Ontdek je plekje..of stekje..of…..?

Met zeer grote regelmaat lees ik op fora en websites dat snoek zich het makkelijkst laat vinden op de zogenaamde ”HotSpots”, allemaal leuk en aardig dat de ervarener roofvissers dit mede delen maar als beginnend visser, heb je het over het algemeen al druk zat met het uitzoeken van kunstaas, je zorgen maken of je de kieuwgreep wel onder de knie hebt, of het uit de boom houden van je dure stukje plastic. En dan verwacht iedereen schijnbaar ook nog van je dat je wel even een hotspot herkent als je er langs hobbelt….?

Tekst en foto’s: Roy Simons

Nou ja eigenlijk wel ja, door het herkennen van deze plekken maak je het jezelf veel gemakkelijker. Even er van uitgaand dat jij de lezer, gaat vissen in de vele watertjes die de Nederlandse woonwijken rijk zijn, woonwijken die over het algemeen vol gestampt zitten met deze plekken, en de daar zwemmende Snoek, Baars en vergis je niet, Snoekbaars. Ik zal proberen enkele van de meest voorkomende Hot Spots er uit te lichten, plus de reden waarom dit zulke goede stekken zijn zodat je je voordeel er optimaal mee kan doen. Zie het als een soort Roofvis Ontdek je plekje…of beter nog Herken je Stekje.

1: Duikers,
Deze zal je wel herkennen als je hem ziet, Duikers lopen meestal onder de weg door en linken twee stukken water aan elkaar, omdat ze het water plotseling versmallen zal er vrijwel altijd wat meer stroming staan als op de rest van het water, stroming waar prooivis vaak z’n voedsel uit kan plukken en met die prooivis komen altijd rovers mee, het is er donker, small, en onder water altijd wat extra tumultueus…de ideale plek voor een rover als snoek om in een hinderlaag te gaan liggen, wachtend op die vette prooivis of jouw stuk kunstaas natuurlijk.

Hotspot….duikers.

TIP: Probeer eens een drijvend stuk kunstaas door de hele duiker te laten drijven en zodra ie aan de andere kant er weer uitkomt weer terug te vissen, menig vis is op die manier verschalkt.

2: Bruggen,
Alweer zo een makkelijk herkenbaar punt, Bruggen zowel groot als klein hebben een vreemde aantrekkings-kracht op onze gestekelde vriendjes als baars en snoekbaars, maar ook de groene dames voelen zich hier maar wat thuis.

Hotspot…Bruggen.

vooral de wat grotere bruggen zijn snoekbaars magneten, vadertje glasoog heeft het niet zo op fel licht en onder een brug is altijd schaduw om je in terug te trekken, scholen Baars vinden er de pilaren en muurtjes die ze maar wat graag opzoeken om hun opgejaagde prooi net wat minder vluchtmogelijkheden te geven terwijl de school zich om de prooivissen heen sluit, terwijl Snoek hier meerdere plekken kan vinden om zn prooi ongezien te belagen, achter pilaren en hoekjes en in het pikkedonker gebruik makend van z’n zijlijn orgaan, niet zelden zal je hier juist de wat grotere Snoek kunnen vinden, de vis die lui en verzadigt is en het liefst niet al teveel moeite doen om hun eten bij elkaar te sprokkelen.

3: Riet Kragen,
Riet is de schuilplek bij uitstek voor vele van onze geschubte onderwater vrienden, en vooral kleine snoek maakt handig gebruik van het riet, door z’n verticale strepen valt de snoek bijna volledig weg tegen de rietstengels, prooivis ziet ze niet goed en komen rustig langs zwemmen zich totaal niet bewust van het gevaar, en voor ze weten wat er tegen dat riet aan ligt is het te laat voor ze, de jonge snoek is tegen het riet ook veiliger voor hun soort genoten die geen seconde zullen twijfelen om een kleinere soortgenoot naar binnen te schrokken, denk overigens niet dat je langs het riet alleen kleine vis zal vinden, grotere exemplaren weten heel goed wat er rond  het riet allemaal te halen valt en schromen echt niet om rustig enkele meters voor het riet te gaan liggen wachten tot hun kans zich voordoet, dit zelfde principe geld ook voor baars overigens, niet zelden vloog er een grote baars op mn plug of spinner terwijl ik het riet uitkamde voor onze groene vrienden.

Hotspot…Riet kragen.

TIP: Vele kunstaas fabrikanten hebben pluggen in hun assortiment met de kleuren van jonge snoek, deze kleur werkt geweldig in het riet en dan vooral een paar maanden na de paai, er is bijna geen rover die een baby snoekje niet op het menu heeft staan.

4: Planten bedden
Met planten bedden bedoel ik eigenlijk alle verzamelingen van planten, bijv. Plompenbladeren, Lelies, en Waterpest, deze planten trekken stuk voor stuk insecten etc aan die als voedsel dienen voor Voorns, kleine Baars en talloze andere vis soorten en in de zomer in lente ook Kikkers, plus het feit dat een Snoek zich er makkelijk tussen kan nestelen terwijl ze op hun prooi wachten maken dit uitzonderlijke plekken om ze te vinden en zeer zeker ook te vangen, Er gewoon zo dicht mogelijk langs vissen zal al een aardige hoeveelheid aan vis kunnen opleveren, maar nog leuker is het om er dwars door heen te gaan met Weedless kunstaas in de vorm van rubber Kikkers, shads, spinnerbaits en enkelhakige streamers of als de planten net onder het oppervlakte staan met topwaters en poppers, al heb je wel stalen zenuwen nodig bij de laatste twee, de aanbeten zijn spectaculair op zn zachts gezegd.

Hotspot…Planten bedden.

TIP: Het snel opkomende River2Sea heeft enkele stukken kunstaas die eigenlijk ontworpen zijn voor de Amerikaanse Bass visserij, die zich veel afspeelt tussen de planten, maar zich hier in Nederland erg goed houden, denk bijv. aan de Diver Frog en de Whopper Plopper, beiden hebben kleine versies die erg goed met een spinhengel te vissen zijn en al ruimschoots naam hebben gemaakt tussen en boven de planten.

Zijn dit alle Hotspots? Nee absoluut niet, maar dit zijn wel enkele van de meest herkenbare en makkelijkst te bevissen. Zijn deze plekken dan altijd een garantie voor vangsten? Nee ook dat niet, er is zonder lange tijd data van vangsten bij te houden geen echte manier om vangsten te garanderen, en zelfs door jaren lang die data te verwerken komt er nog een dosis geluk bij kijken, wat deze plekken wel doen is het makkelijker maken, een manier om vertrouwen te krijgen terwijl je je eigen pad maakt en jezelf verbeterd.

Als vangsten gegarandeerd waren zou deze mooie sport wel Vangen en geen Vissen heten, het blijft altijd zoeken, en er is niks leuker als zelf die plekken vinden waar de vangsten goed zijn…Zoek ze.

Roy Simons