat de softbait uit balans raakt. De regel die ik meestal hanteer is dat op de kop van het meeste pelagische kunstaas, waar het lichaam het dikst is, de breedte van de haakbocht aan de zijkant moet uitsteken, om zo de beste inhaking te realiseren.
Variëren
Je kunt zien dat er veel variaties zijn als het gaat om de plaatsing van de haak, iets wat ook te zien is op de foto hierboven. Deze specifieke Pelagic Head van Revolution Tackle is ontworpen met twee ogen. Eén om een speld aan te bevestigen en een tweede oog waar de pelagische rig in dit geval twee ovale splitringen en een dubbele wartel aan vast gezet kunnen worden.
Dit is vooral handig bij wat groter kunstaas, waar meestal de componenten wat grover zijn voor grotere vissen. Ook hier wordt de Quickpin Big van Pikecraft Fishing gebruikt. De dubbele ogen op deze pelagische kop geven welke rig dan ook de totale bewegingsvrijheid. Bovendien blijft de vis langer gehaakt, vooral bij grotere softbaits, omdat de vis veel meer bewegingsruimte heeft en minder kans om zich van de haken te ontdoen.
Al met al zijn er veel verschillende variaties van kunstaas die je met elkaar kunt combineren, maar houd altijd in gedachten dat je de hierboven beschreven details in balans houdt. Er zijn honderden kunstaassoorten op de markt, maar de hierboven getoonde softbaits behoren tot mijn persoonlijke favoriet, en lenen zich tevens voor het duidelijk uitleggen van een rig.
Ik zeg niet dat je alles wat je ziet in dit artikel moet gebruiken, maar de rigs die ik je liet zien met de bijgeleverde producten kunnen je dag of moet ik zeggen nacht op het water echt maken of breken. Deze rigs zijn geschikt voor elk type softbait, voor welke vorm van pelagische visserij dan ook, en ik hoop dat ik je met dit artikel wat meer inzicht heb gegeven in hoe je zelf de perfecte pelagische rig kunt maken!
Met vriendelijk Roofvis groet,
Christian Drost – Esox Only