Een hoop mensen gaan lekker op vakantie naar de kustgebieden en nemen wat visspulletjes mee. Heel leuk idee natuurlijk want buitenlandse vissen vangen die je hier in Nederland niet hebt is altijd fun! Het neemt echter wel wat problemen met zich mee.
Welke omstandigheden kom ik daar tegen, welk materiaal heb ik nodig, wat voor aas ga ik gebruiken, zitten er wellicht giftige vissen, heb je een vergunning nodig, mag ik een visje meenemen om die op te eten, heb je er beschermende kleding nodig, hoe vind ik de juiste locatie, hoe zorg ik dat ik niet verdwaal, hoe zit het met mijn veiligheid? Noem maar op allemaal vragen die stuk voor stuk door je hoofd spelen voordat je vertrekt. Het beste is natuurlijk om veel mee te nemen, heel veel en dat geeft nu juist ook weer problemen.
Tekst en foto’s Dennis Horvath.
Op internet valt natuurlijk al heel veel te vinden neem bijvoorbeeld even een kijkje op de Facebook pagina groep Holiday Fishing
Hier bevinden zich wellicht mensen die jou al voor zijn gegaan en jou op weg kunnen helpen. Meld je ook aan voor deze groep zodat ook jij in de toekomst je ervaringen kan delen en adviezen kan geven.
Stel je voor, je gaat met het vliegtuig op vakantie en je neemt een koffer vol visspullen mee, een koffer met kleding en een koker voor je hengels. Dit kan aardig in de cijfers gaan lopen want een vliegtuigmaatschappij wilt niet zomaar alles mee nemen en dat kan behoorlijk wat extra kosten met zich mee brengen.
Verdiep je dus in de regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Op lange reizen (buiten Europa) zijn vaak 2 koffers per persoon toegestaan met een maximaal gewicht van 23 kg en een afmeting van 157cm. Dat betekend dus dat als je met 2 man op vakantie gaat er 3 koffers mee kunnen en een hengelkoker. Dit moet voldoende zijn voor de visspullen en de kleding. Echter het moet vaak wel voldoen aan die 157cm. Vrijwel elke willekeurige koffer voldoet aan deze eisen.
Pvc koker
Maar een koker kan problemen veroorzaken. Die 157cm is opgebouwd uit 3 verschillende maten bij elkaar opgeteld. Dat is de lengte plus de breedte plus de hoogte. Een pvc buis van 110mm heeft een doorsnede van 120mm op de afsluitdop gemeten. Dat is dus lengte 12cm plus breedte 12cm is 24cm blijft er over voor de hoogte van de koker 130cm en deze lengte is dan weer voldoende om een aantal hengels mee te nemen van maximaal 240cm. Deze koker mag dus in dit geval gratis mee!
Hij moet wel ingeleverd en opgehaald worden bij afwijkende maten ruimbagage. Neem zeker geen visspullen mee in je handbagage, haken en lijnen zijn uiteraard verboden!
Eenmaal aangekomen op locatie zal je waarschijnlijk heel veel vis zijn, de riffen zitten vol, de havens zitten vol. Allemaal prachtige vissen, nu moet het gaan gebeuren, helaas heel veel vis zien en weinig tot geen vangsten. Dit komt vaak door gebrek aan kennis. Vaak zijn de vissen die je in de havens en op de riffen vind roofvissen en aaseters, ze hebben een hoop met elkaar gemeen, en dat is dat ze over het algemeen kleine bekjes hebben. Kleine haakjes met een klein stukje aas zal de vangst resultaten aanzienlijk doen verbeteren, zeker natuurlijk aas zoals inktvis of garnaal op de dropshot methode al dan niet met wapperlijn gevist is gegarandeerd succes.
Een goede tip is ook: kijk goed hoe de lokale bevolking vist en wat ze gebruiken als aas. Praat met ze, een visser heeft tenslotte altijd vrienden, waar ook ter wereld als hij met een hengel aan de waterkant staat.
Verdiep je van te voren goed in de vissoorten die je aan kan treffen op je vakantie locatie, je zal de eerste niet zijn die in aanraking komt met giftige vissen, denk bijvoorbeeld een de pieterman, de koraal duivel of de pijlstaartrog. Hele pijnlijke zaak als je hierdoor gestoken wordt en wellicht beteknd dat ook meteen wel het einde van je welverdiende vakantie. Een goede lange onthaaktang kan hier uitkomst bieden, een lip gripper soms ook.
Wadend vissen
Ga je wadend vissen dan kan het wellicht verstandig zijn om je te beschermen tegen kwallen en zee-egels. Een wetsuite en waterschoenen met een goede zool bied over het algemeen voldoende bescherming. Zeeslangen die ook nog al eens voorkomen vormen daar in tegen geen groot probleem. Ze zijn weliswaar giftig maar hun bekjes zijn te klein om een mens te kunnen bijten ook zijn ze absoluut niet agressief en het gif is voor de mens niet erg gevaarlijk.
Veiligheid staat altijd voorop, weet dus in welk deel van het land je veilig bent in een hoop landen heb je veilige en onveilige gebieden. Houd ook het tij goed in de gaten, laat je niet in sluiten door het water als je met laag water een rif op gaat, houd altijd in de gaten wat er achter je gebeurd.
Route Planner
Wat je ook kan doen is bijvoorbeeld een scooter huren om op andere locaties te gaan vissen. Wat dan wel makkelijk is is een route planner voor als je de weg kwijt bent geraakt of om je locatie te vinden, google maps is hier heel goed voor te gebruiken. Echter google maps gebruikt internet, en buiten Europa brengt dat een hoop kosten met zich mee. Beter is het om de wegenkaarten van het gebied waar je je in bevind te downloaden op je telefoon zodat je deze offline kan gebruiken, hier zijn verschillende apps voor te vinden.
Ik zelf heb positieve ervaringen met “HERE” deze offline route planner heeft mij de laatste keer erg goed geholpen. Thuis kan je je natuurlijk al goed verdiepen in de locatie van je vakantie, kijk bijvoorbeeld op google maps met streetview zodat je op je bestemming een wandeling kan maken voordat je vertrekt.
Zoek naar havens, riffen, grillige kanten, rotspartijen in het water noem maar op. Wat je ook kan doen is contacten leggen met lokale vissers, speur het internet en You Tube af om je kijken of er in jou gebied zich een visser bevind die het leuk vind om samen met jou een dagje te gaan vissen en jou tips te geven.
Vaak vinden mensen die zichzelf online presenteren als visliefhebbers het heel leuk om op stap te gaan met een buitenlandse collega. En hier krijg je natuurlijk meteen een enorme hoeveelheid kennis over visserij, water en omgeving van mee.
Waar je ook nog eens rekening mee moet houden is de vergunning waar je over moet beschikken voordat je begint met vissen. Internet bied hier natuurlijk een uitkomst. In heel veel gebieden is het heel normaal dat je de gevangen vis mee neemt voor consumptie, ik ga nu niet zeggen neem lekker alles mee want vaak is dat veel te veel maar een visje meenemen voor het avondeten is helemaal zo erg niet.
Trip-excursie
Je kan natuurlijk ook een geheel verzorgde trip/excursie aanschaffen/boeken als je op de plek van bestemming bent. Bootvisserij geeft je vaak de beste kansen om mooie en grote vissen te vangen. Vaak zijn ze niet goedkoop maar ze bieden wel een enorme leuke dag met over het algemeen mooie vangsten.
Natuurlijk is het mogelijk om hier je eigen spullen voor mee te nemen maar over het algemeen zijn er voldoende hengels en dergelijke te vinden aan boort van de boot. Spreek wel van te voren een duidelijke prijs af zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Ga je met de auto op vakantie dan ligt het verhaal op een aantal delen toch weer anders, we hebben hier immers niet te maken met maximale maten die geaccepteerd worden door de vliegtuigmaatschappij.
Indien er voldoende ruimte in de auto is is het dus een stuk makkelijker om visspullen mee te nemen. Ook hier geld natuurlijk bereid je verder goed voor.
Vaak blijf je binnen Europa, internet is dus geen probleem, tenzij je buiten je bundel gaat. Download dus ook nu voor de zekerheid een offline routeplanner of beter nog zorg dat je een routeplanner in de auto hebt.
Je kan vaak al van tevoren bepalen op welke plekken je wilt gaan vissen, je hebt je eigen vervoer bij je en dat maakt het een stuk gemakkelijker dan wanneer je alles met openbaar vervoer of met de taxi moet doen.
Tot nu toe hebben we het alleen nog maar gehad over het vissen in de kuststreken en op het zoute water. Wellicht in een volgend hoofdstuk meer over het binnenland en zoet water.
Fijne vakantie….Dennis Horvath